Fontos, hogy valljuk vallásunkat
Soltész Miklós arra biztatott mindenkit, hogy merje vállalni kereszténységét még akkor is, ha ezért bántják, mert vélekedése szerint a nemzet fennmaradása egyebek mellett annak is annak köszönhető, hogy a történelemben az emberek merték vállalni hitüket, keresztény mivoltukat.
2023. április 23. 23:55

A hit megvallása, a vallás csak nyilvánosan történhet – archív

A kereszténységünk a fennmaradásunkat szolgálja, azért azt bátran fel kell vállalnunk - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap Véménden.

Soltész Miklós a jelentős német nemzetiségi közösséggel rendelkező település kormányzati támogatással felújított római katolikus templomában rendezett szentmise előtt arról beszélt, hogy míg Nyugat-Európában - így Németországban - keresztény templomokat rombolnak le, vagy változtatják meg az épületek funkcióját, Magyarországon felújítják ezeket, sőt, újakat építenek a német nemzetiségek kezdeményezésére.
   
Közölte: a kereszténységet érő negatív folyamatokat, a kereszténység ellen elkövetett bűnöket látni kell, s fel kell vállalni azt a feladatot, amely nem a rombolásról, hanem az építésről szól.
   
Azt az utat kell választani, amit egyházainkkal, püspökeinkkel, papjainkkal, hitoktatóinkkal és a hívekkel közösen vállaltunk. Ez pedig arról szól hogy nem romboljuk le, nem alakítjuk át templomainkat, hanem megőrizzük, megtartjuk azokat, sőt, ha tudunk, újakat építünk - mondta Soltész Miklós a Baranyai keleti határán fekvő községben.
   
Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy a véméndi templom is a német nemzetiség erőfeszítéseinek köszönhetően újulhatott meg, s a közösség országosan kiemelkedik az egyházi értékek megóvásában. Csak az utóbbi öt-hat évben - egyebek mellett - Budakeszi, Budakalász, Piliscsaba, Budajenő, Budaörs, Rátka és Tevel templomai újultak meg a németek kezdeményezésére - mondta.
   
A politikus beszédében arra biztatott mindenkit, hogy merje felvállalni kereszténységét még akkor is, ha ezért bántják, mert vélekedése szerint a nemzet fennmaradása egyebek mellett annak is annak köszönhető, hogy a történelemben az emberek fel merték vállalni hitüket, keresztény mivoltukat.
   
Soltész Miklós kitért arra, hogy néhány nap múlva a katolikus egyházfő Magyarországra látogat, kiemelve, hogy "a pápa korábban még nem tett olyat, hogy egy országba kétszer is elmegy". Ez részben annak is köszönhető, hogy megérezte: a magyarországi magyarok és nemzetiségiek, katolikusok és más felekezetűek a kereszténységből fakadó értékeket fontosnak tartják - vélekedett az államtitkár.
   
Az épület felújított tetőszerkezetének megáldását és az ünnepi beszédeket követően a Szent Mihályról elnevezett templomban Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye püspöke celebrált szentmisét.
   
Ferenc pápa április 28. és 30. között tesz apostoli látogatást Magyarországon, a pápalátogatás minden részletéről beszámol a közmédia.
 

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Ferenc pápa magyarul köszöntötte zarándokainkat
    Ferenc pápa azt kérte, a magyarok az imádságban találják meg az erőt, elszántságot, hogy még a jelenlegi történelmi körülmények között is "követhessétek a népetekből sarjadt szentek és boldogok példáját".
  • Hadseregünk tovább erősödik
    Nagykanizsán egy év alatt immár másodszor kerül sor katonai eskütételre. Nem véletlen, hiszen a település neve az elmúlt évszázadokban összeforrt a honvédelemmel, a hazaszeretettel és az áldozatvállalással, a kanizsai végvár harcos őrzőivel, vagy Thury György várkapitánnyal.
  • A szélsőség a galambot félti, nem az embereket – Videó
    A hisztériaszélsőség egy galambot féltett, miközben fokozzák a háborút, amelyben naponta több száz ukrán és orosz fiatalember hal meg. Ez is harsányan jelzi, hogy az Európai Parlamentben a korrumpáltak mellett infantilis képviselők ülnek, és adnak le háborútpárti szavazatot.
MTI Hírfelhasználó