A vármegyék többségében nőtt az ipari termelés 2022-ben
2023. március 24. 08:51

A gazdasági növekedés egyik hajtómotorjának számító ipari termelés volumene tavaly a vármegyék többségében és a fővárosban is nőtt, de a gazdasági szervezetek beruházásai mindössze hét vármegyében haladták meg az előző évit - derül ki a KSH Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című kiadványából.

A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások ipari termelése 2022-ben közel 54 ezer milliárd forint volt, aminek 44 százalékát Pest, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei, illetve fővárosi telephelyeken állították elő - áll az elemzésben.
   
A termelés volumene 5,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
   
Az egy lakosra jutó termelési érték relatív szórása alapján a területi különbségek lényegében ugyanakkorák voltak, mint 2021-ben - állapította meg a KSH. Az egy lakosra jutó termelési érték Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron vármegyében volt a legmagasabb - 15,244 millió illetve 11,711 millió forint -, az országos átlag (5,635 millió forint) több mint kétszerese. Somogyban és Baranyában ugyanakkor az átlag felét sem érte el a mutató (2,365 millió, illetve 2,706 millió forint).
   
A vármegyék többségében és a fővárosban nőtt a kibocsátás, a legnagyobb mértékű (tíz százalék feletti) növekedés Komárom-Esztergom és Pest, valamint az előbbieknél jóval kisebb ipari potenciállal rendelkező Baranya vármegyében történt - emelték ki. A legnagyobb mértékben, tíz százalékkal Zalában csökkent a termelés volumene.
   
A legalább ötven főt foglalkoztató vállalkozások adatai alapján a termelés volumene 6,3 százalékkal nőtt, ezúttal is az akkumulátor- és villamosmotor-gyártást is magában foglaló villamos berendezés gyártása bővült a legnagyobb mértékben, 35 százalékkal - mutatott rá a KSH.
   
Hangsúlyozták: a közelmúlt beruházásai révén a hazai gyártás legfontosabb bázisává Pest vármegye vált. A feldolgozóipari kibocsátás közel negyedét adó, és ezzel legnagyobb súlyú járműgyártás teljesítménye 15 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A gyártás legnagyobb központjai közül Győr-Moson-Sopron vármegyében hat, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom és Veszprém vármegyében 22-30 százalékkal nőtt a termelés volumene 2022-ben - részletezték.
   
Kitértek arra is: az ipari export és a belföldi értékesítés volumene egyaránt meghaladta a 2021. évit, a legtöbb vármegye értékesítési szerkezetében a kivitel a meghatározó, a belföldi eladásokból származó árbevétel csak Baranya és Tolna vármegyében, valamint a fővárosban haladta meg az exportét.
   
Tavaly a gazdasági szervezetek 11 711 milliárd forint értékű új beruházása összehasonlító áron 2,0 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit. A beruházások 59 százalékát a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások kezdeményezték.
   
A fejlesztési források 45 százalékát a budapesti székhelyű gazdasági szervezetek kötötték le. A Pest vármegyei központúak az országos beruházási teljesítményérték 12, a Komárom-Esztergom vármegyeiek 5,7 százalékát adták. A többi vármegye egyenként legfeljebb 4,5 százalékkal részesedett a beruházásokból. A Nógrád és a Zala vármegyei szervezetek járultak hozzá legkisebb arányban (0,6, illetve 1,0 százalékkal) a hazai fejlesztésekhez.
   
A beruházások volumene 7 vármegyében nőtt, a legnagyobb mértékben Komárom-Esztergomban (37 százalék) és Hajdú-Biharban (32 százalék) vármegyék. A legnagyobb visszaesés Zalában (19 százalék) és Bács-Kiskunban (15 százalék) volt, mindkettőben szerepet játszott a bázisidőszaki magas beruházási aktivitás.
   
A beruházások egy lakosra jutó értéke Budapesten volt a legmagasabb (3,1 millió forint), 2,5-szerese az országos átlagnak (1,2 millió forint). Ezután Komárom-Esztergom, majd Pest vármegye következett a területi rangsorban, az előbbié a hazai átlag 1,9-szeresét tette ki, utóbbié 87 százalékát. A beruházások intenzitása Nógrád vármegyében volt a legalacsonyabb (389 ezer forint).

MTI
Címkék:
 • Bűnözők a törvényhozásban
  Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
 • Számháborúzó ütközetek Kijev és Moszkva között
  Nagyotmondás helyett most kicsitmondásról beszélhetünk: semmi értelme nem volt Zelenszkij hazugságának. Leglelkesebb hívei sem vették komolyan, amit mondott. Akkor miért mondhatta?
 • Edzője vallott színt Milák Kristóf helyett
  Öt arany- és egy ezüstéremmel zárta Milák Kristóf az országos úszóbajnokságot. Az olimpiai bajnok a sikerek után sem nyilatkozott a média képviselőinek, edzője azonban megtette ezt. Virth Balázs szerint a Duna Arénában a vártnál sokkal jobban teljesített a 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója, de az állóképességi munkát el kell végezni a sikeres párizsi szerepléshez.
 • Magyar Péteren gúnyolódtak a baloldal kampánynyitóján
  Magyar Péter is téma volt a DK-MSZP-Párbeszéd Zöldek vasárnapi közös kampánynyitóján. Molnár Csaba gyurcsányi árnyék-kancelláriaminiszter anélkül, hogy kimondta volna a nevét, a színpadon hosszan utalgatott rá. Nem csoda, hogy a baloldali pártok ennyit foglalkoznak vele. A Nézőpont Intézet felmérése ugyanis kimutatta, hogy a kormánypártok népszerűségére szinte semmilyen hatással nem volt Magyar Péter feltűnése, ellenben a baloldali pártoktól tömegével vitt el szavazókat.
 • Hogyan kezeljük a stresszhelyzeteket?
  Annak ellenére, hogy a stresszt kiváltó helyzetek napjainkban elvétve jelentenek közvetlen életveszélyt, szervezetünk a legősibb ösztönöknek köszönhetően mégis élesen reagál ezekre a szituációkra. Ráadásul a sosem látott sebességű és mértékű környezetváltozás még inkább hatással van ránk – hívja fel a figyelmet dr. Kovalenko Marina manuálterapeuta, myofasciorelaxatios akupunktőr, kiemelve: megfelelő gyakorlatokkal azonban az ember "edzésben" tarthatja, formálhatja az idegrendszerét.
MTI Hírfelhasználó