Dánia koszovói börtöncellákat bérel migráns raboknak
2024. május 23. 17:50

Dánia 300 börtöncellát bérelhet Koszovótól a következő tíz évben annak érdekében, hogy enyhítsen a túlzsúfolt dán börtönök helyzetén - döntött a pristinai parlament csütörtökön.

Dánia a délkelet-koszovói Gjilan börtönében bérelhet cellákat évi 210 millió euróért (81,34 milliárd forint). A megállapodás értelmében azokat a rabokat, akik letöltik büntetésüket, kiutasítják Koszovóból, és származási országukba szállítják vissza. A gjilani felújított börtönbe azokat a Dániában börtönbüntetésüket töltő fogvatartottakat szállítják majd át, akik nem európai uniós országból származnak.
   
A koszovói kormány korábban azt közölte, hogy a börtöncellák bérléséből befolyó összegből a többi büntetés-végrehajtási intézetet fogják felújítani, illetve megújuló energiaforrásokba fektetik a pénzt.
   
Dánia és Koszovó 2021-ben állapodott meg a cellabérlésről, és akkor a dán igazságügyi miniszter úgy nyilatkozott: a Koszovóba kerülő rabokat ugyanolyan bánásmód illeti majd meg, mint a Dániában raboskodókat.
   
Peter Hummelgaard tárcavezető szerint a koszovói börtönben történő elhelyezés félreérthetetlen üzenetet közvetít majd a külföldi bűnelkövetők számára, hiszen egyértelmű lesz számukra is, hogy nincs jövőjük Dániában, így már a büntetésüket sem ott fogják letölteni.

mti
Címkék:
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Globális népünnepély a 100. percben lőtt gól után – Videó!
  Csoboth Kevin 10 másodperc alatt 3 bravúrt hajtott végre. Lefutotta az előnyös helyzetben lévő skót védőt, pontos indítást adott Sallainak, majd sprint után kapásból adott le olyan lövést, amely a védő lába mellett, a kapus keze és a kapufa között suhant a jobb alsó sarokba. Ez a 10 másodperc jelentette csapatunk győzelmét.
 • Hazánk ma is a kereszténység védőbástyája
  A középkorban végvári vitézeink fegyverrel védték a keresztény Európát a délkeletről támadó oszmán ármádia ellen. Ma a nyugati korrupt média az ellenség.
 • Kétszeres rendőri erő a magyar tengernél
  Rétvári Bence hangsúlyozta: a kormánynak kiemelten fontos, hogy minden turista biztonságban érezze magát a Balatonnál és minden más kiemelt turisztikai területen. Ezért a Balatonnál nyáron nagyobb a rendőri jelenlét a bűncselekmények megelőzése, a közlekedés biztonságának fenntartása és az emberek védelme érdekében - tette hozzá.
MTI Hírfelhasználó