18. századi orgonák a Pannonhalmi Főapátságban
Az Orgonák éjszakáján Homolya Dávid orgonaművész és nemzetközi orgonaszakértő, valamint Vadász Attila orgonaművész kezei alatt kelnek életre a hangszerek.
2024. április 28. 08:49

wikipedia

Három 18. századi, felújított orgona szólal meg egy koncerten a Pannonhalmi Főapátság könyvtárában május 18-án, szombaton, az Orgonák éjszakáján - tudatta a főapátság az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint először mutatkozik be a közönség előtt a főapátság két felújított barokk orgonája.
   
Az egyik az 1710-es évekből származó Zorkovsky-orgona, amely pár hete érkezett vissza a felújítás után a monostor falai közé. A néhány évtizeddel fiatalabb, 1770-es évekbeli Corte-orgonát pedig április 29-én szállítják vissza Pannonhalmára.
   
A két hangszer mellett a 2022-ben felújított, szintén a 18. századból származó Podkonicky-orgona is megszólal a koncerten.
   
A több száz éves hangszerek hangzásuk miatt is különlegesek, mindhármat úgy rekonstruálták, ahogy egykori építőjük megálmodta, vagyis a korabeli, barokk hangzásvilágot keltik életre.
   
A közlemény idézi Dejcsics Konrádot, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatóját, aki szerint kuriózum, hogy a 18. századból származó három barokk orgona egy helyen megtalálható.
   
A kulturális igazgató páratlannak nevezte, hogy a három hangszer az eredetihez nagyon hasonló állapotban megszólaltatható és koncertképes.
   
Az Orgonák éjszakáján Homolya Dávid orgonaművész és nemzetközi orgonaszakértő, valamint Vadász Attila orgonaművész kezei alatt kelnek életre a hangszerek - mondta.
   
A hangversenyen ritkán játszott 17. századi művek hangoznak el, amelyek közt az orgonaművészek egy kortárs darabot is elrejtettek.
   
Homolya Dávid szerint a Zorkovsky-orgona olyan különleges orgonalelet, ami ritka ezen a területen, és a mai Magyarországon található legöregebb orgonák egyike.
   
Hozzátette: az eggyel fiatalabb, 1750-es évek környékéről származó Podkonicky-orgona is ritka szép korú hangszer Magyarországon, és mindkét hangszer a Felvidékről származik.
   
Elmondta, hogy a fennmaradt, hasonló korú magyarországi hangszerek java része vagy felvidéki, vagy erdélyi építésű. Buda visszafoglalása vagy a Rákóczi-szabadságharc után csak több évtizeddel éledhetett újra az orgonaépítés a korábbi hódoltsági területeken.
   
Pannonhalmához a Felvidék közelebb van, mint Erdély, ezért is kerülhetett onnan - egyelőre ismeretlen úton - a két hangszer a főapátság gyűjteményébe.
   
A 18. század második feléből már nagyobb számban találni orgonákat a mai Magyarország területén, azok közé tartozik a harmadik megszólaló hangszer, a Corte-orgona - jegyezte meg az orgonaszakértő.
   
Homolya Dávid szerint bár mindhárom hangszer kisméretű, mind hangszertörténetileg, mind zeneileg kiemelt értékűek, megidézik, visszahozzák a 200-300 évvel ezelőtti hangzásideált, és egy semmihez sem hasonlítható többletet tudnak adni történelmi hitelességükkel.
   
A koncert 19 órakor kezdődik.
 

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Elzavarni a „brüsszeli héjákat"
    Háborúba vezetnék a kontinenst, és ebbe belerángatnák Magyarországot is. Ezért a nagy gazdasági tervek mellett figyelmet és energiát kell szentelni arra, hogy ezeket az erőket "megfékezzük, visszaszorítsuk és letörjük" - hangsúlyozta a kormányfő.
  • Rossi 26 fős keretében 19 légiós
    "Ez a keret nagy karakterekből áll, emberileg mindenki komoly, nagy formátum. Persze a futball játék, amelyben technikailag és taktikailag is helyt kell állni. Ez a válogatott versenyképes, senki, még Németország sem mondhatja, hogy úgyis legyőz minket" – fogalmazott Rossi.
  • Gazdaságunk a vegyipar világtérképén
    A Mol Poliol Komplexum az egész régió vegyiparában új fejezetet nyit, hiszen egy csúcstechnológiával működő, automatizált üzemcsoport, a magyar vegyipar ezzel "felkerült a vegyipar világtérképére".
MTI Hírfelhasználó