Szexuális bűncselekmény – pártvezető mondott le
2024. március 29. 19:36

Lemondott pénteken a legnagyobb észak-írországi koronahű protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetői posztjáról Sir Jeffrey Donaldson, miután szexuális bűncselekmény elkövetésének gyanújával az észak-írországi rendőrség (PSNI) őrizetbe vette és vádat emelt ellene.

DUP leader Sir Jeffrey Donaldson steps down after historic sex abuse charge

Donaldson – yahoo

A PSNI pénteki közleményében név említése nélkül az áll, hogy "egy 61 éves férfi" ellen emeltek vádat egy "nem mostanában" elkövetett szexuális bűncselekmény miatt.

Police Service of Northern Ireland - Wikipedia

A PSNI jelvénye – wikipedia


   
A DUP - az észak-írországi felekezetközi kormány második legnagyobb pártja - ugyanakkor a rendőrségi közlemény után kiadott tájékoztatásában bejelentette, hogy az ügyben Donaldson az egyik vádlott.

File:Democratic Unionist Party logo.svg - Wikipedia

A DUP jelvénye – wikipedia
   

A közlemény szerint Sir Jeffrey értesítette a DUP elnökségét arról, hogy azonnali hatállyal távozik pártvezetői tisztségéből. Párttagságát a vizsgálat idejére felfüggesztették.
   
Az észak-írországi rendőrség ismertetése szerint Donaldson az ügy egy másik vádlottjával együtt április 24-én jelenik meg Newry város magisztrátusi bírósága előtt.
   
Sir Jeffrey Donaldson 2021 óta állt a Demokratikus Unionista Párt élén, de már 1997-ben - akkor még egy másik protestáns koronahű szerveződés, az Ulsteri Unionista Párt (UUP) színeiben - parlamenti képviselővé választották.
   
A DUP Donaldson vezetése alatt két évig bojkottálta a britellenes katolikus és az unionista protestáns pártok alkotta felekezetközi belfasti önkormányzat működését. Ennek elsődleges oka az volt, hogy a radikálisan EU-szkeptikus DUP nem fogadta el a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás észak-írországi záradékát.
   
A záradék harmonizált viszonyrendszert tartott fenn Észak-Írország és az Európai Unió között, annak érdekében, hogy ne kelljen visszaállítani a hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzést Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán, az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatárán.
   
A klauzulát azonban a DUP elvetette, azzal az érvvel, hogy ez a megoldás kikezdi Észak-Írország alkotmányos státusát az Egyesült Királyságon belül.
   
Hosszas és többoldalú tárgyalássorozat után a DUP végül januárban egyezett bele a belfasti kormány működésének felújításába.

Dyntra - The Transparency of Sinn Féin
   

Az 1998-as nagypénteki rendezési megállapodás által elindított megbékélési folyamat eredményeként a DUP és a radikális britellenes katolikus mozgalom fő pártja, a Sinn Féin jelenleg együtt kormányozza Észak-Írországot, olyan felekezetközi egységkormányt alkotva, amely a korábbi évtizedekben teljesen elképzelhetetlen lett volna.

Historic day in Northern Ireland as Michelle O'Neill becomes first  nationalist leader | CNN   

Michelle O'Neill – cnn

A belfasti kormány élén - Észak-Írország 103 éves történetében először - katolikus miniszterelnök áll Michelle O'Neill, a Sinn Féin alelnöke személyében.
 

mti
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Külföldi befolyásszerzési kísérlet zajlik
    "Külföldi befolyásszerzési kísérlet zajlik ismét, aminek a célja nem egy ember felépítése, aki bosszúból csak a saját pecsenyéjét sütögetve politizál, hanem sebet ejteni a magyar kormányon, hogy előbb-utóbb, de inkább mielőbb fel tudjanak állítani egy háborúpárti baloldali kormányt Magyarországon" - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.
  • A kormány kiáll Európa keresztény alapjai mellett
    Varga Mihály kiemelte: miközben tőlünk nyugatra templomok tűnnek el, Magyarországon és a külhonban 3000 templom építését vagy felújítását támogatta a kormány az elmúlt évtizedben.
  • 18. századi orgonák a Pannonhalmi Főapátságban
    Az Orgonák éjszakáján Homolya Dávid orgonaművész és nemzetközi orgonaszakértő, valamint Vadász Attila orgonaművész kezei alatt kelnek életre a hangszerek.
MTI Hírfelhasználó