Siker az Egy övezet, egy út kezdeményezés
Nyitóbeszédében a jegybankelnök elmondta, hogy a 2010-ben Orbán Viktor pekingi látogatása után elindult keleti nyitás nagyon jól illeszkedett Hszi Csin-ping kínai elnök által 2013-ban indított kezdeményezéshez, amelyhez Magyarország az uniós országok közül 2015-ben elsőként csatlakozott.
2023. szeptember 25. 20:44

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (b) és Tao Kung kínai nagykövet az Egy övezet, egy út kezdeményezés tizedik évfordulója alkalmából szervezett szakmai konferencián az MNB székházában, Budapesten 2023. szeptember 25-én. A tanácskozást a jegybank és a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetsége szervezte. MTI/Hegedüs Róbert

Az Egy övezet, egy út (BRI) kezdeményezés elindításának első tíz éve egyértelmű siker - erről beszélt Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke hétfőn Budapesten, az MNB és a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének közös, Egy övezet, egy út kezdeményezés tizedik évfordulója alkalmából szervezett szakmai konferencián.

Nyitóbeszédében a jegybankelnök elmondta, hogy a 2010-ben Orbán Viktor pekingi látogatása után elindult keleti nyitás nagyon jól illeszkedett Hszi Csin-ping kínai elnök által 2013-ban indított kezdeményezéshez, amelyhez Magyarország az uniós országok közül 2015-ben elsőként csatlakozott.

Az első tíz év jó alapnak bizonyult, sok országnak a program lehetőséget adott infrastruktúrájának - utak, vasútvonalak és kikötők - kiépítéshez - jelentette ki.
   
Kína ötezer év civilizációs bölcsességével rendelkezik, és 100 éves tervekkel dolgozik - mondta a jegybankelnök. Az elmúlt száz évben nem csupán egy működő államot teremtett, hanem civilizációs ugrást hajtott végre. 1949 óta 800 millió embert emelt ki a mélyszegénységből és 450-500 milliós középosztályt épített, amelyre korábban az emberiség történelmében nem volt példa.
   
A magyar-kínai gazdasági és pénzügyi kapcsolatokra kitérve kifejtette: Európában az MNB elsőként kötött swapline megállapodást a kínai központi bankkal (PBOC) 2013-ban, amelyet évről évre folyamatosan megújítanak. 2015-ben az MNB megállapodást kötött a renminbi (RMB) elszámolási mechanizmus kialakításáról.
   
Matolcsy György hozzátette: nagyon büszkék arra, hogy 2015-ben a renminbi (RMB) kezdeményezéssel azt javasolták a világnak, hogy éljen a renminbi világvalutává válásának lehetőségével. Az egypólusú világnak lassan vége, és egy olyan multipoláris világrend felé haladunk, amely több globális pénzzel rendelkezik - mutatott rá.
   
Az elnök kiemelte: Magyarország az Európai Unióban elsőként és egyedüliként komolyan gondolja az eurázsiai nyitást, minden évben a jegybank globális konferenciát rendez a témában.
   
Az MNB vezetője méltatta a Fudan egyetemmel való együttműködést, az oktatási kapcsolatokat. Beszéde végén az együttműködés fontosságát emelte ki, amely szerint az elmúlt tíz év mindenkit meggyőzött arról, hogy Kínának és Európának érdemes nagyon szorosan együttműködnie.
   
"Hiszünk a párbeszédben, kölcsönös tiszteleten alapuló barátságot érzünk egymás iránt. Ez olyan szellemi kulturális infrastruktúra, amely a következő száz évnek is jó szolgálatot tesz" - húzta alá.
   
Mi magyarok, amit tudunk, megteszünk, hogy ne egy hidegháború által szétválasztott kettős világrendszer jöjjön létre, hanem olyan, amely békében és biztonságban képes együttműködni - fogalmazott Matolcsy György.
   
A konferencia megnyitóján bemutatott prezentáció szerint a földrészeken átívelő infrastrukturális, gazdasági, pénzügyi együttműködéshez 32 nemzetközi szervezet csatlakozott. Az Egy övezet, egy út programban részt vevő országok száma 150, amely a világ lakosságának 75 százalékát és a teljes globális GDP közel 40 százalékát fedi le. Az elmúlt tíz évben a kezdeményezés keretében több mint ezer milliárd dollár értékű infrastrukturális beruházás valósult meg.

MTI
 • A médiumok sodrása: aki győz, az „populista"
  Nem az a lényeges, hogy a holland polgárok hogyan szavaznak. Hanem az, hogy az úgynevezett brüsszeli politikusok elégedettek-e a demokrácia megnyilvánulásával. Ez önmagában mutatja, hogy bohózattá züllött az Európai Unió. Ugyan nem küldtek tankokat tagállamokba, mint a Kreml tette 1956-ban és 68-ban – még. De zavarja őket a nép, a lakosság.
 • „Halogén” ünnep
  A magyar kultúra kimeríthetetlen kincsesbánya. Egy emberi életpálya kevés ahhoz, hogy a legfényesebb kincseket is fölfedezzük, és hagyjuk, hogy hassanak ránk, hogy valódi, nemes élményeket adjanak, melyek gazdagítanak, erősítenek, szépségekkel töltenek fel bennünket.
 • Ötvenéves a Magyar Külügyi Intézet
  Valójában a legsikeresebb politikai termékünk nemzetközi vizeken éppen az, hogy Magyarország, bár csak tízmilliós ország, mégis képes önálló külpolitikát folytatni - hangsúlyozta Orbán Viktor.
 • Ma érkezik az előrehozott nyugdíj
  Ma érkezik az előrehozott nyugdíj - írta Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója a Facebook-oldalán hétfőn.
 • Európát vette célba az Iszlám Állam
  Azoknak a muszlimoknak, akik fel akarják szabadítani Palesztinát, csatlakozniuk kell az Iszlám Államhoz – állítja a terrorszervezet egyik afganisztáni propagandaújságja, míg mások arra szólítják fel a hívőket, hogy a támadáshoz minden rendelkezésükre álló eszközt használniuk kell. Az erőszakra és gyilkosságra buzdító üzenetek az iszlamista propaganda legújabb hullámai, amelyek azóta erősödtek fel ismét, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet októberben terrortámadást indított Izrael ellen, amelyet az antiszemitizmus jelentős fellendülése követett a nyugati államokban – írja a Breitbart News amerikai hírportál.
MTI Hírfelhasználó