Fehéroroszországba szökött bíró
2024. május 6. 20:36

Hatósági vizsgálat indult hétfőn Lengyelországban egy Fehéroroszországba szökött lengyel bíró, Tomasz Szmydt ügyében, a lengyel államügyészség a külföldi hírszerzésről szóló büntetőügyi előírások alapján nyomoz az ügyben.

Sędzia Tomasz Szmydt poprosił o azyl na... Białorusi | TVP INFO

Szmydt – tvp info

A lengyel hatóságok arra reagáltak, hogy Szmydt, aki a varsói székhelyű vajdasági közigazgatási bíróság alkalmazottja, hétfő reggel beszélt egy olyan minszki sajtótájékoztatón, amelyet a BelTa állami hírügynökség rendezett meg. A bíró közölte: kénytelen volt elhagyni Lengyelországot, mert nem ért egyet a varsói vezetés lépéseivel. Azt állította, hogy hazájában "független politikai magatartása" miatt üldözték. A BelTa szerint Szmydt "segítséget és védelmet" kért a fehérorosz hatóságoktól.
   
Jacek Dobrzynski, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője hétfő délután az X-en közölte: a lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) ellenőrzi, hogy a bírónak feladatkörével kapcsolatban milyen titkos információkhoz volt hozzáférése.

Jacek Dobrzyński on X:

Dobrzinski – X   

A lengyel állami ügyészség pedig tudatta: Szmydt ügyében előzetes vizsgálatot indítottak a büntetőjogi törvénykönyv azon előírása alapján, amely a külföldi hírszerzés javára folytatott tevékenységről szól.
   
Grazyna Ignaczak-Bandych, a lengyel elnöki hivatal vezetője hétfőn hazaárulásnak nevezte Tomasz Szmydt tettét. Hozzátette: az ügyet az illetékes hatóságoknak tisztázniuk kell.

Min. G. Ignaczak-Bandych o „Miasteczkach Zdrowia”: Okazało się, że zdrowie  Polaków to narodowy temat i wyzwanie, a patronat prezydenta jest  zwieńczeniem tych działań – RadioMaryja.pl

Ignaczak-Bandych – radiomaríya   

Paval Latuska, a lengyelországi száműzetésben élő volt fehérorosz kulturális miniszter a PAP hírügynökségnek továbbított nyilatkozatban úgy ítélte meg: Szmydt most "minden (fehérorosz) propagandacsatornán" fog szerepelni, előbb-utóbb viszont a bírót "eldobják mint egy elhasználódott propagandaeszközt".

Pavelas Latuąka | Tema | 15min.lt

Latuska – 15 min   

Több lengyel kommentátor felidézte: az utóbbi években ez a második eset, hogy egy lengyel közalkalmazott Fehéroroszországban kért menedéket. 2021 decemberében Emil Czeczko, egy olyan katona dezertált a szomszédos országba, aki a fehérorosz határon szolgált.

Emil Czeczko, dezerter z Wojska Polskiego, który uciekł na Białoru¶,  znaleziony martwy | NCZAS.COM

Czeczko – najvyzszy

Czeczkót 2022 márciusában Minszkben holtan találták meg.

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Hatalmas magyar siker Amerikában
    Maya Ajmera, a Society for Science elnök-vezérigazgatója a díjátadó ceremónián büszkén vallotta, hogy az ISEF után Los Angelest elhagyva biztos benne, hogy a világ jó kezekben van. A tudomány átformálja a világot, a jelen lévő fiatal tudósok, kutatók pedig ennek a folyamatnak az elengedhetetlen mozgatórugói.
  • A csíksomlyói Hármashalom-oltárnál
    A pünkösdszombati esős reggel ellenére az idei búcsús nagymisére is több százezren érkeztek az őket már derűs idővel fogadó Kis- és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregbe, a Hármashalom-oltár elé a világ minden tájáról.
  • Semjén Zsolt: a békét kértük a Szűzanyától
    A miniszterelnök-helyettes aláhúzta, hogy a csíksomlyói búcsúba Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, Délvidékről, az anyaországból, az Egyesült Államokból, mindenhonnan érkeztek magyarok. "Ez megerősít minket magyarságunkban, összetartozásunkban és kereszténységünkben" - összegzett Semjén Zsolt a közös együttlét erejét hangsúlyozva.
MTI Hírfelhasználó