Az Európai Parlament volt spanyol alelnöke elleni gyilkossági kísérlet
2023. november 28. 14:42

Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki kedden a spanyol központi büntetőbíróság Alejo Vidal-Quadras, az Európai Parlament volt alelnöke ellen három hete elkövetett madridi támadás feltételezett elkövetőjével szemben.

A hatóságok egy 37 éves, tunéziai származású francia férfit keresnek, aki számos bűncselekmény miatt szerepel a francia bűnügyi nyilvántartásban.
   
A spanyol rendőrség a múlt héten három embert vett őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy "logisztikai támogatást" nyújtottak a feltételezett merénylőnek.
   
A bíróság közülük egy brit állampolgárságú férfit előzetes letartóztatásba helyezett. Egy spanyol nemzetiségű férfi és egy nő korlátozó intézkedések mellett szabadlábon védekezhet a velük szemben indult eljárás során.
   
A nyomozást titkosították, mivel a hatóságok terrorista bűncselekményként vizsgálják az ügyet, tekintettel annak lehetőségére, hogy a gyilkossági kísérlet az iráni rezsimmel kapcsolatban álló szervezettől származhat.
   
Maga az áldozat tájékoztatta a rendőröket arról, hogy a száműzetésben élő iráni ellenzékkel, az Iráni Ellenállás Nemzeti Tanácsával (NCRI) fennálló kapcsolatai miatt akarhatták meggyilkolni.
   
Alejo Vidal-Quadrast otthona közelében, a nyílt utcán lőtte le egy bukósisakot viselő ismeretlen, aki társával motorral menekült el a merényletet követően.
   
Az áldozatot súlyos, de nem életveszélyes állkapocssérüléssel szállították kórházba, ahol megműtötték. Kéthetes kórházi kezelés után a múlt héten engedték haza.
   
Vidal-Quadras 1988 és 1996 között volt a katalán tartományi parlament tagja, és öt éven keresztül a konzervatív Néppárt (PP) helyi pártszervezetének vezetője. A kilencvenes évek végén három éven át a szenátusban képviselte a régiót, majd 15 évig az Európai Parlament képviselője és alelnöke volt. 2014-ben három hónapig a jobboldali Vox párt elnöki posztját töltötte be.

mti
Címkék:
 • Hazai klubfutball: közepes alatt
  Ma a magyar bajnokságot az a Paks vezeti, amely magyar edzővel és magyar játékosokkal küzd. Tudjuk azonban, hogy BL-csoportkörbe jutást ettől a gárdától nem várhatunk. Márpedig a hazai klubfutballnak a BL-ben a helye: a csoportkörnél magasabb szinten.
 • Kik bújhatnak meg az ENSZ mögött?
  Hazánkban több ezer hajléktalan él nem méltóságteljesen. Rájuk miért nem utal a szélsőséges ENSZ-garnitúra? Vélhetően azért, mert ennek az extrémitásnak (is) a kettős mérce a célszerszáma.
 • A szolnoki csata 175. évfordulója
  Az 1849-es csatára emlékezve 28. alkalommal rendezi meg az eseményt Szolnok önkormányzatának megbízásából a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ - tájékoztattak.
 • A Trianon utáni ötödik nemzedék
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Lónyay Utcai Református Gimnáziumban tartott eseményen rendhagyó módon tartott köszöntőt, tekintettel arra, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter betegsége miatt nem jöhetett el, így az államtitkár tolmácsolta a tárcavezető gondolatait.
 • Hazánk a fő kontinensen: Eurázsiában
  Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Iskola tanára hozzászólásában úgy fogalmazott, hogy a nyugati politikai elit a zöld ideológia alapján a kapcsolatépítés helyett a keleti kapcsolatok elvágásán dolgozik, miközben a magyar kormány az "irígy és rosszalló" nyugati pillantások ellenére a keleti és a kínai kapcsolatok ápolásával csak azt teszi, amit a nyugati nagyvállalatok egy része is tett a múltban.
MTI Hírfelhasználó