Vizsgálatok a gyermekvédelmi intézményekben
Az államtitkár kiemelte: a hatósági ellenőrzést végrehajtó kormányhivatal az eljárása során tudomására jutott bűncselekmény gyanúja esetén köteles feljelentést tenni.
2024. március 11. 22:26

magyarnemzet

Soron kívüli hatósági vizsgálat zajlik márciusban és áprilisban minden gyermekotthonban a bántalmazási esetek belső kivizsgálására fókuszálva - mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az MTI-nek, az újabb gyermekvédelmi intézkedésről.

Mint mondta a soron kívüli hatósági ellenőrzés 530 bentlakásos gyermekintézményt érint, amelyek közül 416 állami, hatot civil szervezet működtet, 108 pedig egyházi fenntartású. Eddig kilencven intézményben indult meg a soron kívüli hatósági ellenőrzés - tette hozzá.
   
Az államtitkár elmondta: a gyermekotthonok soron kívüli hatósági ellenőrzésének célja az intézmény egészére kiterjedő, átfogó vizsgálat. A vizsgálat többek közt a gyermekbántalmazási esetekre, az ezzel kapcsolatban tett feljelentésekre, a bántalmazott gyermek számára nyújtott egyéni és csoportos segítségre, a bántalmazási esetek belső kivizsgálására, a megtett intézkedésekre, valamint a panaszkezelési gyakorlat áttekintésére fókuszál - mondta.
   
Felhívta a figyelmet arra, hogy a soron kívüli hatósági ellenőrzéseket a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok ütemezik, arról a vizsgálat alá vont intézményeket és fenntartóikat értesítik, a tényleges ellenőrzésekre pedig várhatóan 2024 márciusában és áprilisában kerül sor. A hatósági ellenőrzés eredménye és a gyermekotthonok működésének kiértékelése alapján pedig várhatóan további intézkedéseket hoznak.
   
Az államtitkár kiemelte: a hatósági ellenőrzést végrehajtó kormányhivatal az eljárása során tudomására jutott bűncselekmény gyanúja esetén köteles feljelentést tenni.
   
Emlékeztetett rá: a kormány már korábban döntött a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek pszichológiai alkalmassági vizsgálatáról, a hatósági ellenőrzések soron kívüli lefolytatása a következő lépés. Megjegyezte: az intézmények gyermekbántalmazási esetekkel kapcsolatos hatósági ellenőrzése és a vezetők pszichológiai alkalmassági vizsgálata párhuzamosan zajlik.
   
"Mivel a kormány szerint és a nemzeti konzultáció eredményei alapján is a gyermekvédelemben további megerősítésre és szigorításra van szükség, ezért hamarosan a parlament elé kerül a második gyermekvédelmi törvény is" - jelentette ki.

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • A woke-rögeszme elporlasztása
    A magyar kormány a konzervatív értékeket védi példásan, és olyan erkölcsi vezetést alakított ki, amiről az egész Nyugat példát vehet - hangsúlyozta Julio Ariza.
  • Teremtésvédelem
    A szemétnek a tárolóban a helye, nem az utcán és nem az erdőben. Ennek az akciónak pedig nemcsak az a jelentősége, hogy visszaadják az erdőt eredeti rendeltetésének, hanem a példamutatás is, hogy tisztaságnak, rendnek kell lenni, nemcsak a portákon, a saját házunk előtt, hanem az olyan közös területeken is, mint az erdők.
  • Geert Wilders: Orbán Viktor bátor vezető
    Merkelék, amikor megnyitották a határokat, veszélybe sodorták az európai keresztény civilizációt. A konzervatívok azonban nem süllyedtek bele ebbe a "politikai mocsárba", hanem az emberek mellé álltak, és ezért támogatják őket a szavazók, akinek már elege van abból, hogy lábbal tiporják az értékeiket - fejtette ki a Szabadságpárt elnöke.
MTI Hírfelhasználó