Hadijelentés: manikűrkészletnek és hajápoló szernek álcázott robbanóanyag
2024. április 17. 17:39

Kedvezőbb állásokat foglalt el az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán Kupjanszk, Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadijelentés szerint 15 ukrán ellentámadás hiúsult meg, közülük nyolc Avgyijivkánál,.

Az ukrán hadsereg pedig a érintkezési vonal mentén az elmúlt nap folyamán csaknem ezer katonát veszített.

Közülük a legtöbben, mintegy 480-an a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett több lőszerraktárt - ezek egyike az Orosz Önkéntes Hadtest elnevezésű alakulaté volt -, két harckocsit, három páncélozott harcjárművet, egy amerikai M777-es vontatott tarackot, hat amerikai MGM-140-es ATACAMS operatív-harcászati rakétát, egy francia HAMMER irányított légibombát, továbbá 191 drónt.
   

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. Az orosz légvédelem Brjanszk megye légterében lelőtt három ukrán meteorológiai szondát. Alekszandr Bogomaz, a régió kormányzója a történteket terrortámadásnak nevezte.
   
Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerdán közölte, hogy őrizetbe vett egy orosz-moldovai kettős állampolgárságú, 30 éves férfit, aki a robbanószert szállította Oroszországba az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU) az orosz oldalra átállt volt tisztje, Vaszilij Maljuk elleni múlt pénteki moszkvai pokolgépes merénylethez.
   
A manikűrkészletnek és hajápoló szernek álcázott robbanóanyagot egy Varsóban élő nő Litvániába küldte, ahonnan a futár április 6-án gépkocsival vitte tovább az orosz fővárosba. Itt átadta az SZBU egy 31 éves, orosz állampolgárságú ügynökének, aki a küldeményből pokolgépet szerkesztett, amelyet felerősített Maljuk Toyota Land Cruiser Prado típusú terepjárójára és távirányítással felrobbantotta, amikor a célszemély épp beült a járműbe. Sajtójelentések szerint az átállt SZBU-tiszt a kezén és a lábán megsérült, de a robbantás után készült felvételek tanúsága szerint nem súlyosan.
   
Az FSZB a varsói nőt - akiről fotókat adott közre - , a futárt, és a merénylet végrehajtóját nem nevezte meg.
 

mti
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Az EU a kihívásokra elhibázott válaszokat adott
    "Európaiságunk mára magyar identitásunk szerves és elválaszthatatlan része: csak magyarként lehetünk európaiak, és magyarként csak az európai nemzetek közösségében találhatunk otthonra" – öntötte formába gondolatait Bóka János.
  • I can vagy I Kant
    Spengler, akinek híres műve, A Nyugat alkonya 1917-ben jelent meg, már a bevezetőben leszögezi, hogy „annyi világ van, ahány lény a világon”. Vagyis minden lény biztos lehet benne, hogy sem előtte nem volt és utána nem lesz senki, aki ugyanúgy és ugyanannak látná a világot, mint ő.
  • A lengyel pápa szentté avatása - magyar megemlékezés
    Karol Wojtyla alakját, második János Pál pápa, a lengyel egyházfő emlékét idézte fel az egyházi vezető szentté avatásának tizedik évfordulója alkalmából a magyar törvényhozásban Semjén Zsolt kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes.
MTI Hírfelhasználó