Százéves a magyar légiközlekedés – Videó!
2023. december 8. 17:52

Évszázad a magasban címmel dokumentumfilmet készített az Aeropark repülőmúzeum a magyar kereskedelmi repülés centenáriumára. A filmet a Polgári Repülés Világnapján, csütörtökön mutatták be a Budaörsi Repülőtéren - tudatta az Aeropark pénteken az MTI-vel.

Évszázad a magasban: 100 éves a magyar kereskedelmi repülés (Ep. 301) - YouTube

youtube

A tájékoztató szerint a film hivatalos bemutatójának a Budaörsi Repülőtér körcsarnoka adott otthont, ahol többszáz szakember és repülésrajongó tekintette meg a jubileumra készült alkotást. A dokumentumfilm péntektől az Aeropark Youtube-csatornáján is elérhető.
   
Mint felidézik, 1923-ban szálltak fel az első magyar légitársaságok repülőgépei menetrend szerinti útjaikra Bécs felé: a Malert (korábban Magyar Légiforgalmi Rt.) Mátyásföldről, az Aëroexpress Rt. gépe pedig a Gellért tértől, a Duna vizéről indult útnak.
   
Mint írták, a repülőmúzeum stábja megannyi helyen forgatott, hogy a teljesség igénye nélkül bemutassa a legérdekesebb magyar repülős helyszíneket, aviátorokat, típusokat és fordulópontokat az elmúlt évszázadból: izgalmas történetek, különleges vállalkozások, fedélzeti és repülőtéri kulisszatitkok, pilótagenerációk, nem hétköznapi karrierek, historikus repülőgépek és heroikus értékmentések egyaránt feltűnnek a kétórás összeállításban.
   
A film mintegy 40 szereplője a légiközlekedés elhivatott megszállottja, akik nemcsak hivatásukról, hanem magukról is mesélnek a dokumentumfilmben - olvasható a közleményben.

magas
   
Az Évszázad a magasban premier előtti bemutatója a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) dísztermében volt.
   
A film elkészítését a Budapest Airport, az Aeroexpress, a Fly-Coop Légi Szolgáltató Kft és a Wizz Air támogatta.
 

MTI
Címkék:
 • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
  Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Az európai emberek nem kérnek a migránsinvázióból
  Bakondi György szerint komoly fenyegetést jelent az illegális migráció az európai emberek mindennapjaira. Azok a lépések, amelyeket a magyar kormány megtett ezen a területen, továbbra is a magyar emberek többségének a támogatását, "pártszimpátián túlnyúló" támogatását élvezik.
 • A férfiasság értéke fényben a Palotajátékokon
  A valódi európai értékek emelkedtek fénybe a 39. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok első két napján. A férfiasság és a nemes nőiesség szépsége a harmadik napon, vasárnap is élményt ad a Visegrádra látogatóknak.
 • Női öttusacsapatunk sikere
  A magyar trió a hazaiak harmadik érmét szerezte az Eb-n. Hétfőn második lett férfi váltóban Koleszár Mihály és Bereczki Richárd, illetve harmadik női váltóban az olimpiára készülő Guzi Blanka Eszes Noémival.
MTI Hírfelhasználó