Az Európai Parlament volt spanyol alelnöke elleni gyilkossági kísérlet
2023. november 28. 14:42

Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki kedden a spanyol központi büntetőbíróság Alejo Vidal-Quadras, az Európai Parlament volt alelnöke ellen három hete elkövetett madridi támadás feltételezett elkövetőjével szemben.

A hatóságok egy 37 éves, tunéziai származású francia férfit keresnek, aki számos bűncselekmény miatt szerepel a francia bűnügyi nyilvántartásban.
   
A spanyol rendőrség a múlt héten három embert vett őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy "logisztikai támogatást" nyújtottak a feltételezett merénylőnek.
   
A bíróság közülük egy brit állampolgárságú férfit előzetes letartóztatásba helyezett. Egy spanyol nemzetiségű férfi és egy nő korlátozó intézkedések mellett szabadlábon védekezhet a velük szemben indult eljárás során.
   
A nyomozást titkosították, mivel a hatóságok terrorista bűncselekményként vizsgálják az ügyet, tekintettel annak lehetőségére, hogy a gyilkossági kísérlet az iráni rezsimmel kapcsolatban álló szervezettől származhat.
   
Maga az áldozat tájékoztatta a rendőröket arról, hogy a száműzetésben élő iráni ellenzékkel, az Iráni Ellenállás Nemzeti Tanácsával (NCRI) fennálló kapcsolatai miatt akarhatták meggyilkolni.
   
Alejo Vidal-Quadrast otthona közelében, a nyílt utcán lőtte le egy bukósisakot viselő ismeretlen, aki társával motorral menekült el a merényletet követően.
   
Az áldozatot súlyos, de nem életveszélyes állkapocssérüléssel szállították kórházba, ahol megműtötték. Kéthetes kórházi kezelés után a múlt héten engedték haza.
   
Vidal-Quadras 1988 és 1996 között volt a katalán tartományi parlament tagja, és öt éven keresztül a konzervatív Néppárt (PP) helyi pártszervezetének vezetője. A kilencvenes évek végén három éven át a szenátusban képviselte a régiót, majd 15 évig az Európai Parlament képviselője és alelnöke volt. 2014-ben három hónapig a jobboldali Vox párt elnöki posztját töltötte be.

mti
Címkék:
  • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
    Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Ukrajna EU-tagságának elemi feltétele
    Amíg a magyar kisebbség totális - nyelvi, oktatási, állampolgársági - jogfosztásának Ukrajnában nem vetnek véget, addig Magyarországnak nincs más eszköze, mint Ukrajna EU-s és NATO csatlakozásának az akadályozása, másképp nem tudja megvédeni a kárpátaljai magyar kisebbséget.
  • Olimpia 2024
    A francia fővárosban 1900 és 1924 után harmadszor rendeznek nyári ötkarikás játékokat. Franciaországban 1924-ben Chamonix, 1968-ban Grenoble, 1992-ben Albertville volt téli olimpia házigazdája.
  • Magyarjaink hajóztak a Szajnán
    A magyar csapat 180 tagú, többen azonban hiányoztak a ceremóniáról, mert vagy még meg sem érkeztek a francia fővárosba, vagy a hétvégén már verseny vár rájuk. A nők zöld ruhát, míg a férfiak sötét zakót és világos inget viseltek.
MTI Hírfelhasználó