Százéves a magyar légiközlekedés – Videó!
2023. december 8. 17:52

Évszázad a magasban címmel dokumentumfilmet készített az Aeropark repülőmúzeum a magyar kereskedelmi repülés centenáriumára. A filmet a Polgári Repülés Világnapján, csütörtökön mutatták be a Budaörsi Repülőtéren - tudatta az Aeropark pénteken az MTI-vel.

Évszázad a magasban: 100 éves a magyar kereskedelmi repülés (Ep. 301) - YouTube

youtube

A tájékoztató szerint a film hivatalos bemutatójának a Budaörsi Repülőtér körcsarnoka adott otthont, ahol többszáz szakember és repülésrajongó tekintette meg a jubileumra készült alkotást. A dokumentumfilm péntektől az Aeropark Youtube-csatornáján is elérhető.
   
Mint felidézik, 1923-ban szálltak fel az első magyar légitársaságok repülőgépei menetrend szerinti útjaikra Bécs felé: a Malert (korábban Magyar Légiforgalmi Rt.) Mátyásföldről, az Aëroexpress Rt. gépe pedig a Gellért tértől, a Duna vizéről indult útnak.
   
Mint írták, a repülőmúzeum stábja megannyi helyen forgatott, hogy a teljesség igénye nélkül bemutassa a legérdekesebb magyar repülős helyszíneket, aviátorokat, típusokat és fordulópontokat az elmúlt évszázadból: izgalmas történetek, különleges vállalkozások, fedélzeti és repülőtéri kulisszatitkok, pilótagenerációk, nem hétköznapi karrierek, historikus repülőgépek és heroikus értékmentések egyaránt feltűnnek a kétórás összeállításban.
   
A film mintegy 40 szereplője a légiközlekedés elhivatott megszállottja, akik nemcsak hivatásukról, hanem magukról is mesélnek a dokumentumfilmben - olvasható a közleményben.

magas
   
Az Évszázad a magasban premier előtti bemutatója a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) dísztermében volt.
   
A film elkészítését a Budapest Airport, az Aeroexpress, a Fly-Coop Légi Szolgáltató Kft és a Wizz Air támogatta.
 

MTI
Címkék:
 • Hazai klubfutball: közepes alatt
  Ma a magyar bajnokságot az a Paks vezeti, amely magyar edzővel és magyar játékosokkal küzd. Tudjuk azonban, hogy BL-csoportkörbe jutást ettől a gárdától nem várhatunk. Márpedig a hazai klubfutballnak a BL-ben a helye: a csoportkörnél magasabb szinten.
 • Kik bújhatnak meg az ENSZ mögött?
  Hazánkban több ezer hajléktalan él nem méltóságteljesen. Rájuk miért nem utal a szélsőséges ENSZ-garnitúra? Vélhetően azért, mert ennek az extrémitásnak (is) a kettős mérce a célszerszáma.
 • A szolnoki csata 175. évfordulója
  Az 1849-es csatára emlékezve 28. alkalommal rendezi meg az eseményt Szolnok önkormányzatának megbízásából a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ - tájékoztattak.
 • A Trianon utáni ötödik nemzedék
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Lónyay Utcai Református Gimnáziumban tartott eseményen rendhagyó módon tartott köszöntőt, tekintettel arra, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter betegsége miatt nem jöhetett el, így az államtitkár tolmácsolta a tárcavezető gondolatait.
 • Hazánk a fő kontinensen: Eurázsiában
  Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Iskola tanára hozzászólásában úgy fogalmazott, hogy a nyugati politikai elit a zöld ideológia alapján a kapcsolatépítés helyett a keleti kapcsolatok elvágásán dolgozik, miközben a magyar kormány az "irígy és rosszalló" nyugati pillantások ellenére a keleti és a kínai kapcsolatok ápolásával csak azt teszi, amit a nyugati nagyvállalatok egy része is tett a múltban.
MTI Hírfelhasználó