Esztergom, a magyar művelődés fellegvára
A kultúra nagyobb szerepet játszik Esztergomban, mint bárhol máshol az országban. A rendezvények, versenyek, előadások sorra színesítik a város palettáját – fogalmaz Vajda Zsombor.
2023. március 22. 00:01

facebook

Esztergomi diák szavalta az idén szablyával kitüntetett magyar poéta versét a Balassi Bálint-emlékkard huszonhetedik átadási ceremóniáján a Központi Papnevelő Intézet Boldog Bogdánffy Szilárd-termében. Az Esztergomi Szavalókör tagját, Vajda Zsombort kérdezte a Gondola.

– Vajda úr, a mai világban miért fontos, hogy magyar fiatalember a minőségi költészet kincseit szavalja nagy közönség előtt?

– Fontosnak tartom a hagyományaink és kultúránk ápolását. Minél szélesebb kör ismeri meg a verseket, minél többen hallgatják és olvassák magyar költőink poémáit, a magyar emberek műveltsége így gazdagodik. Ha kiállok a színpadra, szeretném ezeket az értékeket átadni a közönségnek. Lehet egy ember, aki életében nem olvasott verset, az előadásom után kezd majd jobban érdeklődni a költészet iránt.

– Balassi életműve hogyan érinti meg egy esztergomi diák lelkét?

– Balassi rendkívüli költőnk volt. Azt a kulturális emléket, amelyet versek formájában hagyott hátra, nagyon fontos őriznünk. Mint esztergomi diák, többször is találkozom a nevével, büszke vagyok rá, hogy az itteni vár visszafoglalásáért harcolt.

– Esztergomot miért kell kulturális fővárossá is rangosítanunk?

Fájl:Esztergom Várhegy.jpg

wikipedia

– A kultúra nagyobb szerepet játszik Esztergomban, mint bárhol máshol az országban. A rendezvények, versenyek, előadások sorra színesítik a város palettáját. Ezek közé tartozik az április 1-jén megrendezésre kerülő „Lélek ünnepe” előadássorozat.

– Hogyan emelhető a köznapi beszélgetések értékévé a szép kiejtés és a helyes hangsúlyozás?

– Az emberek fontosnak tekintsék és használják a mindennapi közösségi életben a szép magyar beszédet. A kiejtést és szép beszédet formálná az olvasottság, ami véleményem szerint a fiatalokra nem jellemző. Ezt legyen célunk népszerűsíteni.

Molnár Pál

gondola
Címkék:
 • Kik bújhatnak meg az ENSZ mögött?
  Hazánkban több ezer hajléktalan él nem méltóságteljesen. Rájuk miért nem utal a szélsőséges ENSZ-garnitúra? Vélhetően azért, mert ennek az extrémitásnak (is) a kettős mérce a célszerszáma.
 • A ripacspolitika áldozatai
  Az atlanti fegyveripar kapzsisága végtelen. A Fehér Ház ígérte hatalmas pénzek nem Ukrajnába ömlöttek, hanem az USA hadiiparába. Az ósdi fegyvereket, lejárt szavatosságú lőszereket Ukrajnának ajándékozták. A hadiipar modern fegyvereket fejlesztett az Ukrajna támogatásának becézett összegekből. És a hadiipar főmuftijai hatalmas pénzt zsebeltek be.
 • Ferencváros-Olimpiakosz – Félidő: null-egy
  Két vérbeli csatár is kezdő: a góllövőlistát vezető Varga Barnabás mellett a télen igazolt Kenan Kodro is bizalmat kapott a lett védekező középpályás, Cebrails Makreckis helyett. A bosnyák támadó az MTK Budapest elleni örökrangadó után másodjára szerepel a kezdő tizenegyben, akkor a szünetben lecserélték.
 • A KDNP egyhangúlag támogatja az államelnök-jelölést
  Simicskó István a kormánypártok kihelyezett frakcióüléséről tartott sajtótájékoztatón elmondta: a jelölt álláspontjuk szerint kiválóan alkalmas az államfői feladatok ellátására.
 • Piros-fehér-zöld zászló a cseh-szlovák határon
  "Az unió agrárpolitikája egy zsákutca, mindenképpen változásra van szükség mindannyiunk jövője érdekében, mert gazdák nélkül nincsen jövő és nincsen élelmiszer" - hangsúlyozta Süle Katalin.
MTI Hírfelhasználó