1117 éve: pozsonyi csata
A Nyugat ki akarta iktatni a magyarságot: ez először 1117 éve történt meg. A pozsonyi csatában néhány nap alatt megvertük az ellenséget, majd annak maradványait Melkig üldöztük. Évfordulóját üljük a diadalnak.
2024. július 4. 18:12

Kép: Peter Johann Nepomuk Geiger - 1850/wikipedia

A honfoglalást lezáró ütközet a mai Pozsony közelében 907. július 4. és 7. között zajlott. A Keleti Frank Királyság bajor katonákból álló ármádiája hazánkra támadt, a Magyar Nagyfejedelmség hadserege azonban több napos harcban megverte, majd Melkig üldözve nagyrészt megsemmisítette az ellenséget, és a magyar határt az Enns folyóig terjesztette ki.

A 1117 évvel ezelőtti győzelmet a különleges magyar hadművészetnek köszönhetjük.

Ungros elimindandos esse: a magyarok kiirtandók. Ezzel a jelszóval támad népünkre az akkori Nyugat.

A csatáról csak nyugati források szólnak, haderőnk óriási ereje tehát biztos, pártatlan, sőt ellenérdekű forrásokból kikövetkeztethető.

Július 7. a győzelem napja jelentős magyar ünnep.

Az összefoglaló forrása: wikipedia

gondola
 • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
  Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Macron kiállt Orbán Viktor békemissziója mellett
  Macron arról is beszélt, hogy találkozott Orbánnal, és továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy az államoknak megvan a joguk a saját szuverenitásukhoz és ahhoz, hogy diplomáciai kapcsolataikat függetlenül intézzék.
 • Férfias küzdelem Visegrádon
  Észak-Lengyelországból, Malborkból – ahol egy csodálatos vár emelkedik – most először jönnek a hagyományőrzők, ők hozzák a király megszemélyesítőjét. Biztos vagyok benne, hogy nagyon jól fogják érezni magukat, és jó hírünket viszik a baráti országba – fogalmaz Cseke László.
 • Százszázalékos a foglalkoztatottság a börtönökben
  Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010-ben azt a cél tűzte ki, hogy mindenki, aki börtönben van és munkaképes, dolgozzon. Ennek két fontos célja van: egyrészt a rabok hozzájárulnak a saját fogva tartásuk költségeihez, másrészt segítik őket a társadalomba való visszailleszkedésben különféle szakmák elsajátításával és a munka világának megismertetésével.
MTI Hírfelhasználó