Az Ukrán Ortodox Egyház ukrajnai megkülönböztetése – orosz nyilatkozat
2023. március 29. 21:52

Nyilatkozatot fogadott el az Ukrán Ortodox Egyházhoz (UPC) tartozó hívők jogainak megsértéséről szerdán az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács, felszólítva a világ parlamentjeit és a nemzetközi szervezeteket: követeljék meg Kijevtől, hogy hagyjon fel a hívők hátrányos megkülönböztetésével és a szent helyek megsértésével.

A dokumentumban az orosz szenátorok "határozottan elítélik az ukrajnai hívők jogainak megsértését", akikről megjegyzik, hogy a "kijevi rendszer vallási türelmetlenségének az áldozataivá váltak".
       
Az orosz felsőház szerint "az ukrán hatóságok gyakorlatilag a Nyugat támogatásával létrejött, politikailag hozzájuk kötődő, magát Ukrajna Ortodox Egyházának (PCU) nevező egyházat akarják az ukrán nép hivatalos egyházának kinevezni. Eközben üldöztetésnek vetik alá a Moszkva által kánoninak tartott Ukrán Ortodox Egyházat (UPC): elkobozzák a templomait, törvénytelen módon felszámolják a közösségeit, megfosztják állampolgárságuktól, és elnyomásnak vetik alá papjait."
       
Az orosz felsőház a hívők jogainak megsértésére példaként hozza fel, hogy az ukrán hatóságok úgy döntöttek: megfosztják az UPC-t egyik legfontosabb szentélyétől, a kijevi barlangkolostortól (Pecserszka Lavra).
       
A Szövetségi Tanács szerint a kijevi vezetés politikája sérti a szabad gondolkodáshoz való jogot, a lelkiismereti és vallásszabadságot, és ellentétes az ENSZ vonatkozó nemzetközi okmányaival.
       
Valentyina Matvejenko, a felsőház elnöke közölte, hogy a nyilatkozatot eljuttatják a külföldi államok parlamentjeihez és a nemzetközi szervezetekhez.
   
Vlagyimir Legojda, az Orosz Ortodox egyház moszkvai patriarkátusa társadalmi és médiakapcsolatokért felelős zsinati osztályának vezetője a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva az UPC által kezdeményezett bírósági eljárásokra hivatkozva úgy vélekedett, hogy halvány remény továbbra is van a Pecserszka Lavrában élő szerzetesek és papok ügyének jogi megoldására.
   
Pavlo (Lebed), a Kijev által Moszkva-barátnak bélyegzett UPC metropolitája, a Pecserszka Lavra apátja kijelentette, hogy a kolostor ügyében nem lehet kompromisszum, és hogy a szerzetesek a végsőkig kitartanak. Álláspontja szerint a kolostor épületeinek bérletéről szóló megállapodást a kormány nem bonthatja fel egyoldalúan, ezért bírósági döntésre van szükség. Közölte, már három keresetet nyújtottak be a szerződés felbontásának megtámadására.
   
Jepifanyij metropolita, az ukrán kormány által támogatott PCU vezetője szerdán Avrahamij archimandrita személyében vikáriust nevezett ki a Pecserszka Lavra élére. Ő ismételten arra szólította fel a rivális egyház papjait, hogy lépjenek át az ő egyházába.
   
Szerdán Kijevben több száz hívő gyűlt össze a barlangkolostorban imára, ahol feltehetően ez lesz az utolsó liturgia, miután a Moszkvához fűződő viszonyával kapcsolatos vádak miatt az ukrán kormány felszólította az Ukrán Ortodox Egyház szerzeteseit, hogy szerda estig hagyják el a 980 éves épületegyüttest.
   
Az ukrán kormány szerint az UPC megsértette a bérleti szerződést, és illegálisan építkezett az államtól bérelt területen. Az egyház ezt tagadja, és azt hangoztatja, hogy a kormány nem nyújtott be ezzel kapcsolatos bizonyító erejű okiratokat.
   
Kijev azzal vádolja az UPC-t, hogy kapcsolatban áll az Orosz Ortodox Egyházzal (RPC), amely szerinte támogatja Moszkva ukrajnai háborúját. Az UPC kitart amellett, hogy 2022 májusában, a háború kezdete után három hónappal függetlennek nyilvánította magát az RPC-től.
       
A háború tavaly februári kezdete óta az UPC ötvennél több papját vették őrizetbe Oroszországgal való kollaborálás vádjával, 13-at pedig az állampolgárságától is megfosztották. Az UPC szerint hiányoznak a vádat alátámasztó bizonyítékok.

MTI
Címkék:
 • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
  Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Macron kiállt Orbán Viktor békemissziója mellett
  Macron arról is beszélt, hogy találkozott Orbánnal, és továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy az államoknak megvan a joguk a saját szuverenitásukhoz és ahhoz, hogy diplomáciai kapcsolataikat függetlenül intézzék.
 • Férfias küzdelem Visegrádon
  Észak-Lengyelországból, Malborkból – ahol egy csodálatos vár emelkedik – most először jönnek a hagyományőrzők, ők hozzák a király megszemélyesítőjét. Biztos vagyok benne, hogy nagyon jól fogják érezni magukat, és jó hírünket viszik a baráti országba – fogalmaz Cseke László.
 • Százszázalékos a foglalkoztatottság a börtönökben
  Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010-ben azt a cél tűzte ki, hogy mindenki, aki börtönben van és munkaképes, dolgozzon. Ennek két fontos célja van: egyrészt a rabok hozzájárulnak a saját fogva tartásuk költségeihez, másrészt segítik őket a társadalomba való visszailleszkedésben különféle szakmák elsajátításával és a munka világának megismertetésével.
MTI Hírfelhasználó