Embercsempész maffia Kecskeméten
2023. október 4. 10:18

Vádat emeltek egy embercsempész bűnszervezet tizenhét tagja ellen, akik egy hónap alatt legalább hetvenhét illegális migránst juttattak Nyugat-Európába; iraki vezetőjüket még keresik - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője szerdán az MTI-vel.

A vád szerint a korábban menekültként elismert iraki férfi - az ügy szökésben lévő, elsőrendű vádlottja - 2021 augusztusában több országra kiterjedően működő embercsempész bűnözői bandát irányított. A bűnszervezet magyarországi tevékenységét az iraki férfi börtönben megismert magyar ismerőse - az ügy másodrendű vádlottja - szervezte.
   
A banda érvényes vízummal vagy tartózkodási engedéllyel nem rendelkező, Szerbiából - elsősorban a zombori menekülttáborból - Magyarországra gyalog érkező határsértők Ausztriába szállítását szervezte meg és hajtotta végre.
   
A magyar vonalat szervező férfi a nagybátyját, annak feleségét és az unokatestvérét sofőrök toborzásával bízta meg. A bűnszervezet végrehajtói, köztük a magyar szervező férfi közvetlen családtagjai is a szállító jármű előtt haladva a rendőri ellenőrzésekről értesítették sofőrtársaikat.
   
Az iraki irányító a határon átjutott migránsok felvételének koordinátáit, a szállítandó emberek számát és a célállomások adatait magyar bizalmasának küldte el. A videófelvétellel igazolt sikeres szállítások után járó, szállított személyenként 500 euró összeget az iraki embercsempész szintén a magyar szálat szervező bűntárshoz juttatta el, aki az összeg közel harmadát megtartotta, a fennmaradó pénzt pedig a szervezőin keresztül juttatta el a sofőröknek.
   
A szállításokat több esetben nagyobb raktérrel rendelkező kisteherautóval hajtották végre, amelyekben ülések, biztonsági övek nem voltak, továbbá ablakkal és szellőző rendszerrel sem voltak ellátva, így előfordult, hogy a 4-5 órás utazás a raktérbe zsúfolt 26 ember számára gyötrelemmel járt. A raktérbe csak úgy jutott levegő, hogy a migránsok kitépték a gumiszigetelést a jármű ikerajtajából.
   
Amikor a rendőrök az előfutókat igazoltatták, a mögöttük lemaradva haladó sofőrtársaik egy félreeső helyen kiengedték a migránsokat.
   
Az ügyészség a vádlottakat bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett embercsempészéssel vádolja, hat vádlottnak azonban a csempészett személyek sanyargatásáért is felelnie kell. Bűnösségükről a Kecskeméti Törvényszék dönt - olvasható a közleményben.
 

MTI
Címkék:
  • A médiumok sodrása: aki győz, az „populista"
    Nem az a lényeges, hogy a holland polgárok hogyan szavaznak. Hanem az, hogy az úgynevezett brüsszeli politikusok elégedettek-e a demokrácia megnyilvánulásával. Ez önmagában mutatja, hogy bohózattá züllött az Európai Unió. Ugyan nem küldtek tankokat tagállamokba, mint a Kreml tette 1956-ban és 68-ban – még. De zavarja őket a nép, a lakosság.
  • „Halogén” ünnep
    A magyar kultúra kimeríthetetlen kincsesbánya. Egy emberi életpálya kevés ahhoz, hogy a legfényesebb kincseket is fölfedezzük, és hagyjuk, hogy hassanak ránk, hogy valódi, nemes élményeket adjanak, melyek gazdagítanak, erősítenek, szépségekkel töltenek fel bennünket.
MTI Hírfelhasználó