KDNP: a szuverenitás nagy érték
A 21. század a veszélyek százada, erre reagálnia kell a magyar államnak, vissza kell például utasítani a magyar választásokba való külföldi beavatkozást, hogy a népakarat szabadon érvényesülhessen - hangoztatta Simicskó István, emlékeztetve arra, hogy voltak olyan ellenzéki politikusok, akik a legutóbbi kampányban igénybe vettek külföldi támogatásokat.
2023. november 28. 13:41

Simicskó István, a KDNP vezérszónoka felszólal a szuverenitásvédelmi törvénycsomagról folytatott vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. november 28-án. MTI/Máthé Zoltán

Vezérszónoki felszólalásokkal folytatódott a szuverenitásvédelmi törvénycsomag vitája az Országgyűlés a keddi ülésén: a DK szerint a kormányoldal fenyegeti a nemzeti szuverenitást, a KDNP a szuverenitás értékéről beszélt, míg az MSZP vezérszónoka szerint a javaslat a megfélemlítést szolgálja.

Simicskó István (KDNP) kiemelte: a szuverenitás nagy érték, könnyű elveszíteni, de nehéz visszaszerezni. Az állam feladata a társadalmi élet kereteinek biztosítása, ezt pedig akkor tudja megtenni, ha szuverén módon működik - jegyezte meg.

Kifejtette, a nemzetközi jog is a szuverén államok együttműködésén alapul; amely nemzetek nem tudták megvédeni a szuverenitásukat, azok eltűntek.
   
A 21. század a veszélyek százada, erre reagálnia kell a magyar államnak, vissza kell például utasítani a magyar választásokba való külföldi beavatkozást, hogy a népakarat szabadon érvényesülhessen - hangoztatta, emlékeztetve arra, hogy voltak olyan ellenzéki politikusok, akik a legutóbbi kampányban igénybe vettek külföldi támogatásokat.
 
Mint kiemelte, ezekhez a kihívásokhoz a jogrendszernek is alkalmazkodnia kell, és meg kell oldani, hogy ilyesmi soha többé ne fordulhasson elő.
   
Figyelmeztetett arra is, hogy a hibrid hadviselés korában akár nem állami szereplők is képesek arra, hogy egy államban káoszt idézzenek elő, ennek kivédésére fel kell készülni.
   
A javaslat védelmi intézkedés, erősíti Magyarország szuverenitását, ezért a KDNP támogatja - közölte.

MTI
 • Hazai klubfutball: közepes alatt
  Ma a magyar bajnokságot az a Paks vezeti, amely magyar edzővel és magyar játékosokkal küzd. Tudjuk azonban, hogy BL-csoportkörbe jutást ettől a gárdától nem várhatunk. Márpedig a hazai klubfutballnak a BL-ben a helye: a csoportkörnél magasabb szinten.
 • Kik bújhatnak meg az ENSZ mögött?
  Hazánkban több ezer hajléktalan él nem méltóságteljesen. Rájuk miért nem utal a szélsőséges ENSZ-garnitúra? Vélhetően azért, mert ennek az extrémitásnak (is) a kettős mérce a célszerszáma.
 • A szolnoki csata 175. évfordulója
  Az 1849-es csatára emlékezve 28. alkalommal rendezi meg az eseményt Szolnok önkormányzatának megbízásából a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ - tájékoztattak.
 • A Trianon utáni ötödik nemzedék
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Lónyay Utcai Református Gimnáziumban tartott eseményen rendhagyó módon tartott köszöntőt, tekintettel arra, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter betegsége miatt nem jöhetett el, így az államtitkár tolmácsolta a tárcavezető gondolatait.
 • Hazánk a fő kontinensen: Eurázsiában
  Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Iskola tanára hozzászólásában úgy fogalmazott, hogy a nyugati politikai elit a zöld ideológia alapján a kapcsolatépítés helyett a keleti kapcsolatok elvágásán dolgozik, miközben a magyar kormány az "irígy és rosszalló" nyugati pillantások ellenére a keleti és a kínai kapcsolatok ápolásával csak azt teszi, amit a nyugati nagyvállalatok egy része is tett a múltban.
MTI Hírfelhasználó