Haydneum Egyházzenei Fesztivál az Egyetemi templomban
2024. március 30. 09:41

Immár harmadik alkalommal rendezi meg Egyházzenei Fesztiválját a Haydneum. A fővárosi Egyetemi templomban június 7-től 15-ig különleges nyáresti koncertek várják az érdeklődőket.

Joseph Haydn – Wikipédia

Haydn – wikipedia

Mások mellett Joseph és Michael Haydn, Gregor Joseph Werner, Francesco Bartolomeo Conti és Henry Purcell műveivel kalauzolják az előadók közönségüket a régizene világába - közölték a szervezők az MTI-vel.
   
Kuriózumként szerepel a programban a fesztivál záróhangversenyének műsora, mely során többségében olyan művek csendülnek fel, amelyek most hangzanak el először a 18. század óta. Ezek közé tartoznak Ferdinand Schmidt és Benedikt Anton Aufschnaiter a Bodajki Kegyhely kapucinus gyűjteményéből származó szerzeményei.
   
Mint írták, a Haydneum - Magyar Régizenei Központ új szemlélettel, a barokk, bécsi klasszikus és kora romantika időszakát felölelő zeneművek felkutatásával, digitalizálásával és bemutatásával éleszti fel a régizene hagyományait.
   
A fesztiválon közreműködnek a Haydneum rezidens együttesei, a Vashegyi György művészeti vezetése alatt működő Purcell Kórus és Orfeo Zenekar: a nyitókoncerten Németh Pál, a zárókoncerten Vashegyi György irányításával. Fellép továbbá a Gemma Énekegyüttes, az Anima Musicae Kamarazenekar, valamint a Budapest Sound Collective és az Oriolus Kamarakórus Dubóczky Gergely karmester vezényletével.
   
Az együttesek mellett a régizenei élet elismert szólistái is hallhatóak lesznek, hiszen Balogh Eszterrel, Kovács Ágnessel, Nagy Bernadettel, Szutrély Katalinnal, Cserményi Zsomborral, Komáromi Mártonnal, Megyesi Zoltánnal, Melkovics Zoltánnal és Najbauer Lóránttal is találkozhat a közönség.

mti
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Külföldi befolyásszerzési kísérlet zajlik
    "Külföldi befolyásszerzési kísérlet zajlik ismét, aminek a célja nem egy ember felépítése, aki bosszúból csak a saját pecsenyéjét sütögetve politizál, hanem sebet ejteni a magyar kormányon, hogy előbb-utóbb, de inkább mielőbb fel tudjanak állítani egy háborúpárti baloldali kormányt Magyarországon" - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.
  • A kormány kiáll Európa keresztény alapjai mellett
    Varga Mihály kiemelte: miközben tőlünk nyugatra templomok tűnnek el, Magyarországon és a külhonban 3000 templom építését vagy felújítását támogatta a kormány az elmúlt évtizedben.
  • 18. századi orgonák a Pannonhalmi Főapátságban
    Az Orgonák éjszakáján Homolya Dávid orgonaművész és nemzetközi orgonaszakértő, valamint Vadász Attila orgonaművész kezei alatt kelnek életre a hangszerek.
MTI Hírfelhasználó