Helyi nemzetiségi önkormányzatok támogatása
Soltész Miklós közölte, a pályázatot immár negyedszer írják ki, a rendelkezésre álló keret 630 millió forint. A pályázók legfeljebb 5 millió forintot nyerhetnek el. Támogatást lehet elnyerni például kultúrház kifestésére, egy iroda rendbetételére, vagy eszközbeszerzésre - mondta az államtitkár.
2023. március 30. 15:42

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjak átadásán a Nikola Tesla Szerb Oktatási Központban Budapesten 2023. március 30-án. MTI/Máthé Zoltán

Az idén is kiírják a helyi nemzetiségi önkormányzatok számára a kisebb értékű beruházást támogató pályázatot - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a Nikola Tesla Szerb Közoktatási Központban tartott szerb nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjak átadóünnepségén.

Soltész Miklós közölte, a pályázatot immár negyedszer írják ki, a rendelkezésre álló keret 630 millió forint. A pályázók legfeljebb 5 millió forintot nyerhetnek el. Támogatást lehet elnyerni például kultúrház kifestésére, egy iroda rendbetételére, vagy eszközbeszerzésre - mondta az államtitkár.
   
Közölte, a támogatási formát a koronavírus-járvány alatt vezették be, és az elmúlt három évben több mint egymilliárd forintot tudtak szétosztani 307 település és 761 pályázó között.
   
Soltész Miklós elmondta, a pályázati kiírás április 5-én jelenik meg.
   
Az ünnepségen az államtitkár a szerb oktatási központ négy tanulójának adta át a nemzetiségi ösztöndíjat, amelyről elmondta: tizenkét évvel ezelőtt vezették be és eddig több 340 diák kapta meg, az idén 71-en.
   
Soltész Miklós szavai szerint az ösztöndíjjal arra is biztatják a diákokat, hogy szolgálják mind a magyarságot, mind a szerb közösséget.
   
A megjelenteket Lásztity Jovánka, a Nikola Tesla Szerb Közoktatási Központ igazgatója köszöntötte. Arról beszélt, hogy egyre több tanulójuk részesül a nemzetiségi ösztöndíjban.
   
A kormány az ösztöndíjjal a legjobb tanulmányi eredményekkel rendelkező és a közösségért is tevékenykedő nemzetiségi diákok továbbtanulását támogatja. A nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjat két éven át folyósítja a kormány nemzetiségi iskolában tanuló fiataloknak.

MTI
  • Nekünk Magyarország biztonsága az első
    Orbán Viktor a Karmelita kolostorban megtartott ülésen hangsúlyozta: bár a tűzszünet és a béke lenne a legfontosabb, az ukrán-orosz háborúban ma éjszakától fokozódó harcok zajlanak. Nekünk továbbra is Magyarország biztonsága az első - szögezte le a miniszterelnök.
  • Politikus helyett propagandista az EU-vezetőségben
    Elborzadva látjuk, hogy a kommunizmus eszmerendszere a globalizmus és a balliberalizmus álarca mögött már meghódította az unió legerősebb országait, és nagy erőkkel dolgozik a keleti régiók bedarálásán. Ezt a folyamatot hatalmas tőketúlsúly támogatja – mutat rá Bánó Attila.
  • Gyimesbükk: etnikai kirekesztés az Európai Unióban
    Erdélyben, a Gyimes-völgyben Gyimesbükk már nem Hargita megye része, a szomszédos román megyéhez sorolták. A gyimesbükki csángó magyaroknak ez az intézkedés sok nehézséget, mennyi szenvedést okoz" - mondta Soltész Miklós.
MTI Hírfelhasználó