Kőrösi Csoma Sándor születésének 240. évfordulója
2024. április 21. 22:30

Az egyik legnagyobb magyar tudós, aki emberfeletti erőfeszítéseket tett népünk eredetének felkutatásáért. 

undefined

wikipedia
 

Kőrös, Háromszék, 1784. ápr. 4. - Dardzsiling, India, 1842. ápr. 11. Szülőhelye utóbb vette fel nagy szülöttjének tisztelegve a Csomakőrös nevet.

Felfedező, orientalista, a tibeti nyelv első európai kutatója, a tibetisztika megalapítója. A magyarok őshazájának egyik első kutatója.

A nagyenyedi kollégiumban tanult, majd ösztöndíjjal a göttingeni egyetemen 1815-1818 között folytatta tanulmányait, nyelveket tanult: török, arab és angol nyelvet.

Göttingenben ahol mint hallgató lakott a Wender Str 31-ben, emléktábla hirdeti emlékét.

undefined

Szobra szülőfalujában – wikipedia

Itt határozta el, hogy felkutatja a magyarok őshazáját. Ujgur területre akart eljutni, feltételezve a magyar-ujgur rokonságot. Útja előtt számos nyelvet tanult meg.

Latin, görög, német, román és angol nyelven kívül a héber, arab és perzsa nyelvet is, valamint szláv nyelveket.

Egyiptomon, Szírián és Perzsián keresztül eljutott Indiába. Itt brit támogatással a tibeti nyelvet tanulmányozta egy helyi láma segítségével. Sokéves munkával igen nehéz körülmények között élve elkészítette nemzetközi jelentőségű nagy munkáját, a tibeti nyelv első nyelvtanát és szótárát, amelyet Calcuttában adtak ki 1834-ben.

1833-ban a Magyar Tudományos Akadémia elődjének, a Magyar Tudós Társaságnak levelező tagjává választották. (E jeles társaság 1840-ben vette fel az akadémia nevet.)

undefined

A sírja előtti emlékmű – wikipedia

1842-ben Tibetbe indult, mocsári láz gyötri, nem jutott el, mert út közben Dardzsilingben meghalt. Èszak-Indiában, angol temetőben, Darjeelingben nyugszik

Stein Aurel mepróbálta útját rekonstruálni.

Aszkéta módon élt, különbözö tibeti kolostorokban fordult meg.

Amikor meghalt, ládája, amely munkásságat tartalmazta, idők során – állítólag – eltűnt.

Prof. Dr. em Makovitzky József (Univ. Heidelberg es Freiburg i. Br.)

gondola
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Limoges-i Krisztus-korpusz Homokbödögéről
  Azzal, hogy közgyűjteményi központtá is válik a magyar nemzet múzeuma, lehetőség nyílik arra, hogy az ország minden múzeumának erőforrását bevonva, együtt gondolkodva a magyar nemzet közösségének egészével tudjunk haladni az értékőrzés útján - tette hozzá Latorcai Csaba.
 • A budapestiek állják a "milliárdos Gyurcsány-számlát"
 • A vértanú – szörnyű történelmi párhuzam
  Látjuk a baljós jeleket, a balliberális politikai oldal romboló munkáját, és eszünkbe jut, hogy ezek elődei egykor mekkora károkat okoztak hazánknak. Látjuk, hogy ma is vannak könnyen félrevezethető emberek, akikre hatnak a hangzatos ígéretek, a látványos külsőségek, a szemfényvesztő gesztusok, s újabban azok a trükkök, amelyekkel mindezt nemzeti színű csomagolásban tálalják a közönségnek
MTI Hírfelhasználó