Kun vetélkedő a Hungarikum Ligetben
„A kulturális gyökerek mindig kincseket rejtenek. Ezek feltárása, megértése a legváratlanabb módon erősítik a közösségek összetartó erejét és életkedvét – ebben a szellemben kívánok jó versengést a döntő résztvevőinek” – zárta köszöntőlevelét Varga Mihály.
2023. március 25. 22:51

Lezsák Sándor a kun gyerekekkel – Magyar Péter felvétele

A Kun Képes Lexikon megjelenése és Kun László Király trónra lépésének 750. évfordulója alkalmából a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum és a karcagi Györffy István Nagykun Múzeum - a Kecskeméti Katona József Múzeum védnökségével - vetélkedőt hirdetett a kun települések iskolái számára, felső tagozatos- és középiskolás diákoknak.

A vetélkedő első két fordulója írásban került megrendezésre. A versenyre 71 csapat jelentkezett, amelyből 10-10 csapat juthatott tovább. A döntőnek, 2023. március 24 és 25 között a Lakiteleki Népfőiskola adott otthont, amelyre Karcag, Kerekegyháza, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kiskunlacháza, Kisújszállás, Kunhegyes, Kunszentmárton, Kunszentmiklós településekről érkeztek a csapatok.

 

Gyerekek a hagyomány tiszta forrásánál – Magyar Péter felvétele

Március 24-én pénteken a diákok, felkészítő tanáraikkal együtt egy kirándulás keretében megtekintették Kiskunfélegyházán a Kiskun Múzeumot és Szankon a Kiskun Emlékhelyet, így már az ott látottakat is beépíthették a feladataikra adott válaszaikban.

Március 25-én szombaton került sor a nagy megmérettetésre, ahol a vetélkedő előtt Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola vezetője köszöntötte a jelenlévőket - köztük a Képes Kun Lexikon szerzőpárosát -, majd hozzátette, hogy a kötetet az Antológia Kiadó gondozásban 3000 példányban jelentették meg, és ajándékba megküldték 40 Kiskun és 9 Nagykun településnek, azok iskoláinak és könyvtárainak is.

Lezsák Sándor beszédében kitért a magyar és közép-ázsiai kapcsolatok fontosságára, majd felidézte, hogy amikor Kazahsztánba járt, milyen örömmel fogadták őt a kipcsakok, kun leszármazottak, akik nem csak annak vallják magukat, de tapasztalata szerint, oda is figyelnek a magyarokra és figyelemmel kísérik mi történik velünk itt, a Kárpát-medencében – ahogy ők mondják a legnyugatabbra sodródott rokonnéppel.

Köszöntőjében felidézte a nemzetközi műfordítói pályázatot és a közép-ázsiai: azeri, kazah, kirgiz, török, türkmén és üzbég vendégeket, akik saját fordításukban idézték meg Petőfit, majd kitért arra, hogy akik megtanulják ezen nyelvek valamelyikét, azoknak ez később olyan pluszt jelenthet az életben, az elhelyezkedésben, ami behozhatatlan. Felhívta a figyelmet a lakiteleki műfordítói táborokra, amelyre szintén szeretettel várják az érdeklődőket – fogalmazott a Lakiteleki Népfőiskola vezetője.

A hagyomány átadói.

Varga Mihály pénzügyminiszter a szervezőket és a résztvevőket levélben köszöntötte, amelyben így fogalmazott: „Nagy örömmel vettem kezembe a Képes Kun Lexikon-t. Ez a kötet tökéletes eszköz arra, hogy a kun identitást érdekes, izgalmas és befogadható módon mutassa be a mai kor gyermekeinek. (…) Kunsági születésű magyar emberként nagyon fontosnak tartom, hogy képviseljük, ápoljuk és őrizzük szűkebb és tágabb értelemben vett hagyományainkat és ismerjük el azon teljesítményeket, amelyek mindezt szolgálják. A Népfőiskola Alapítvány az összmagyar szellemi kulturális örökség átörökítésén munkálkodik, amelynek ékes példája ez a verseny is” – fogalmazott a miniszter.

„A kulturális gyökerek mindig kincseket rejtenek. Ezek feltárása, megértése a legváratlanabb módon erősítik a közösségek összetartó erejét és életkedvét – ebben a szellemben kívánok jó versengést a döntő résztvevőinek” – zárta köszöntőlevelét Varga Mihály.

A Kun vetélkedő feladatait Olajos István készítette elő és a csapatok munkáját szakmai zsűri értékelte, amelynek elnöke: dr. Rosta Szabolcs a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója és tagjai: Dr. Nagy Molnár Miklós, a karcagi Györffy István Nagykun Múzeum igazgatója; Madari Róbert Lakitelek Polgármestere; Mészáros Márta, a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum igazgatója; Olajosné Kádár Ilona magyar-történelem szakos tanár; Varga Ferenc regnáló kiskunkapitány voltak. A zsűri tiszteletbeli elnöke: Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola vezetője volt.

Az első három helyezést elért általános iskola felső tagozatos csapata: I. helyezett: Kiskunhalasi Sziládys lányok (Kiskunhalas); II. helyezett: Kis kunok a Nagykunságról (Kunszentmárton); III. helyezett: Kereki történészek (Kerekegyháza).

Az első három helyezést elért középiskolás csapat: I. helyezett: Nagykun legények (Karcag); II. helyezett: Konok kun csajok (Kiskunfélegyháza); III. helyezett: Csertán csajok (Kiskunfélegyháza).

Nemes élményekben gazdagodtak.

gondola
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • A Tisza Párt nem való az EPP-be
  Világossá tették: Magyar Péter személye a Kereszténydemokrata Néppárt számára elfogadhatatlan, felvételét nem tudják elfogadni a frakcióba, a Tisza Pártot pedig az Európai Néppártba. Semjén Zsolt kiemelte: a KDNP-nek nyolcvanéves története van, a Tisza Pártnak nyolcvan napos.
 • Megkezdődött az újraszámlálás
  A testület elnöke közölte: az urnabontások, érvénytelen szavaztok újracsomagolása mindenhol rendben megtörtént, az NVI-be érkezett érvénytelen szavazólapokat lezárt helyen őrzik. Kiemelte: sajtóhírekkel ellentétben csütörtökön sehol nem számolták újra a szavazatokat.
 • Magyarország magyar ország maradjon
  Ez egy régi háború, amely 2015-2016-ban kezdődött, amikor a százezerszám érkező, invázió képét mutató menekültáradattal szemben Magyarország kerítést épített. Elköltöttünk kétmilliárd eurót, hogy megvédjük Magyarországot, hogy Magyarország magyar ország maradjon - jegyezte meg Orbán Viktor.
MTI Hírfelhasználó