Rendőreink eredményesen küzdenek a drogmaffiák ellen
Rétvári Bence arról beszélt: a kábítószer-kereskedelem is "átköltözött az internetre", legtöbbször már nincs személyes találkozás a díler és a kábítószerfüggő között, hanem csomagküldő szolgálatokkal, drónokkal csempészik drogot, amiért a vevők gyakran kriptovalutával fizetnek. A kábítószer-kereskedők és -vásárlók titkosított csatornákon kommunikálnak egymással különböző chatprogramokon.
2024. február 23. 10:01

archív

Az utóbbi időben átalakult a kábítószerek előállítása és a kábítószer-kereskedelem is, de a magyar rendőrség "tartja a lépést" a terjesztőkkel - jelentette ki a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Rétvári Bence arról beszélt: a kábítószer-kereskedelem is "átköltözött az internetre", legtöbbször már nincs személyes találkozás a díler és a kábítószerfüggő között, hanem csomagküldő szolgálatokkal, drónokkal csempészik drogot, amiért a vevők gyakran kriptovalutával fizetnek. A kábítószer-kereskedők és -vásárlók titkosított csatornákon kommunikálnak egymással különböző chatprogramokon. A magyar rendőrség azonban tartja a lépést és az online térben is felderíti a különböző kábítószer-kereskedő hálózatokat - tette hozzá.
   
Kiemelte: a magyar rendőrök minden szinten, "földközelben", a dílerekkel és az óriási hálózatokkal szemben is eredményesek, naponta átlagosan húsz, kábítószerrel kapcsolatos eljárást indítanak.
   
A nemzetközi bűnüldöző hatóságok között is jó a kapcsolat, ennek eredményként foglaltak le a magyar rendőrök tavaly novemberben 480 milliárd forint értékű kábítószer-alapanyagot és "kaptak el" Magyarországon egy az Interpol által is körözött brazil drogbárót.
   
Rétvári Bence beszélt a prevenció fontosságáról, megemlítve, hogy több, a rendőrség és más szervezetek által szervezett iskolai programmal igyekeznek a gyerekek figyelmét felhívni a veszélyekre.
   
Az államtitkár különösen veszélyes időszakként beszélt a nyárról, jelezve, éppen ezért tavaly nyáron egy háromhetes akcióban több mint háromezer rendőr derített fel egy drogkereskedő hálózatot, és több mint hétszáz embert tartóztattak le ebben az időszakban.
   
Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa felidézte: a kábítószer-előállításban a heroin afganisztáni útvonalának elakadása hozott drámai változást. Akkor "robbantak be" a dizájnerdrogok, amelyeket vegyészek kísérleteznek ki laboratóriumokban, majd "rászabadítják" a társadalomra a szereket, amelyek hatását nem ismerik sem a terjesztők, sem a fogyasztók, sem pedig az orvosok. Ez egy emberkísérlet, a hatóságok és a kábítószer-előállítók pedig folyamatosan versenyt futnak egymással - fogalmazott.
   
A miniszteri biztos veszélyesnek nevezte a Németországban már elkezdődött drogliberalizációs folyamatot, hozzátéve, helyes, hogy Magyarország nem kíván elindulni ezen az úton.
 

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • A woke-rögeszme elporlasztása
    A magyar kormány a konzervatív értékeket védi példásan, és olyan erkölcsi vezetést alakított ki, amiről az egész Nyugat példát vehet - hangsúlyozta Julio Ariza.
  • Teremtésvédelem
    A szemétnek a tárolóban a helye, nem az utcán és nem az erdőben. Ennek az akciónak pedig nemcsak az a jelentősége, hogy visszaadják az erdőt eredeti rendeltetésének, hanem a példamutatás is, hogy tisztaságnak, rendnek kell lenni, nemcsak a portákon, a saját házunk előtt, hanem az olyan közös területeken is, mint az erdők.
  • Geert Wilders: Orbán Viktor bátor vezető
    Merkelék, amikor megnyitották a határokat, veszélybe sodorták az európai keresztény civilizációt. A konzervatívok azonban nem süllyedtek bele ebbe a "politikai mocsárba", hanem az emberek mellé álltak, és ezért támogatják őket a szavazók, akinek már elege van abból, hogy lábbal tiporják az értékeiket - fejtette ki a Szabadságpárt elnöke.
MTI Hírfelhasználó