Birodalmi diktatúra helyett demokráciák
Nem eszmei és politikai kizárólagosságra törekvő brüsszeli birodalmi diktatúrára, hanem szuverén és egymással együttműködni képes erős nemzeti államokra és demokráciákra van szüksége az Európai Uniónak. Mi, magyarok ezt tekintjük az európai stratégiai autonómia politikai alapjának" - fogalmazott.
2024. április 22. 21:01

wikipedia

Az Európai Unióban szuverén, egymással együttműködni képes erős nemzeti államok és demokráciák szükségességét hangsúlyozta Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke felszólalásában az uniós tagországok parlamenti elnökeinek konferenciáján a spanyolországi Palmában hétfőn.

„Napjaink kihívásai közepette nem eszmei és politikai kizárólagosságra törekvő brüsszeli birodalmi diktatúrára, hanem szuverén és egymással együttműködni képes erős nemzeti államokra és demokráciákra van szüksége az Európai Uniónak. Mi, magyarok ezt tekintjük az európai stratégiai autonómia politikai alapjának" - fogalmazott.
   
A magyar házelnök beszélt a demokráciát érő liberális kihívásokról is. Kiemelte: a demokrácia egy a sokféle kormányzási forma között, és a liberalizmus egy a sokféle politikai ideológia között. Az Európai Unió alapszerződésének 2. cikkelye az uniót megalapozó értékek között mindenféle jelző nélkül említi a demokráciát - tette hozzá.
   
Kövér László felszólalásában felidézte: 1946-ban a kommunisták azt hirdették, hogy nincs demokrácia a demokrácia ellenségei számára, de ők határozták meg, hogy ki a demokrácia ellensége.
   
"Az én generációm életének felét egy népi demokráciának nevezett baloldali diktatúrában volt kénytelen leélni. Nagyszüleink és szüleink generációja 1956-ban, mi pedig az 1980-as évek első felétől azért küzdöttünk, hogy egyszer még élhessünk a hazánkban olyan demokráciában is, amelyet semmilyen ráerőszakolt jelző nem foszt meg eredeti tartalmától és értelmétől" - fogalmazott.
   
Hozzátette: ennek reményében szavaztak a magyarok 1990-ben az első szabad parlamenti választáson és 2003-ban, az Európai Unióhoz való csatlakozást megerősítő népszavazáson is.
   
Kövér László "az úgynevezett liberális demokrácia működésének mai valóságának" példájaként beszámolt arról, hogy a múlt héten Brüsszelben a köznyugalom megzavarásának veszélyére és az előadók nézeteire hivatkozva polgármesteri határozattal tiltották be a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát (NatCon), amelyet Magyarország jelenlegi és Lengyelország előző miniszterelnöke, valamint egy volt brit belügyminiszter mellett számos európai politikus és értelmiségi részvételével szerveztek.
   
Szavai szerint a rendőri karhatalommal végrehajtandó határozat fellebbezését két bírói fórum is negligálta, majd miután Belgium miniszterelnöke az interneten tett bejegyzésében elfogadhatatlannak nevezte a kerületi polgármester határozatát, a független legfelső közigazgatási bíróság hatályon kívül helyezte, és a félbeszakított rendezvényt az éjszakai óráktól már folytatni lehetett.
   
"Ilyen a demokrácia ma Európában, ha liberális, és ilyen a jogállam, ha nyugati" - hangsúlyozta felszólalásában az Országgyűlés elnöke.
   
Az európai nemzeti parlamentek közötti együttműködés legmagasabb fórumának számító, évente egyszer megrendezett konferencián 39 tagállami parlamenti kamarai elnök és 11 alelnök, valamint öt uniós tagjelölti ország és kilenc meghívott ország képviselői vesznek részt.
   
A kétnapos házelnöki konferencia az utolsó hivatalos esemény Spanyolország uniós elnökségi tisztségéhez kapcsolódóan, amelyet 2023 második félévében töltött be.
   
A jövő évi konferenciát Magyarország rendezi, amely idén júliustól látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • 125 éves a Ferencvárosi Torna Club
    "Dr. Springer Ferenc 1899. május 3-án alapította meg az FTC-t. Az első elnök volt, aki a legnehezebb, egyben legszebb feladatot vállalta, az újonnan megalapított egyesületet arra a pályára állítani, amely fennmaradását biztosítja.
  • A békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz
    Orbán Viktor a délszláv háborút felidézve azt mondta, vannak személyes élményei arról, milyen az, "amikor a háború szele elsüvít az ember füle mellett", ilyenkor észnél kell lenni és ezért nem csatlakozik azokhoz a nyilatkozatokhoz, amelyek úgy beszélnek a háborúról, mint "egy délutáni teapartiról".
  • Kudarc volt az Európai Unió elmúlt öt éve
    Az unió kudarcot vallott a béke és a biztonság megteremtésében, a versenyképesség területén, a migrációs válság kezelésében és mezőgazdasági kérdésekben is - sorolta Bóka János, hozzátéve, hogy mindezért óriási kihívás Magyarországnak az Európai Unió soros elnökségének átvétele.
MTI Hírfelhasználó