Orosz szóvivő: Berlin nem ismeri el népirtásként Leningrád blokádját
2024. május 23. 17:14

Elutasította a német külügyminisztérium, hogy népirtásként ismerje el Leningrád blokádját - mondta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

Russian Foreign Ministry Spokeswoman Maria Zakharova Vladimir Smirnov/TASS

Zaharova – tass/Vlagyimir Szmirnov

"A Német Szövetségi Köztársaság hatóságai makacsul elutasítják, hogy hivatalosan népirtásként ismerjék el a Harmadik Birodalom által a nagy honvédő háború alatt a Szovjetunió népei ellen elkövetett emberiesség elleni bűncselekményeket. Mindenekelőtt nem hajlandók Leningrád ostromát ilyennek elismerni. Ez következik az NSZK külügyminisztériumának minapi válaszából, amelyet a berlini orosz nagykövetség jegyzékére adott, amely az orosz fél erre vonatkozó követelését tartalmazta" - mondta Zaharova.
   
Moszkva a német diplomáciai tárcához március végén intézett jegyzékben közölte: ragaszkodik ahhoz, hogy Berlin hivatalosan népirtásként ismerje el a Harmadik Birodalomnak a Szovjetunió területén elkövetett bűntetteit. A dokumentum szerint Németország "ellentmondásos módon kezeli" a múltat, mert amíg a gyarmati időszakban elkövetett bűneit Berlin népirtásként ismeri el, a Szovjetunió népei ellen elkövetett náci bűntettek vonatkozásában ezt elutasítja.
   
Leningrád - a mai Szentpétervár - csaknem 900 napig tartó ostromában 1941 és 1944 között mintegy 1,1 millió ember vesztette életét, rengeteg civil halt éhen vagy fagyott halálra a blokád miatt. A náciknak nem sikerült bevenniük a várost.
   
Az orosz diplomáciai jegyzék ismételten azt is kifogásolta, hogy Németország csak a blokád zsidó áldozatainak fizetett egyéni kártérítést.
   
A német külügyminisztérium korábban ismertetett álláspontja szerint Leningrád blokádja "rettenetes háborús bűncselekmény" volt. Az ENSZ 1948-ben elfogadott, népirtás elleni egyezménye előírja, hogy bíróságon kell felelősségre kell vonni a népirtás elkövetőit.

mti
Címkék:
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Globális népünnepély a 100. percben lőtt gól után – Videó!
  Csoboth Kevin 10 másodperc alatt 3 bravúrt hajtott végre. Lefutotta az előnyös helyzetben lévő skót védőt, pontos indítást adott Sallainak, majd sprint után kapásból adott le olyan lövést, amely a védő lába mellett, a kapus keze és a kapufa között suhant a jobb alsó sarokba. Ez a 10 másodperc jelentette csapatunk győzelmét.
 • Hazánk ma is a kereszténység védőbástyája
  A középkorban végvári vitézeink fegyverrel védték a keresztény Európát a délkeletről támadó oszmán ármádia ellen. Ma a nyugati korrupt média az ellenség.
 • Kétszeres rendőri erő a magyar tengernél
  Rétvári Bence hangsúlyozta: a kormánynak kiemelten fontos, hogy minden turista biztonságban érezze magát a Balatonnál és minden más kiemelt turisztikai területen. Ezért a Balatonnál nyáron nagyobb a rendőri jelenlét a bűncselekmények megelőzése, a közlekedés biztonságának fenntartása és az emberek védelme érdekében - tette hozzá.
MTI Hírfelhasználó