Új, ideiglenes vezetője lett a kijevi Lavrának
2023. március 29. 21:29

Avraamij, a kijevi Pecserszka Lavra kolostor apátja, aki eddig az Oroszországi Ortodox Egyház által történelminek tekintett Ukrán Ortodox Egyházhoz tartozott (UPC), csatlakozott Ukrajna önálló, nemzeti ortodox egyházához (PCU), és arra kérte annak vezetőjét, Jepifanyij metropolitát, hogy nevezze ki őt a Lavra új, ideiglenes vezetőjévé. Jepifanyij a kérést jóváhagyta - tájékoztatott szerdán közleményben Ukrajna Ortodox Egyháza (PCU).

A közlemény szerint Jepifanyij metropolita arra kéri az ukrán kormányt, hogy biztosítson helyiségeket a Lavra területén az istentiszteletre, a szerzetesek lakhatására és tevékenységére. Reményét fejezte ki, hogy az állam segít megvédeni a Lavra új vezetőjét és a kolostort a "moszkvai patriarchátus támogatóinak" esetleges provokációitól. Avraamij arra buzdította a szerzeteseket, hogy kövessék példáját és csatlakozzanak ők is az egyesült ukrán egyházhoz. Kijelentette, hogy Pavlo metropolita, a kijevi Lavra jelenlegi vezetője és az Ukrán Ortodox Egyház vezetése felelős egyedül a Lavra körül kialakult helyzetért.
   
"Mindannyian fájdalmat és kétségbeesést éreztünk a kolostorunkkal történt események miatt. Még mindig próbálják elhitetni velünk, hogy ezeknek az eseményeknek az egyetlen oka az ukrán állam hozzáállása. Őszintén el kell azonban ismernünk, hogy a volt vezetőnk, a metropolitánk és a zsinatunk által képviselt egyházi vezetés lépésről lépésre alakította ki azt a szomorú helyzetet, amelyben vagyunk. Párbeszéd helyett elzárkóztak és fenyegetőztek. Ahelyett, hogy felismerné az őszinteség szükségességét, és belátná, hogy végleg meg kell szakítani az ellenünk hadat üzenő Moszkvának való alárendeltséget, vannak homályos és félszeg döntések, kijelentések, amelyeket mindenki úgy értelmez, ahogy akar. Ahelyett, hogy az ortodox egység és megbékélés útjait keresnénk, ellenségeskedést és konfrontációt szítanak" - fejtette ki Avraamij. Hozzátette, hogy kész párbeszédet folytatni az UPC papjaival.
   
Kijev azzal vádolja az UPC-t - a második legnépesebb ukrajnai ortodox egyházat -, hogy kapcsolatban áll az Orosz Ortodox Egyházzal (RPC), amely szerinte támogatja Moszkva ukrajnai háborúját. Az UPC kitart amellett, hogy 2022 májusában, a háború kezdete után három hónappal függetlennek nyilvánította magát az Orosz Ortodox Egyháztól.
   
A Moszkva iránti hűséggel vádolt UPC szerdán tartotta meg az utolsó istentiszteletet a kijevi Lavra egyik templomában - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál. El kell hagyniuk ugyanis csütörtökön a templom- és kolostorkomplexum területét, mivel az állam mint a Lavra tulajdonosa felbontotta a bérleti szerződést az egyházzal. Pavlo metropolita azonban közölte, hogy egyháza nem hagyja el a Lavrát, hanem keresetet nyújtanak be a bíróságon, amit szerdán meg is tettek.
   
Jepifanyij egy hete erősítette meg, hogy nem zárják be a kolostort, és az istentiszteletek is folytatódnak a Lavrában, azonban azok nyelve ezentúl nem orosz, hanem ukrán és ószláv lesz.
   
Tavaly év végén az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a rendőrséggel és a nemzeti gárdával együtt kémelhárítási műveletet hajtott végre az Ukrán Ortodox Egyház több kolostorában és templomában, így a kijevi Pecserszka Lavrában is. Az SZBU közlése szerint a házkutatások során találtak "oroszbarát" irodalmat, jelentős mennyiségű készpénzt euróban, dollárban és rubelben, valamint "gyanús" orosz állampolgárokat.
   
Az Ukrajinszka Pravda hozzáfűzte, hogy idén február 23-ig az SZBU csaknem hatvan büntetőeljárást indított Moszkva-barát papok ellen, több mint 350 egyházi épületet és 850 embert vettek alapos ellenőrzés alá; a bíróságok eddig hét bűntetőeljárásban hoztak ítéletet.

MTI
Címkék:
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • A kormányfő Zala és Vas vármegyében
  „Látni akarjuk felnőni a gyerekeinket és az unokáinkat. Ezért állunk ki a béke mellett. Akármekkora lesz is rajtunk a nyomás, ellenállunk a háborús őrületnek. Ehhez kérjük a magyarok támogatását június 9-én" - fogalmazott Orbán Viktor.
 • Nagy veszély a NATO ukrán missziója
  A legnagyobb konkrét intézményi veszélyt a NATO ukrán missziója jelenti. Magyarország abban érdekelt, hogy csak és kizárólag olyan döntést hozhasson a NATO - még akkor is, ha a NATO-csapatok be akarnak vonulni Ukrajna területére -, amelyből Magyarország teljes egészében kimaradhat - rögzítette a miniszter, jelezve, hogy ez azt jelenti, Magyarország sem katonát nem akar küldeni, sem pénzügyileg nem akar hozzájárulni a misszióhoz.
 • Ingfelgyűrős munkára készül Szentkirályi Alexandra
  Szentkirályi Alexandra úgy vélekedett, több területen a kormány végezte el a munkát a főváros helyett, ezek közül az országbérlet kiterjesztését emelte ki a BKK-BKV csoport munkavállalóira. Emlékeztetett arra, hogy öt évvel ezelőtt 200 milliárd forint iparűzésiadó-megtakarítással adták át a várost, most pedig a növekvő bevételek mellett "a csőd szélén tántorog".
MTI Hírfelhasználó