Számháborúzó ütközetek Kijev és Moszkva között
Nagyotmondás helyett most kicsitmondásról beszélhetünk: semmi értelme nem volt Zelenszkij hazugságának. Leglelkesebb hívei sem vették komolyan, amit mondott. Akkor miért mondhatta?
2024. február 28. 08:58

russia matters

Az Ukrajna ellen indított teljes körű orosz háború két éve alatt 31 ezer ukrán katona vesztette életét - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján.

A furcsa közlés sokféle értelmezést kínál.

Minthogy pár hete egy volt ukrán belügyminiszter jelentette be az ukrán televízióban, hogy félmillió az ukrán katonahalottak száma, meghökkentő a bohócból lett államelnök mostani közlése. Egy nappal később Moszkva adta hírül, hogy 444 ezer az ukrán katonahalottak száma. Ez az adat alatta marad a volt ukrán belügyminiszter által említett mértéknek, a realitáshoz azonban vélhetően közel áll.

Nem az a kérdés, hogy lódított-e most a komikusból lett kijevi politikus, hanem az, hogy ezt miért tette.

Nagyotmondás helyett most kicsitmondásról beszélhetünk: semmi értelme nem volt Zelenszkij hazugságának. Leglelkesebb hívei sem vették komolyan, amit mondott. Akkor miért mondhatta?

Mentális összeomlásra kell gondolnunk.

A korábbi ukrán közlések szerint Putyin orosz elnöknek az utóbbi két évben már tucatnál többször kellett volna betegségben meghalnia. Az elnök azonban él.

A kijevi vezető mostani, a nyugati becslésektől is nagyságrenddel elértő számadata teljesen megroggyanthatja meg szavahihetőségét, immár véglegesen.

Az információs háborúban is adódnak meglepetések.

Az ukrán hírszerzési főnök, akinek egy korábbi bejelentése szerint Putyinnak legkésőbb 2002 augusztusában már – betegségben – meg kellett volna halnia, és arra az időpontra az ukrán hadseregnek letaglózó támadást kellett volna végbevinnie, nos e kémfőnök most váratlanul azt jelentette be, hogy Navalnij valóban vérrög miatt halt meg. Azaz nem feltétlenül politikai gyilkosság áldozata lett.

Ha ezt ukrán vezető mondja, annak nagyobb jelentősége van, mint ha német vagy francia orvos mondaná.

Miért mondhatja a kijevi kémfőnök ezt? Miért mosogatja Moszkvát akkor, amikor erre nem kérte senki? Vélhetően oka lehet ennek. Talán az a felismerés, hogy a végtelen hazudozás nevetségessé tesz akár egy kémfőnököt is, és át kell térni legalább a részleges igazmondásra. És ez a felismerlés megváltoztatja-e az információs háború menetét?

Valószínűleg nem.

Az elmúlt két évben akkora hazugságtömeg zúdult a külső szemlélőkre Kijevből, ám Moszkvából is, hogy már az igazmondás is gyanússá vált.

Mi lehet az igazmondás mögött? – gyanakszik már a közember is.

Adódik, hogy a nagymondás vágyával mond igazat egy politkus. Zelenszkij kijelentette: biztos abban, hogy Ukrajna nem veszíti el ezt a háborút, szerinte ugyanis nincs más választásuk, mint győzni, különben az ország megszűnik létezni.

Úgy tűnik, a mondat második fele igaz.

Ez a fajta váratlan megvilágosodás, amely két éve először fénylett föl, megváltoztatja-e ténylegesen a kijevi gondolkodásmódot? Aligha.

A számháborúzó ütközetek nagy valószínűséggel tovább folytatódnak középtávon, sőt lehet, hogy hosszabb távon is.

Molnár Pál

gondola
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Bűnözők a törvényhozásban
  Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
 • Fucsovics második trófeája
  Fucsovics a 2018-as, genfi diadal után másodszor ünnepelhetett tornagyőzelmet, és a trófea mellé 88 125 eurót (34,4 millió forint) kapott. "Hosszú idő után nyertem ismét, nem vártam ezt az eredményt, és nagyszerű érzés" - nyilatkozta a pályán.
 • Európa felújított templomává válhatunk
  Sulyok Tamás azt mondta, az atomizáció és a töredékesség világában, amelyben a család lebontásának, a közösségek erodálásának, a magány elhatalmasodásának, az erkölcsi értékek elhagyásának vagyunk tanúi, szomjazzuk a megtartó közösségeket.
 • Washingtoni Magyar Örökség Fesztivál
  Előadást adott a több mint 40 éves Tisza Táncegyüttes, a Szikra Banda, felléptek az idén 50 éves washingtoni magyar cserkészcsapat tagjai, és táncbemutatót tartott a Kőrösi Csoma Sándor Ösztöndíjprogram révén jelenleg Washingtonban dolgozó Hajdú Bence néptáncos.
MTI Hírfelhasználó