Könyvvel és filmmel köszöntik Rákosi Gyulát
"Hetven éve hajthatatlanul, konokul és kérlelhetetlenül hűséges a Ferencvároshoz, pedig a hűséget betartani végtelenül nehéz" - utalt Kubatov arra, hogy Rákosi Gyula a Ferencváros 124 éves fennállásának több mint felében a klubot szolgálta.
2023. szeptember 26. 15:21

A balösszekötő – fradi.hu

A Ferencváros Torna Club többek között időszaki kiállítással és a róla szóló könyvvel köszöntötte kedden Rákosi Gyulát, aki október 9-én ünnepli 85. születésnapját.

"Nehéz beszélni olyan emberről, aki nem szereti, ha dicsérik" - kezdte az ünnepelt méltatását Kubatov Gábor klubelnök. "Ha egyetlen mondattal kellene jellemeznem, akkor ezt mondanám: határ a csillagos ég, vagy azon is túl".
   
A sportvezető hangsúlyozta, hogy Rákosi Gyula "nagyon magas morális mércét" állított fel, azt pedig betartotta és betartatta.
   
"Hetven éve hajthatatlanul, konokul és kérlelhetetlenül hűséges a Ferencvároshoz, pedig a hűséget betartani végtelenül nehéz" - utalt Kubatov arra, hogy Rákosi Gyula a Ferencváros 124 éves fennállásának több mint felében a klubot szolgálta.
   
"Köszönöm ezt a szép napot, álmomban sem gondoltam volna" - nyilatkozott meghatottan a 41-szeres válogatott futballista, aki szeretett klubjáról elmondta, minden szakosztály egyre jobban teljesít az elmúlt években, a labdarúgócsapat kapcsán pedig arról beszélt, nagy öröm neki, hogy ott van a csúcson évek óta. Egyúttal azt kívánta, hogy összejöjjön olyan nemzetközi siker, mint nekik 1965-ben, a Vásárvárosok Kupájának elhódítása.
   
Az Európa-bajnoki és olimpiai bronzérmes sportember életét 261 oldalon dolgozza fel a 2500 példányban megjelenő, "70 évem a Fradiban" című könyv, melyet 6900 forintért lehet megvásárolni. A Czégány Pál által írt könyvet, amely a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programja segítségével jelent meg, bemutatják a Millenárison sorra kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, ahol Rákosi Gyula szombaton 11 órától dedikál.
   
Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője jelezte, ez lesz az intézmény 11. időszaki kiállítása, de az első, hogy a főszereplő is köztük van. Hozzátette, az életben nincsenek véletlenek, ugyanis 1960-ban Rákosi Gyula a 11-es mezszámban debütált a magyar válogatottban. A tárlat Rákosi Gyula 58 sportrelikviáján és a hozzájuk fűzött gondolatain keresztül mutatja be a pályafutását.
   
Rákosi Gyula páratlan pályafutása és életműve előtt az FTC egy hetvenperces dokumentumfilmmel is tiszteleg, melyet a 85. születésnapján mutat majd be.
   
Rákosi Gyula négyszer lett bajnok, kétszer kupagyőztes a Ferencvárossal, tagja volt az 1965-ben VVK-győztes és 1968-ban VVK-döntős együttesnek is. A magyar válogatottal két világbajnokságon szerepelt, 1960-ban olimpiai, 1964-ben Eb-bronzérmet nyert.

MTI
Címkék:
 • A médiumok sodrása: aki győz, az „populista"
  Nem az a lényeges, hogy a holland polgárok hogyan szavaznak. Hanem az, hogy az úgynevezett brüsszeli politikusok elégedettek-e a demokrácia megnyilvánulásával. Ez önmagában mutatja, hogy bohózattá züllött az Európai Unió. Ugyan nem küldtek tankokat tagállamokba, mint a Kreml tette 1956-ban és 68-ban – még. De zavarja őket a nép, a lakosság.
 • „Halogén” ünnep
  A magyar kultúra kimeríthetetlen kincsesbánya. Egy emberi életpálya kevés ahhoz, hogy a legfényesebb kincseket is fölfedezzük, és hagyjuk, hogy hassanak ránk, hogy valódi, nemes élményeket adjanak, melyek gazdagítanak, erősítenek, szépségekkel töltenek fel bennünket.
 • Az élhető vidék lehetősége bontakozik ki
  Harrach Péter a Keresztény Civil Szervezetek Országos Fóruma által rendezett Élhető vidék című rendezvényen úgy fogalmazott, a vidéki ember életformája, gondolkodása - természetközeliségéből fakadóan - más, mint a városi ember világa, a vidéki embert élhető világ veszi körül.
 • Hazánk nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozását
  Semmilyen hatástanulmány nem készült arról, hogy milyen hatással lenne Ukrajna csatlakozása az Európai Unió egészére.
 • A klímavallás templomai
  A szélerőművek telepítése két – Brüsszel és a mögötte lévő, sötétzöld erők által vallott – hittételen alapszik: az egyik, hogy a klímaváltozást az emberi tevékenység szén-dioxid-kibocsátása okozza, a másik, hogy a mai ipari korszak energiaigényét ki lehet elégíteni nap- és szélerőművekkel – foglalja össze Lóránt Károly.
MTI Hírfelhasználó