3700 templom újult meg az elmúlt tíz évben
Soltész Miklós az MTI kérdésére kiemelte, abban, hogy egy közösség fenn tudjon maradni, óriási szerepe van a kereszténységnek. Hozzátette, "felelősségünk van nemzetünkért", az egyházi beruházásoknak pedig ebben komoly szerepük van, legyen szó templomok, iskolák, óvodák felújításáról vagy építéséről.
2024. február 10. 23:32

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a felújított katolikus templom avatóünnepségén a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Rátkán 2024. február 10-én. MTI/Vajda János

Több mint 3700 templom újult meg és több mint 200 épült az elmúlt tíz évben a Kárpát-medencében - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Rátkán, a felújított katolikus templom avatóünnepségén.

Soltész Miklós az MTI kérdésére kiemelte, abban, hogy egy közösség fenn tudjon maradni, óriási szerepe van a kereszténységnek. Hozzátette, "felelősségünk van nemzetünkért", az egyházi beruházásoknak pedig ebben komoly szerepük van, legyen szó templomok, iskolák, óvodák felújításáról vagy építéséről.
   
A német nemzetiségi községben tartott eseményen az államtitkár azt mondta, ha a településen megvan a kultúra, az oktatás, a nyelv és a hit, akkor sokkal nagyobb a közösség megmaradásának az esélye. Soltész Miklós úgy fogalmazott, az elmúlt években a nemzetiségekre a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektettek, az oktatási és kulturális fejlesztések mellett odafigyeltek templomaik és út menti keresztjeik felújítására is.
   
A templomban elmondott ünnepi beszédében kijelentette, az itt élők a történelem során sokszor megszenvedték, hogy ragaszkodtak nyelvükhöz és katolikus hitükhöz.
   

"Az imádság, a katolikus hit és az ősök felé való tisztelet, ami megvan az emberekben, megtartotta ezt a közösséget" - hangsúlyozta.
   
Ternyák Csaba egri érsek a templombelső megújulásának alkalmából tartott misén azt mondta, az a hit, amelyet "őseinktől örököltünk", átsegít "bennünket életünk" nehézségein és buktatóin.
   
A rátkai Szent Anna-templom 1807-ben épült. Az utolsó komplex felújítást 1962-ben hajtották végre rajta. A templom külső részét két éve újították fel, a most átadott belső rekonstrukció 75 millió forintba került. A fejlesztés részeként korszerűsítették a villamossági hálózatot és a fűtésrendszert, valamint új hangrendszert alakítottak ki.

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Győztünk!
    Következett a hirtelen halál, ebben Bálizs fejjel védett, majd Erdély Csanád lövése csattant a kapuvason, végül pedig ismét Bálizs pillanatai következtek. A záró támadásnál Hári szolgálta ki Varga Balázst, aki közelről nem hibázott.
  • Csempészhálózat felszámolását sürgeti a főtanácsadó
    Az embercsempészet nem magányos tevékenység, vannak felderítők, pihentetők, okmányhamisítók, járműbeszerzők és futárok is, de akik az egésznek a hasznát lefölözik, azok soha nem mennek a határ közelébe. Az ENSZ egyik jelentése szerint Európában az embercsempészek és a migránsok nagy része afgán.
  • 125 éves a Ferencvárosi Torna Club
    "Dr. Springer Ferenc 1899. május 3-án alapította meg az FTC-t. Az első elnök volt, aki a legnehezebb, egyben legszebb feladatot vállalta, az újonnan megalapított egyesületet arra a pályára állítani, amely fennmaradását biztosítja.
MTI Hírfelhasználó