A francia jobbközép elutasítja Ursula von der Leyent
2024. február 20. 17:43

A francia ellenzéki jobbközép Köztársaságiak (LR) júniusban megválasztandó európai parlamenti képviselői ellenezni fogják, hogy Ursula von der Leyen második mandátumot kapjon az Európai Bizottság élén, még akkor is ha valószínűleg ő lesz a politikai családjuk, az Európai Néppárt (EPP) jelöltje - közölte kedden a párt listavezetője.

"Nem fogjuk őt támogatni a közelgő választáson, mert úgy véljük, hogy a teljesítménye nem felel meg annak, amit Európa jelenleg elvár" - mondta Francois-Xavier Bellamy kedden a France Inter francia közrádióban. A júniusi európai parlamenti választásokon megújul az EU fő intézményeinek, köztük az Európai Bizottságnak a személyi összetétele.
   
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Berlinben hivatalosan bejelentette, hogy szeretné elnyerni a megbízatást egy újabb ciklusra. A bizottsági elnök nem sokkal azután szólalt meg, hogy a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) végrehajtó bizottsága egyhangúlag támogatását fejezte ki egy újabb brüsszeli megbízatásához.
   
Az EPP - amelynek tagja a francia LR is - adja jelenleg a legtöbb állam- és kormányfőt az EU-ban, és a közvélemény-kutatások szerint várhatóan az élen fog végezni a júniusi európai parlamenti választásokon.
   
A francia LR-nek jelenleg nyolc EP-képviselője van, míg a német CDU-nak 29, s ez az arány a felmérések szerint nem is fog jelentősen változni.
   
Az LR már 2019-ben sem támogatta a német politikust - emlékeztetett François-Xavier Bellamy, aki szerint Ursula von der Leyen "Emmanuel Macron jelöltje" volt, és első mandátuma idején túl közel állt a francia elnökhöz. Megemlítette, hogy az Európai Bizottság elnöke rendszeresen részt vett a francia elnöki párt, a Reneszánsz nyári egyetemein.
   
Az LR mindenekelőtt a szerintük túlságosan is az ökológiára koncentráló európai politikát bírálja, az úgynevezett "zöld paktumot", amelyet a francia kormány elfogadott, s a amely ellen Európa több országában tüntetnek a gazdák. Az Európai Néppárt nyomására Ursula von der Leyen ugyanakkor mandátuma végén lemondott bizonyos célkitűzésekről a növényvédőszerek használatának csökkentését illetően.

MTi
Címkék:
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Bűnözők a törvényhozásban
  Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
 • Fucsovics második trófeája
  Fucsovics a 2018-as, genfi diadal után másodszor ünnepelhetett tornagyőzelmet, és a trófea mellé 88 125 eurót (34,4 millió forint) kapott. "Hosszú idő után nyertem ismét, nem vártam ezt az eredményt, és nagyszerű érzés" - nyilatkozta a pályán.
 • Európa felújított templomává válhatunk
  Sulyok Tamás azt mondta, az atomizáció és a töredékesség világában, amelyben a család lebontásának, a közösségek erodálásának, a magány elhatalmasodásának, az erkölcsi értékek elhagyásának vagyunk tanúi, szomjazzuk a megtartó közösségeket.
 • Washingtoni Magyar Örökség Fesztivál
  Előadást adott a több mint 40 éves Tisza Táncegyüttes, a Szikra Banda, felléptek az idén 50 éves washingtoni magyar cserkészcsapat tagjai, és táncbemutatót tartott a Kőrösi Csoma Sándor Ösztöndíjprogram révén jelenleg Washingtonban dolgozó Hajdú Bence néptáncos.
MTI Hírfelhasználó