Szavazás hazánk bécsi nagykövetségén
Bécsben mi, magyarok soha nem voltunk idegenek – fogalmazott egyszer Habsburg Ottó.
2024. június 9. 19:22

Egy férfi leadja a szavazatát az európai parlamenti (EP-) választáson a Magyarország bécsi nagykövetségén kialakított szavazókörben 2024. június 9-én. MTI/Filep István

A szavazókörök zárása után a szavazatszámláló bizottságok (szszb) elkezdik összesíteni a leadott voksokat, de a külképviseleteken és a levélben leadott szavazatok "bevárása" miatt az európai parlamenti (EP-) választás eredményét csak később lehet megállapítani, addig csak előzetes eredményről lehet beszélni Magyarországon.

A szavazókörök vasárnap esti zárása után a 10 119 szavazókörben elkezdték összeszámolni a szavazatokat, és jegyzőkönyvet is kiállítanak a szavazás szavazóköri eredményéről. Azt követően, hogy az szszb megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárásban van lehetőség.
   
A 147 külképviseleten leadott voksokat nem számlálják meg a külképviseleteken, hanem csütörtök éjfélig Magyarországra szállítják a voksokat tartalmazó urnákat és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) felügyelete mellett a Nemzeti Választási Iroda (NVI) számlálja meg ezeket a szavazatokat. Ugyancsak az NVI számlálja meg a sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben leadott szavazatait.
   
Az NVB külön határozatban állapítja meg a külképviseleti szavazás eredményét és a levélszavazás eredményét, amelyek ellen jogorvoslattal lehet élni.
   
A háromnapos jogorvoslati határidő letelte után állapítja meg az NVB 10 119 magyarországi szavazóköri jegyzőkönyv, a külképviseleti szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a levélben leadott szavazatok megszámlálásának eredményét megállapító jegyzőkönyv alapján az EP-választás eredményét, legkésőbb június 28-án. Az NVB döntése ellen három napon belül lehet a Kúriához fordulni, a bírósági felülvizsgálati kérelmet az NVI legkésőbb másnap felterjeszti, és a Kúriának három napja van azt elbírálni; így az EP-választás jogerős végeredménye legkésőbb július 5-éig megszületik.
 

MTI
Címkék:
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
MTI Hírfelhasználó