Tudomány, technika
 • 2024. július 11. 15:10
  Elindították a HUNOR programot, hogy ismét, Farkas Bertalan és Simonyi Károly után immár a harmadik magyar űrhajós léphessen a világűrbe. A közvélemény újra elkezdett beszélni a világűrről, téma lett a leendő űrutazás és sikerült felhívni a figyelmet az űrtevékenység fontosságára.
 • 2024. június 27. 22:53
  A SpaceBuzz első pilot programja nemzetközi (holland, francia, olasz, magyar) együttműködésben, az Erasmus+ támogatása mellett jött létre, és azóta több mint száz hazai és határon túli iskola több mint 5500 tanulója vett részt benne.
 • 2024. június 25. 16:41
  A szonda egy fúróval és egy robotkarral talajt és sziklákat vett fel, készített néhány fotót a felszínről, és egy kínai zászlót tűzött ki.
 • 2024. június 20. 10:35
  A hajó rakományát, az amforákat, vagyis a cserépből készült tárolóedényeket a régészek késő bronzkori, kánaáni kultúrából datálták, vagyis 3300-3400 évesre becsülik.
 • 2024. június 20. 09:35
  A kiemelkedő eredményt elért magyar csapat tagjai, Ivánka Lizanna (8 éves) és Ivánka Laura (13 éves) egy olyan robotikai fejlesztéssel szerepeltek melynek innovatív alapötlete víz alatti kukák telepítése az óceánok aljára annak érdekében, hogy a búvárok össze tudják szedni a felgyülemlett szemetet.
 • 2024. június 19. 10:32
  A beteg három szemműtéten esett át korábban, hogy a fekélyek gyógyulását, a szaruhártya hámosodását elérjék és a további látásromlást megelőzzék. A műtét óta a fekély nem tért vissza, a beteg életminősége folyamatosan javul, ezzel pedig sikerült megakadályozni, hogy teljesen elveszítse a látását.
 • 2024. június 18. 17:40
  Sulyok Tamás szavai szerint a rengeteg munka, évtizedek szakmai nehézségei, lemondások és küzdelmek sora beérett, hiszen mindketten a világ csúcsára jutottak, oda, ahová csak kevesek érnek el.
 • 2024. június 4. 10:18
  A május 3-án indított küldetés mérföldkőnek számít az ország űrprogramja szempontjából. Ha sikerrel jár, ez lenne az első alkalom, hogy a Hold túlsó oldaláról talaj- és kőzetmintákat hozzanak vissza a Földre.
 • 2024. május 31. 20:27
  Tudós fiataljaink szellemi alkotásai tekinthetők meg a Műegyetem Q épületében: képet kaphatunk a diákok innovatív képességeiről, újdonságokat létrehozó talentumairól.
 • 2024. május 30. 23:00
  A két minta úgynevezett anyai, avagy mitokondriális haplocsoportjának az egyedi mutációiból azt látták, hogy a két személy valószínűsíthetően egymás rokonai, ezért feltételezhető, hogy a Szent Margit-ereklye hiteles - mondta Kovács Bence Gábor.
A gondola.hu archívumának helyreállításán dolgozunk. Az esetlegesen hiányzó tartalmak eléréséhez türelmét kérjük.
 • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
  Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Macron kiállt Orbán Viktor békemissziója mellett
  Macron arról is beszélt, hogy találkozott Orbánnal, és továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy az államoknak megvan a joguk a saját szuverenitásukhoz és ahhoz, hogy diplomáciai kapcsolataikat függetlenül intézzék.
 • Férfias küzdelem Visegrádon
  Észak-Lengyelországból, Malborkból – ahol egy csodálatos vár emelkedik – most először jönnek a hagyományőrzők, ők hozzák a király megszemélyesítőjét. Biztos vagyok benne, hogy nagyon jól fogják érezni magukat, és jó hírünket viszik a baráti országba – fogalmaz Cseke László.
 • Százszázalékos a foglalkoztatottság a börtönökben
  Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010-ben azt a cél tűzte ki, hogy mindenki, aki börtönben van és munkaképes, dolgozzon. Ennek két fontos célja van: egyrészt a rabok hozzájárulnak a saját fogva tartásuk költségeihez, másrészt segítik őket a társadalomba való visszailleszkedésben különféle szakmák elsajátításával és a munka világának megismertetésével.
MTI Hírfelhasználó