Növekedett a halálos áldozatok száma
2024. május 18. 22:22

Houstonban és környékén szombaton is mintegy fél millió háztartás és vállalkozás volt áram nélkül a texasi nagyvárost érintett súlyos viharok nyomán, miközben a halálos áldozatok száma hétre emelkedett.

Texas sűrűn lakott délkeleti részének hatóságai további három halálos áldozatról számoltak be helyi idő szerint péntek este, köztük egy 85 éves asszonyról, akinek a háza villámcsapás nyomán gyulladt ki.
   
Előzőleg Houston polgármestere már négy halálos áldozatról beszámolt.
   
A nagyvárosba csütörtök késő este érkezett a vihar, hurrikán erejű, óránkénti 160 kilométeres sebességet meghaladó széllel, aminek nyomán Houston belvárosában számos toronyház ablaka kitört és épületek homlokzata károsodott. Összesen csaknem egy millió fogyasztónál szűnt meg az áramszolgáltatás, a teljes helyreállítás napokig tarthat még, mert nem csak villanyvezetékek szakadtak le, de magasfeszültségű elektromos elosztó tornyok is ledőltek.

A városi tisztségviselők a helyreállítási munkával párhuzamosan egy közelgő hőhullámra készülnek, és az áramellátás nélkül maradt lakosok számára "hűsölő központokat" nyitottak meg, azaz légkondicionált helyiségeket nyitottak. A hőség miatt több száz mobil klímaberendezést juttattak el idősek, és mozgáskorlátozottak számára is.

A következő napokban a hőmérséklet napi csúcsértéke tartósan meghaladhatja a 35 fokot, miközben a nagy páratartalom miatt a hőérzet megközelítheti a 40 fokot Houston körzetében, és Texas teljes déli területein.
  

mti
Címkék:
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Globális népünnepély a 100. percben lőtt gól után – Videó!
  Csoboth Kevin 10 másodperc alatt 3 bravúrt hajtott végre. Lefutotta az előnyös helyzetben lévő skót védőt, pontos indítást adott Sallainak, majd sprint után kapásból adott le olyan lövést, amely a védő lába mellett, a kapus keze és a kapufa között suhant a jobb alsó sarokba. Ez a 10 másodperc jelentette csapatunk győzelmét.
 • Hazánk ma is a kereszténység védőbástyája
  A középkorban végvári vitézeink fegyverrel védték a keresztény Európát a délkeletről támadó oszmán ármádia ellen. Ma a nyugati korrupt média az ellenség.
 • Kétszeres rendőri erő a magyar tengernél
  Rétvári Bence hangsúlyozta: a kormánynak kiemelten fontos, hogy minden turista biztonságban érezze magát a Balatonnál és minden más kiemelt turisztikai területen. Ezért a Balatonnál nyáron nagyobb a rendőri jelenlét a bűncselekmények megelőzése, a közlekedés biztonságának fenntartása és az emberek védelme érdekében - tette hozzá.
MTI Hírfelhasználó