Korán-égetés
2024. február 27. 19:35

Három és fél év szabadságvesztésre ítélte egy grozniji bíróság Nyikita Zsuravelt, aki a volgográdi nagymecset előtt elégette a Korán egy példányát - közölték kedden hivatalosan.

Caucasian Knot | Court in Grozny began considering Zhuravel's case on third attempt

Zsuravel – caucasian knot

Zsuravelt 2023 májusában vették őrizetbe Volgográdban, később letartóztatták és az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke, Alekszandr Basztrikin utasítására a hatszáz kilométerre lévő Csecsenföld nyomozó hatóságának adták át. A csecsen nyomozók a 20 éves volgográdi férfit a hívők érzelmeinek megsértésével és huliganizmussal vádolták meg.
   
A csecsen ügyészség szerint Zsuravelnek az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) 10 ezer rubelt - mintegy 39 ezer forintot - ajánlott fel azért, hogy elégesse az iszlám szent könyvét a volgográdi mecset előtt, erről pedig készítsen videofelvételt, amelyet megoszt a világhálón.
   
Ramzan Kadirov csecsen vezető szeptemberben elismerte, hogy egyik fia, az akkor 15 éves Adam bement a börtönbe, és ott megverte Zsuravelt. Kadirov meg is osztotta az erről készült videót.
   
Az orosz hatóságok nem reagáltak a történtekre. Miután megverte Nyikita Zsuravelt, Adam Kadirov hat kitüntetést kapott, mellé a Csecsenföld Hőse címet, és ő lett a köztársasági vezető testőrségének parancsnoka.

MTI
Címkék:
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Bűnözők a törvényhozásban
  Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
 • Fucsovics második trófeája
  Fucsovics a 2018-as, genfi diadal után másodszor ünnepelhetett tornagyőzelmet, és a trófea mellé 88 125 eurót (34,4 millió forint) kapott. "Hosszú idő után nyertem ismét, nem vártam ezt az eredményt, és nagyszerű érzés" - nyilatkozta a pályán.
 • Európa felújított templomává válhatunk
  Sulyok Tamás azt mondta, az atomizáció és a töredékesség világában, amelyben a család lebontásának, a közösségek erodálásának, a magány elhatalmasodásának, az erkölcsi értékek elhagyásának vagyunk tanúi, szomjazzuk a megtartó közösségeket.
 • Washingtoni Magyar Örökség Fesztivál
  Előadást adott a több mint 40 éves Tisza Táncegyüttes, a Szikra Banda, felléptek az idén 50 éves washingtoni magyar cserkészcsapat tagjai, és táncbemutatót tartott a Kőrösi Csoma Sándor Ösztöndíjprogram révén jelenleg Washingtonban dolgozó Hajdú Bence néptáncos.
MTI Hírfelhasználó