Esztergom, a magyar művelődés fellegvára
A kultúra nagyobb szerepet játszik Esztergomban, mint bárhol máshol az országban. A rendezvények, versenyek, előadások sorra színesítik a város palettáját – fogalmaz Vajda Zsombor.
2023. március 22. 00:01

facebook

Esztergomi diák szavalta az idén szablyával kitüntetett magyar poéta versét a Balassi Bálint-emlékkard huszonhetedik átadási ceremóniáján a Központi Papnevelő Intézet Boldog Bogdánffy Szilárd-termében. Az Esztergomi Szavalókör tagját, Vajda Zsombort kérdezte a Gondola.

– Vajda úr, a mai világban miért fontos, hogy magyar fiatalember a minőségi költészet kincseit szavalja nagy közönség előtt?

– Fontosnak tartom a hagyományaink és kultúránk ápolását. Minél szélesebb kör ismeri meg a verseket, minél többen hallgatják és olvassák magyar költőink poémáit, a magyar emberek műveltsége így gazdagodik. Ha kiállok a színpadra, szeretném ezeket az értékeket átadni a közönségnek. Lehet egy ember, aki életében nem olvasott verset, az előadásom után kezd majd jobban érdeklődni a költészet iránt.

– Balassi életműve hogyan érinti meg egy esztergomi diák lelkét?

– Balassi rendkívüli költőnk volt. Azt a kulturális emléket, amelyet versek formájában hagyott hátra, nagyon fontos őriznünk. Mint esztergomi diák, többször is találkozom a nevével, büszke vagyok rá, hogy az itteni vár visszafoglalásáért harcolt.

– Esztergomot miért kell kulturális fővárossá is rangosítanunk?

Fájl:Esztergom Várhegy.jpg

wikipedia

– A kultúra nagyobb szerepet játszik Esztergomban, mint bárhol máshol az országban. A rendezvények, versenyek, előadások sorra színesítik a város palettáját. Ezek közé tartozik az április 1-jén megrendezésre kerülő „Lélek ünnepe” előadássorozat.

– Hogyan emelhető a köznapi beszélgetések értékévé a szép kiejtés és a helyes hangsúlyozás?

– Az emberek fontosnak tekintsék és használják a mindennapi közösségi életben a szép magyar beszédet. A kiejtést és szép beszédet formálná az olvasottság, ami véleményem szerint a fiatalokra nem jellemző. Ezt legyen célunk népszerűsíteni.

Molnár Pál

gondola
Címkék:
  • Brüsszel migránsáradatot zúdítana hazánkra
    Az Európai Unió erővel akarja áttelepíteni a migránsokat Magyarországra, ez egy újabb lépés, ami azt bizonyítja, hogy Brüsszel teljes mértékben visszaél a hatalmával - fogalmazott Nacsa Lőrinc.
  • Bayer Zsolt: Világok harca
    Ők az utóbbi évtizedekben megtámadták Vietnamot, s ott vidám tömeggyilkosságokat, emberiség és emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el, majd ezt az egészet feloldották hollywoodi filmalkotásokban, mert az Amerikai Egyesült Államok egyik lényege éppen az, hogy ő „termeli” a globális tudatot és a globális szórakoztatást.
  • Feszty-tárlat Ópusztaszeren
    Feszty Árpád nemcsak a festészetben jeleskedett. A hazája iránti mérhetetlen szeretete és elköteleződése társadalmi szerepvállalásra sarkallta. Komoly szerepet játszott a magyar ipar fellendítésében és a művészet társadalomba való széles körű integrálásában, így kezdeményezte a rajztanítás megreformálását is az egész országban.
MTI Hírfelhasználó