elemzés
 • 2022. május 5. 10:08
  A 2022-es választás újfent igazolta, hogy sem Budapesten, sem a megyei jogú városokban nincs egyértelmű kormánykritikus többség, a baloldali, hatpárti koalíció azonban több mint hétszázezer szimpatizánst vesztett – fejtette ki szerdán Tóth Erik, az Alapjogokért Központ vezetője egy sajtóbeszélgetésen. Elmondása szerint a választás egyik legnagyobb tanulsága az, hogy az ellenzéki szavazókat nem lehet elvtelen koalíciók mentén egyesíteni, az orosz–ukrán háború kitörésére pedig csak a Fidesz–KDNP tudott jó válaszokat adni.
 • 2022. április 27. 16:53
  Ismét van nemzeti radikális párt a magyar Országgyűlésben, a Mi Hazánk Mozgalom hatfős frakcióval vehet részt a májusban megalakuló új törvényhozás munkájában. A Mediaworks Hírcentruma elemzésében annak járt utána, miként sikerült Toroczkai Lászlónak és csapatának megszólítani az elmúlt négy évben a Jobbik balra fordulása miatt csalódott radikális szavazók jelentős részét.
 • 2022. április 25. 23:24
  A magyar politikában egyedülálló jelenség, hogy a Párbeszéd kilencéves fennállása óta úgy lehet jelen a parlamentben, hogy egy választáson sem mérette meg magát önállóan. Az áprilisban a szivárványkoalíció részeként induló, szervezeti háttér nélküli, fővárosi törpepárt már hét képviselővel lehet jelen a parlamentben. Térnyerésüket Karácsony Gergely társelnöknek a 2010 előtti posztkommunista elittel kötött elvtelen alkuknak köszönhetik.
 • 2022. április 25. 00:41
  Súlyos belső konfliktusok, pártszakadás, egymást futószalagon váltó pártvezetők, valamint váltakozó politikai irányvonal jellemezte az LMP kevéssel több, mint egy évtizednyi fennállását. Schiffer András vezetése alatt a DK-tól még távolságot tartó LMP végül közös listán indult a régi baloldal pártjaival. A korábbi önmagával meghasonlott alakulat mára a DK-nak vált kiszolgáltatottá, s az új parlamenti ciklusban még a frakcióalakításhoz is Gyurcsány Ferenc jóváhagyására van szükségük.
  Címkék:
 • 2022. április 24. 12:56
  A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció az egyetlen ellenzéki párt 2010 óta, amely folyamatosan és érdemben növelni tudta a támogatottságát. Ez a folyamat egy lassú, erőforrásigényes, de kétségkívül sikeres építkezést jelentett az elmúlt tizenkét évben. Gyurcsány és a DK páriaként indult 2011-ben, ám a mostani, április 3-i választáson az ellenzék vezető erejévé vált. A párt előtt álló nagy kérdés, hogy létrehoznak-e egy nagy baloldali gyűjtőpártot vagy pedig egy széttagolt, sok pártból álló formációt fognak vezetni.
 • 2022. április 23. 23:36
  A Jobbik Magyarországért Mozgalom hosszú utat tett meg: az alakulásakor antikommunista, radikális pártból Gyurcsány Ferenc legfontosabb szövetségese lett. A Mediaworks Hírcentrumának elemzése bemutatja a párt történtének tudott és kevésbé ismert, vagy egyenesen elfeledett fő mozzanatait.
 • 2022. április 23. 16:33
  Gyurcsány Ferenc árnyékában kezdheti meg parlamenti tevékenységét a Momentum, amely megalakulása után gyorsan feladta a régi politikai elitekkel, köztük a DK-val szemben meghirdetett távolságtartást, és betagozódott a szivárványkoalícióba. Utóbbiba meglehetősen könnyen simult bele a Momentum, hiszen a magyar baloldal több pártjához hasonlóan gazdaság- és társadalompolitikában külföldi neoliberális trendeket követnek, s rendszeresen a magyar érdekek ellen lépnek fel Brüsszelben.
 • 2022. április 23. 12:11
  Tizenkét év folyamatos hanyatlás után oda jutott az egykor legnagyobb hazai párt, az MSZP, hogy legfeljebb tíz parlamenti mandátummal kénytelen beérni, miközben egyre csökken az esély, hogy ismét önálló arculatú, karakteres párt legyen a szocialistákból. A Mediaworks Hírcentrumának elemzéséből az is kiderül, hogy az MSZP még 2006-ban is félmillióval több listás szavazatot könyvelhetett el, mint amennyit most a hatpárti szivárványkoalíció összesen.
  Címkék:
 • 2021. december 12. 10:12
  Ismét jelentkezett a LikeFight, a Mandiner új, a közösségi médiát mint közéleti harcteret elemző sorozata. Ezúttal a december 3. és december 9. közötti időszak közösségi médiás aktivitását elemezték.
 • 2021. augusztus 11. 11:55
  Párkányi Eszter: Egy általános iskolás is tisztában van azzal a biológiai ténnyel, hogy életet adni csak a nők képesek.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó