Tudományos élvonalban a Neumann János Egyetem
Egy demonstrációs platform létrehozása, ha az a kutatást és az oktatást szolgálja, akkor önmagában a legnagyobb profit megvalósulását jelentheti, amit elérhetünk: egy, a holnapban gondolkodó közös generációt – vallja Dr. Kun Krisztián.
2023. december 15. 08:44

Fiatal magyar fejlesztők csúcsteljesítménye.

Az ENSZ legnagyobb klímavédelmi konferenciájának, a COP28-nak résztvevő kiállítója a kecskeméti Neumann János Egyetem. Dr. Kun Krisztiánt a GAMF Műszaki és Informatikai Kar Járműtechnológia Kutatócsoport-vezetőjét kérdezte a Gondola.

– Mérnök úr, a Neumann János Egyetem a kiállítási tematikája és támogatói szerepvállalása okán úgynevezett „Climate Supporter” besorolásban szerepel a rendezvény kiállítói között. Így a kecskeméti egyetem többek között olyan kivételes támogatói cégek között jelenhet meg, mint az SAP, a Microsoft, a Tetra Pak, BMW és az EMERSON. Mekkora tényleges lehetőség nyílik ilyenkor a több oldalú tanulásra?

– A kiállításon való részvétel hatalmas lehetőség! Önmagában már az is, büszkeséggel tölt el, ha felsorolt ipari szereplők között látom a Neumann János Egyetem logóját. A technológia és a társadalom közös fejlődésének következményeként, egy ko-evolúciós, többszintű perspektíva kerül előtérbe. Ezen témák között létfontosságú a lakosság elfogadottságának elnyerésére. Ebben pedig felsőoktatási intézményként az élen kell járjunk. Egy korábbi tanszékvezetőm mondta: a mi ügyfelünk a hallgató. Így hát egyetemként az ügyfeleinket a legnagyobb hozzáadott értékek mentén gondolkodó, a jövőért felelős társadalmi szereplőkké kell formáljuk. Így az említett cégeknél is megállják majd a helyüket. Ha pedig ismerjük a céges partnereink fejlesztési irányzatait, amelyre lehetőséget adnak ezek a kiállítások, akkor célzott szakemberképzést folytathatunk.

– Az egyetem a klímacsúcson való részvételét alapvetően egy egyedi tervezésű, hidrogén meghajtású járműre alapozza. A NeumannH2 megalkotásának célja elsősorban nem az értékesítés! Mint tudjuk, az innovációs folyamat az ötlettől a profitig tart: profit nélkül nem beszélhetünk innovációról. Miért erőltetik mégis a karitatív jelleget?

– Egy demonstrációs platform létrehozása, ha az a kutatást és az oktatást szolgálja, akkor önmagában a legnagyobb profit megvalósulását jelentheti, amit elérhetünk: egy, a holnapban gondolkodó közös generációt. Ezt a részét a közgazdaságtan nyelvére éppen ezért nem is célunk lefordítani. Ugyanakkor a jármű komponensei, az alkalmazott megoldások, vagy akár a teljes jármű piacorientált módosításokkal, gyártásfejlesztéssel közvetlen befektetésre is alkalmas lesz.

Dr. Kun Krisztián.

– Amikor az autóipar napirendjére a hajtásnak ezen formája kerül, addigra – többek közt a Neumann H2-nek köszönhetően – a felhasználók tájékozottabbak lesznek az alternatív lehetőségekről, illetve az NJE-ről kikerülő mérnökök felkészülve a változó mobilitási igényekre, kamatoztathatják majd innovatív tudásukat. Ez a különleges, önöknél megszerezhető tudás mekkora vonzerő az egyetem számára, erről mutatkoznak-e már adatok, milyenek?

– A mobilitás az elmúlt évszázadban óriási mértékben növekedett és a modern társadalom nélkülözhetetlen elemévé vált. Ennek nagy része a járműfejlesztéseknek köszönhető. Az autóhasználat azonban nem problémamentes, melyre megoldást jelenthet a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítése. Az energiaszükségletéhez köthető problémák egyre sürgetőbbek, így egyre égetőbb az alternatívákat ismerő szakemberek képzése. A Neumann H2-vel az elektromos, napelemes és hidrogénhajtás előnyeit ötvözzük így gyakorlati megközelítéssel oktatva a jövő mérnökeit. Ráadásul igen népszerűen! Elmondhatjuk, hogy a modellváltás óta évről évre saját célkitűzéseinket szárnyaljuk felül: a nyílt napok látogatói rekordokat döntenek, a beiratkozott hallgatók számának növekedése országosan is kiemelkedő.

Molnár Pál

gondola
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Tizenegy EP-listának van meg a 20 ezer ajánlása
    Bár 13 párt, illetve pártszövetség adta le az európai parlamenti (EP-) választásra az összegyűjtött ajánlásait a pénteki határidőig, az Új Alternatíva Párt és a Nép Pártján pártoknak nincs meg a nyilvántartásba vételhez szükséges 20 ezer érvényes ajánlása.
  • A baloldal soha nem magyarbarát
    Ha a baloldal kapna lehetőséget, akkor "a külföldi irányítás okán és a külföldi finanszírozók miatt belevinnének bennünket" az orosz-ukrán háborúba - mondta Menczer Tamás.
  • Győztünk!
    A végén lehozta kapusát a szlovén gárda, Bálizs védett még egy hatalmasat lábbal, majd kezdődhetett az ünneplés, a mieink visszajutottak a legjobbak közé!
MTI Hírfelhasználó