A pénzügyi bűnözés elleni küzdelem
2024. május 19. 07:12

A pénzügyi szolgáltató központoknál (bankok, biztosítók) hatékony, rugalmas és információvezérelt kockázatértékelésre van szükség a pénzügyi bűnözés (például a csalások) elleni küzdelemben - állítja a Deloitte tanácsadó cég az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Horváth Csaba, a Deloitte pénzügyi bűnözéssel foglalkozó csapatának szakértője elmondta, hogy a kockázatértékelés a biztosítók és a bankok számára egyet jelent az őket érintő veszélyek azonosításával és a felmerülő problémák megoldásával. Ebben kiemelt szerepet kap a ügyfelek átvilágítása, amely során az érintettekről a pénzintézet kockázati profilt alkot, amelyben vizsgálják egyebek mellett az ügyfelek állampolgárságát, jövedelemigazolását, azt, hogy van-e köztartozásuk. Céges számla nyitásánál azt is ellenőrzik, hogy az adott vállalkozás milyen ágazatban dolgozik - a szerencsejátékkal foglalkozó cégeket például a bankok kockázatosabbnak ítélik más cégekhez képest.
   
A bankok az adatok kiértékelését követően a cégeknél és magánszemélyeknél is alacsony, közepes vagy magas kockázatúnak jelölhetik az adott ügyfelet. Fontos azonban tudni, hogy e kategóriák átjárhatóak, hiszen a bankok folyamatosan monitorozzák az ügyfelek számláit, vizsgálják például, hogy kikkel üzletelnek, érkeznek-e nagyobb összegek a számlára bizonytalan forrásból. Mindezek vizsgálata törvényi kötelezettségük is - jegyezte meg a szakértő.
   
Azonban rámutatott: a pénzügyi bűnözéssel összefüggő fenyegetések folyamatosan változnak és egyre összetettebbé válnak, például a mesterséges intelligencia megjelenésével. Ezért Horváth Csaba szerint a bankoknak a törvényileg követelt minimumtól el kellene mozdulniuk az információvezérelt, proaktív, dinamikusan változó kockázatértékekés felé, hogy a mostaninál jóval pontosabb képet kapjanak az ügyfeleik által őket érintő veszélyekről.
   
A proaktív kockázatértékelési megközelítésre áttérés egyesíti a belső forrásokból származó információkat a nyílt forrásból származó, illetve a köz- és magánszféra közötti információmegosztó platformokon elérhető információkkal - ismertetik a közleményben.
   
A tanácsadó cég szerint elengedhetetlen egy továbbfejlesztett módszertan bevezetése is a fenyegetések változó környezetének kezelésére. Ez magában foglalja az eredendő kockázat értékelését és számszerűsítését, valamint a jelenlegi kontrollok hatékonyságának értékelését.
   
A kockázatértékelés nagyobb mértékű integrálása a kontrollkeretrendszerhez pedig azt teszi lehetővé, hogy a kockázatok változásakor felgyorsítsák az újraértékelés folyamatát. Ez segít csökkenteni a kockázatok kezelésével és a változásokra való reagálással kapcsolatos, gyakran jelentős költségeket - emeli ki a Deloitte.
   
A Deloitte könyvvizsgálati, valamint adó- és egyéb tanácsadási, továbbá jogi szolgáltatásokat nyújt állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 150 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte segíti ügyfeleit, hogy megfeleljenek az előttük álló üzleti kihívásoknak.

mti
Címkék:
  • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
    Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Európa magára marad ebben a háborúban
    Az igazi valóságban elvesztik az erejüket az ideológiák, a "statisztikai ügyeskedések", a médiatorzítások és a "politikusok taktikai füllentései", nincs többé relevanciája a széles körben elterjedt téveszméknek, sőt az összeesküvés-elméleteknek sem - sorolta a kormányfő, "marad a pőre és brutális valóság".
  • A hadiipar korrumpálta a háborúpárti szélsőséget
    Korrupció vagy zsarolás mozgatja a háborúpárti szélsőséget. Pénzért kiszolgálják a hadiipart - sok ezer ukrán fiatal élete árán. Sajnos a közszereplő figurák között számos pszichopata is akad: ők belső késztetésből ügyködnek az öldöklés fokozásán.
  • Katonáink részt vettek az olimpia előkészítésében
    A feszített tempójú és rendkívül felelősségteljes feladatvégzés mellett azért a kulturális kikapcsolódásra is volt alkalom – most már Mona Lisa is biztonságban van!
MTI Hírfelhasználó