Tüntetőtáborok
2024. május 5. 22:29

Elhagyták az engedély nélkül emelt sátortábort vasárnap a Dél-Kaliforniai Egyetemen tüntető palesztinpárti aktivisták, miután a rendőrség körbevette a tiltakozás helyszínét az intézmény területén.

Az egyetem előzetesen arra hívta fel az aktivisták figyelmét, hogy amennyiben a területen maradnak, letartóztathatják őket. A helyi idő szerint délelőtti órákban a rendőrök és egyetemi biztonsági személyzet elkezdte elhordani a sátrakat. Az egyetemen a jövő héten tartják a végzős diákok évzáró ünnepségeit.
   
A Los Angelesben működő oktatási intézmény területén április 24-én számolták fel a hatóságok a tüntetők előző táborát; akkor az intézkedés során 93 embert vettek őrizetbe.
 
Az utóbbi egy hétben Los Angelesben az Izrael-ellenes és palesztinpárti tüntetések áttevődtek a Kaliforniai Egyetem területére, ahol szerdán tüntetők és ellentüntetők is összeverekedtek, mielőtt a rendőrség közbelépett.
Szombaton több olyan helyszínen voltak újabb őrizetbe vételek, ahol a tiltakozások radikális irányt vettek, így a többi között Chicago művészeti egyeteménél, valamint a Virginiai Egyetemen is.

A Chicagói Művészeti Intézetnél kezdett tüntetés résztvevői közül több mint 60 embert állított elő a rendőrség, miután az aktivisták megpróbálták elfoglalni az intézményhez tartozó múzeumot, lezárva a bejáratokat. A tüntetők egyebek között azt követelik az intézménytől, hogy szakítsa meg a kapcsolatot azokkal a vállalkozásokkal, amelyek "profitálnak az Izrael és Hamász közötti háborúból".

A Virginiai Egyetemnél 25 ember vettek őrizetbe azt követően, hogy a palesztinpárti tüntetők összecsaptak rendőrökkel, és nem tettek eleget a sátortáboruk felszámolására vonatkozó felszólításnak.

A Michigani Egyetemen tartott diplomaünnepséget szombaton palesztin zászlókkal, transzparensekkel zavarta meg tüntetők egy csoportja. Az eseményen több tízezer ember vett részt az egyetem amerikaifutball-stadionjában.

New Yorkban, ahol pénteken hatósági erővel ürítették ki a New York Egyetem területén emelt tüntetőtábort, szombaton rendőrségi felügyelet mellett szemétszállító járművekbe pakolták a tiltakozók felszereléseit, minden sátrat, és egyéb felszerelést. Az intézmény megtisztított területét a hatóságok lezárták, hogy megakadályozzák ezzel a tiltakozó aktivisták visszatérését.

Vasárnapi összesítések szerint április 17. óta már elérte a 2200-at az egyetemi tüntetéseken őrizetbe vett tüntetők száma. Egyes intézmények közölték, hogy az aktivisták között az oktatási intézmények hallgatói mellett nagy számban voltak kívülről érkezettek is. A tiltakozásokon a palesztinpárti és tűzszünetről szóló követelések mellett gyakoriak voltak az Izrael-ellenes és nyíltan antiszemita megnyilvánulások is.

A zsidóellenes jelenségeket csütörtökön elítélte Joe Biden elnök, aki rövid beszédet tartott az eseményekkel kapcsolatban. Donald Trump republikánus elnökjelölt szerint az adminisztráció és egyetemek nem voltak elég határozottak a tüntetésekre és az antiszemitizmusra adott válaszukban.
  

mti
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Semjén Zsolt: a békét kértük a Szűzanyától
    A miniszterelnök-helyettes aláhúzta, hogy a csíksomlyói búcsúba Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, Délvidékről, az anyaországból, az Egyesült Államokból, mindenhonnan érkeztek magyarok. "Ez megerősít minket magyarságunkban, összetartozásunkban és kereszténységünkben" - összegzett Semjén Zsolt a közös együttlét erejét hangsúlyozva.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Eva Wlaardingerbroek kockázatvállalása – Videó!
    Vlaardingerbroek kimondta azt az igazságot, amellyel a nyugati kormányok tisztában vannak, de nem beszélnek róla, nevezetesen azt, hogy szoros kapcsolat van a migráció és a bűnözés között. Kijelentette, hogy „új valóságunk Európában a gyakori nemi erőszakokból, késelésekből, gyilkosságokból, lövöldözésekből, sőt lefejezésekből áll”.
MTI Hírfelhasználó