Hollandia kiad egy Hamász-tagot Németországnak
2024. február 20. 19:42

Hollandia kiad egy Hamász-tagsággal gyanúsított férfit Németországnak, akit tavaly december közepén tartóztattak le Rotterdamban a német hatóságok kérésére - közölte kedden egy amszterdami bíróság.

Az 56 éves palesztin származású rotterdami lakost, Nazih R.-t egy németországi terrorizmusellenes nyomozás keretében vették őrizetbe.
   
A német rendőrség három másik férfit őrizetbe vett Berlinben a nyomozás folyamán. Állítólag mind a négy személy szoros kapcsolatban áll a Hamász palesztin szervezettel. A német hatóságok szerint az elfogott személyek közül hárman egy titkos lengyelországi raktárt kerestek, ahova korábban fegyvereket rejtettek. A fegyvereket Berlinbe vitték volna, hogy ott tartsák őket készenlétben zsidó intézmények ellen irányuló esetleges támadások céljából.
   
Az amszterdami bíróság úgy döntött, hogy a Rotterdamban letartóztatott férfit Németországban kell bíróság elé állítani, mivel az állítólagos bűncselekmények német és lengyel területen történtek. Németország beleegyezett abba, hogy amennyiben elítélik, a holland állampolgárságú gyanúsított hazájában töltheti le a rá kiszabott börtönbüntetést.
   
A férfi tagadja az ellene felhozott vádakat. Egy korábbi bírósági meghallgatáson vallomásában beszámolt arról, hogy 1994 óta Hollandiában él, és 2000 óta a palesztin ügy aktív szószólója.
   
A NOS holland napilap azt írta, hogy Rotterdamban jelenleg per folyik egy másik férfi ellen, aki állítólag több mint 6 millió eurót gyűjtött össze egy hollandiai alapítványon keresztül, és utalt át a Hamásznak. Nazih R. 2009-ig ennek az alapítványnak az igazgatója volt.

mti
Címkék:
  • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
    Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Olimpia 2024
    A francia fővárosban 1900 és 1924 után harmadszor rendeznek nyári ötkarikás játékokat. Franciaországban 1924-ben Chamonix, 1968-ban Grenoble, 1992-ben Albertville volt téli olimpia házigazdája.
  • Magyarjaink hajóztak a Szajnán
    A magyar csapat 180 tagú, többen azonban hiányoztak a ceremóniáról, mert vagy még meg sem érkeztek a francia fővárosba, vagy a hétvégén már verseny vár rájuk. A nők zöld ruhát, míg a férfiak sötét zakót és világos inget viseltek.
  • Nemzetpolitika a Lajtától a Berecki-havasokig
    Megállapították: az elmúlt évek nemzetpolitikájának köszönhetően a külhoni magyar közösségek az élet minden területén megerősödtek.
MTI Hírfelhasználó