A lovassport megerősíti a magyarságtudatot
"Számunkra fontos az, hogy megszólítsák az ifjúságot és minél több gyermeket és szülőt nyerjenek meg ennek a lovasvilágnak, ezért is támogattuk ennek a pajtának a felépítését, amit most átadhattunk azoknak, akik itt akarnak sportolni és ezeket a hagyományokat tovább éltetni" - jelentette ki Potápi Árpád János.
2023. április 22. 00:05

Képek: Szalai Erika/felvidek.ma

A sportnak és főleg a lovassportnak az identitás megőrzésében és megerősítésében óriási szerepe van - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Gútán, ahol köszöntőt mondott az Attila Palotája-fapajta ünnepélyes átadásán pénteken.

A korabeli motívumokkal díszített fakonstrukciós épület, amely a lovasíjász-oktatással is foglalkozó Vermes Törzs polgári társulás üzemeltetésébe került, a nemzetpolitikai államtitkárság 37 és fél millió forintos támogatásával, illetve helyi vállalkozók és magánszemélyek segítségével készült el. A Vermes törzs évtizedek óta hagyományőrzéssel, azon belül leginkább a lovasíjász-sporttal és a nomád kultúrának a fiatalokkal való megismertetésével foglalkozik.


   
"Számunkra fontos az, hogy megszólítsák az ifjúságot és minél több gyermeket és szülőt nyerjenek meg ennek a lovasvilágnak, ezért is támogattuk ennek a pajtának a felépítését, amit most átadhattunk azoknak, akik itt akarnak sportolni és ezeket a hagyományokat tovább éltetni" - jelentette ki Potápi Árpád János az ünnepélyes átadón.

Kiemelte: a sportnak mint olyannak a támogatása nagyon fontos, s látni lehet, hogy ennek megvannak az eredményei is, amit az is mutat, hogy az elmúlt években a Kárpát-medencében milyen közös magyar sportsikereket sikerült elérni.


   
A nemzetpolitikáért felelős államtitkár rámutatott: a Kárpát-medencei magyar sportsikerek kapcsán gondolni lehet a magyar focicsapatok sikereire a Felvidéken és Erdélyben, vagy ugyancsak Erdélyben a jégkorongra és a lovassportra, mely utóbbi tekintetében komoly előrelépésre került sor. "Az erdélyi lovasprogramban, a mi segítségünkkel is, már 1500-1800 fiatal foglalkozik napi szinten a lovassporttal a lovaskultúra visszatanulásával" - fejtette ki Potápi Árpád János.


   
"Azt szoktuk mondani, hogy a magyar egy lovas nemzet, ez valamikor biztos így volt, de most nagyon sokat kell tennünk azért, hogy néhány évtized múlva újra igaz legyen ez az állítás" - jelentette ki a nemzetpolitikai államtitkár. Hozzátette: ennek elérése érdekében most az a legfontosabb teendő, hogy minél több gyermeket és fiatalt sikerüljön megszólítani a lovassporttal, mindenütt a Kárpát-medencében, annál is inkább, mert a sportnak és a lovassportnak az identitás megőrzésében és megerősítésében óriási szerepe van.
 

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Geert Wilders: Orbán Viktor bátor vezető
    Merkelék, amikor megnyitották a határokat, veszélybe sodorták az európai keresztény civilizációt. A konzervatívok azonban nem süllyedtek bele ebbe a "politikai mocsárba", hanem az emberek mellé álltak, és ezért támogatják őket a szavazók, akinek már elege van abból, hogy lábbal tiporják az értékeiket - fejtette ki a Szabadságpárt elnöke.
  • Sulyos sérüléseket okoztak migránsok határőrzőinknek
    Van náluk kés, pisztoly, puska is – leplezte le a korrupt EU-politikusok által békés bevándorlónak hazudott fegyveres migránsokat az államtitkár. Az illegális migránsok agresszívan támadnak a rendőrök, határvadászok autóira, "ízzé-porrá zúzzák" azokat, kövekkel dobálják és husángokkal verik. Az EU-vezetőség bűntársa az alvilágnak.
  • Morawiecki: Az EU a hanyatló Római Birodalmat idézi
    A baloldali liberális szélsőség 2015 után most ismét azzal próbálkozik, hogy óriási migrációs tömegekkel megbontsák Európa békéjét és stabilitását – volt kiolvasható Morawiecki szavaiból.
MTI Hírfelhasználó