Hazánk a nemzetiségeknek is békés otthona
Magyarországon a tizenhárom nemzetiség békességben és jó barátságban él egymás mellett, amit a Jelen/Lét nemzetiségi színházfesztivál is mutat - hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Budapesten, a Nemzeti Színházban.
2023. március 21. 22:11

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszél a Jelen/Lét Fesztivál nyitóelőadása előtt a Nemzeti Színház Gobbi Hilda termében 2023. március 21-én. A nemzetiségi színházak fesztiválján, a VI. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napján 15 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban. MTI/Kovács Tamás

Magyarországon a tizenhárom nemzetiség békességben és jó barátságban él egymás mellett, amit a Jelen/Lét nemzetiségi színházfesztivál is mutat - hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Budapesten, a Nemzeti Színházban.

Soltész Miklós a Jelen/Lét nyitóadása előtt, amelyet a Kassai Állami Színház az 1950-es évek kommunista Csehszlovákiájában zajló legnagyobb koholt politikai perben igazságtalanul kivégzett Milada Horáková életéről állított színpadra, köszönetet mondott a társulatnak, amiért a darabot Esterházy János csehszlovákiai magyar mártír politikus emlékének ajánlják.
   
Ez mutatja, hogy magyarok és szlovákok "minden szempontból egymáshoz vannak kötve" és barátságban tudtak élni az elmúlt évszázadokban - mondta, hozzáfűzve: "most is barátságban kell élni egymással".
   
Felidézte, Milada Horáková és Esterházy János mindkét diktatúra - a náci és a kommunista - áldozatává vált. Az államtitkár úgy folytatta: az ebben a térségben élő népek nemzetek ezt értik, ugyanakkor Brüsszelben vagy Stockholmban furcsán néznének erre, mert "nem értik ezt a világot".
   
Soltész Miklós szólt arról is, hogy napjainkban a nagyhatalmak "a fejünk fölött akarnak dönteni, a békességünket, a nyugalmunkat, a népek közötti együttműködést próbálják megtörni és összezúzni". Egyúttal hitet tett amellett, hogy a térség népeinek közvetíteni kell a világ felé, hogy összetartoznak, mivel "a törekvésünk ugyanaz, a feladatunk ugyanaz".
   
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott: "mindnyájunknak dolga van azzal, hogy Magyarországon a nemzetiségek jól érezzék magukat".
   
"Minden nemzetiség Magyarországon lehetőség, hogy hidakat építsünk a környező országok nemzetei, kultúrái felé" - hangoztatta a kulturális hasonlóságokat sorolva és a párbeszéd fontosságát hangsúlyozva Vidnyánszky Attila.
   
A Jelen/Lét Fesztivál a Magyarországi Szerb Színház szervezésében, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség és a Magyar Teátrumi Társaság szakmai támogatásával valósul meg.

MTI
  • Brüsszel migránsáradatot zúdítana hazánkra
    Az Európai Unió erővel akarja áttelepíteni a migránsokat Magyarországra, ez egy újabb lépés, ami azt bizonyítja, hogy Brüsszel teljes mértékben visszaél a hatalmával - fogalmazott Nacsa Lőrinc.
  • Bayer Zsolt: Világok harca
    Ők az utóbbi évtizedekben megtámadták Vietnamot, s ott vidám tömeggyilkosságokat, emberiség és emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el, majd ezt az egészet feloldották hollywoodi filmalkotásokban, mert az Amerikai Egyesült Államok egyik lényege éppen az, hogy ő „termeli” a globális tudatot és a globális szórakoztatást.
  • Feszty-tárlat Ópusztaszeren
    Feszty Árpád nemcsak a festészetben jeleskedett. A hazája iránti mérhetetlen szeretete és elköteleződése társadalmi szerepvállalásra sarkallta. Komoly szerepet játszott a magyar ipar fellendítésében és a művészet társadalomba való széles körű integrálásában, így kezdeményezte a rajztanítás megreformálását is az egész országban.
MTI Hírfelhasználó