Hazánk a nemzetiségeknek is békés otthona
Magyarországon a tizenhárom nemzetiség békességben és jó barátságban él egymás mellett, amit a Jelen/Lét nemzetiségi színházfesztivál is mutat - hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Budapesten, a Nemzeti Színházban.
2023. március 21. 22:11

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszél a Jelen/Lét Fesztivál nyitóelőadása előtt a Nemzeti Színház Gobbi Hilda termében 2023. március 21-én. A nemzetiségi színházak fesztiválján, a VI. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napján 15 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban. MTI/Kovács Tamás

Magyarországon a tizenhárom nemzetiség békességben és jó barátságban él egymás mellett, amit a Jelen/Lét nemzetiségi színházfesztivál is mutat - hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Budapesten, a Nemzeti Színházban.

Soltész Miklós a Jelen/Lét nyitóadása előtt, amelyet a Kassai Állami Színház az 1950-es évek kommunista Csehszlovákiájában zajló legnagyobb koholt politikai perben igazságtalanul kivégzett Milada Horáková életéről állított színpadra, köszönetet mondott a társulatnak, amiért a darabot Esterházy János csehszlovákiai magyar mártír politikus emlékének ajánlják.
   
Ez mutatja, hogy magyarok és szlovákok "minden szempontból egymáshoz vannak kötve" és barátságban tudtak élni az elmúlt évszázadokban - mondta, hozzáfűzve: "most is barátságban kell élni egymással".
   
Felidézte, Milada Horáková és Esterházy János mindkét diktatúra - a náci és a kommunista - áldozatává vált. Az államtitkár úgy folytatta: az ebben a térségben élő népek nemzetek ezt értik, ugyanakkor Brüsszelben vagy Stockholmban furcsán néznének erre, mert "nem értik ezt a világot".
   
Soltész Miklós szólt arról is, hogy napjainkban a nagyhatalmak "a fejünk fölött akarnak dönteni, a békességünket, a nyugalmunkat, a népek közötti együttműködést próbálják megtörni és összezúzni". Egyúttal hitet tett amellett, hogy a térség népeinek közvetíteni kell a világ felé, hogy összetartoznak, mivel "a törekvésünk ugyanaz, a feladatunk ugyanaz".
   
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott: "mindnyájunknak dolga van azzal, hogy Magyarországon a nemzetiségek jól érezzék magukat".
   
"Minden nemzetiség Magyarországon lehetőség, hogy hidakat építsünk a környező országok nemzetei, kultúrái felé" - hangoztatta a kulturális hasonlóságokat sorolva és a párbeszéd fontosságát hangsúlyozva Vidnyánszky Attila.
   
A Jelen/Lét Fesztivál a Magyarországi Szerb Színház szervezésében, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség és a Magyar Teátrumi Társaság szakmai támogatásával valósul meg.

MTI
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • A bíró hibázott, a németek bezsebelték a gólt
  Ekkora rendezvényen nem lehet ekkora hibát elkövetni. A játékvezető nem kezelte egyformán a játékosokat. Náluk egyes játékosoknak négy-öt Bajnokok Ligája-címe van, nekem pedig egy sincs, ezért rendkívül arrogáns módon küld el a bíró. Sajnos ilyen irányba megy el a bíráskodás" - leplezte le a szélsőségesen rossz holland játékvezetőt Nagy Ádám.
 • A nemzeti identitás az emberi méltóság része
  Az Európa Tanács feladata is lenne, hogy segítse identitásuk megőrzésében a kontinens nemzeti kisebbségeit: utóbbiak asszimilációs nyomás alatt préselődnek.
 • Kipukkadt Magyar Péter hisztériakeltése
  "A Schadl-Völner ügyben az ügyészség valamennyi bűncselekménygyanús esetben eljárt, a felelősöket bíróság elé állította, és gondoskodott további büntetőeljárások lefolytatásáról, a hangfelvétel valamennyi ezzel ellentétes állítása egyértelműen és bizonyítottan valótlan volt" - mondta a szóvivő.
MTI Hírfelhasználó