Hollandia kiad egy Hamász-tagot Németországnak
2024. február 20. 19:42

Hollandia kiad egy Hamász-tagsággal gyanúsított férfit Németországnak, akit tavaly december közepén tartóztattak le Rotterdamban a német hatóságok kérésére - közölte kedden egy amszterdami bíróság.

Az 56 éves palesztin származású rotterdami lakost, Nazih R.-t egy németországi terrorizmusellenes nyomozás keretében vették őrizetbe.
   
A német rendőrség három másik férfit őrizetbe vett Berlinben a nyomozás folyamán. Állítólag mind a négy személy szoros kapcsolatban áll a Hamász palesztin szervezettel. A német hatóságok szerint az elfogott személyek közül hárman egy titkos lengyelországi raktárt kerestek, ahova korábban fegyvereket rejtettek. A fegyvereket Berlinbe vitték volna, hogy ott tartsák őket készenlétben zsidó intézmények ellen irányuló esetleges támadások céljából.
   
Az amszterdami bíróság úgy döntött, hogy a Rotterdamban letartóztatott férfit Németországban kell bíróság elé állítani, mivel az állítólagos bűncselekmények német és lengyel területen történtek. Németország beleegyezett abba, hogy amennyiben elítélik, a holland állampolgárságú gyanúsított hazájában töltheti le a rá kiszabott börtönbüntetést.
   
A férfi tagadja az ellene felhozott vádakat. Egy korábbi bírósági meghallgatáson vallomásában beszámolt arról, hogy 1994 óta Hollandiában él, és 2000 óta a palesztin ügy aktív szószólója.
   
A NOS holland napilap azt írta, hogy Rotterdamban jelenleg per folyik egy másik férfi ellen, aki állítólag több mint 6 millió eurót gyűjtött össze egy hollandiai alapítványon keresztül, és utalt át a Hamásznak. Nazih R. 2009-ig ennek az alapítványnak az igazgatója volt.

mti
Címkék:
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Bűnözők a törvényhozásban
  Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
 • Fucsovics második trófeája
  Fucsovics a 2018-as, genfi diadal után másodszor ünnepelhetett tornagyőzelmet, és a trófea mellé 88 125 eurót (34,4 millió forint) kapott. "Hosszú idő után nyertem ismét, nem vártam ezt az eredményt, és nagyszerű érzés" - nyilatkozta a pályán.
 • Európa felújított templomává válhatunk
  Sulyok Tamás azt mondta, az atomizáció és a töredékesség világában, amelyben a család lebontásának, a közösségek erodálásának, a magány elhatalmasodásának, az erkölcsi értékek elhagyásának vagyunk tanúi, szomjazzuk a megtartó közösségeket.
 • Washingtoni Magyar Örökség Fesztivál
  Előadást adott a több mint 40 éves Tisza Táncegyüttes, a Szikra Banda, felléptek az idén 50 éves washingtoni magyar cserkészcsapat tagjai, és táncbemutatót tartott a Kőrösi Csoma Sándor Ösztöndíjprogram révén jelenleg Washingtonban dolgozó Hajdú Bence néptáncos.
MTI Hírfelhasználó