Első díjat nyert Vilniusban Papp Mátyás zeneszerző
Papp Mátyás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem harmadéves hallgatója (főtárgy tanára: Bella Máté) Too close to the Sun című zongoraötösével nyerte el az első helyezést a vilniusi III. Eduardas Balsys Zeneszerzőverseny junior kategóriájában.
2023. november 23. 16:36

A kétévente megrendezésre kerülő nemzetközi versenyen a junior kategóriában 21 év alatti zeneszerzőktől vártak zongorás trióra, vonósnégyesre, zongoraötösre, vegyes kamaraegyüttesre, kórusra, illetve vonószenekarra írott műveket, amelyeket öttagú zsűri bírált el.

A zsűri tagjai: Ēriks Eąenvalds (Lettország), Anton Lukoszevieze (Egyesült Királyság), Algirdas Martinaitis (Litvánia), ®ibuoklė Martinaitytė (Litvánia/Amerikai Egyesült Államok), Helena Tulve (Észtország). A verseny két kategóriájában közel 50 pályamű érkezett 17 országból.

A döntőbe jutott darabok ősbemutatójára 2023. november 18-án került sor a vilniusi Palace of the Grand Dukes of Lithuania-ban megrendezett koncerten, amely része volt a Vilnius 700 éves alapításának évfordulójára rendezett eseménysorozatnak. A junior kategóriában második helyezést Ethan Resik (Amerikai Egyesült Államok), harmadik helyezést pedig Fabian Leung (Amerikai Egyesült Államok) ért el.

A felnőtt kategóriában az első helyezett Jēkabs Bernāts (Lettország), második helyezett Chengchen Wang (Kína), harmadik helyezett pedig Wenyinan He (Ausztria) lett. Papp Mátyás Too close to the Sun című kvintettjének magyarországi bemutatója 2023. december 4-én lesz a Zeneakadémia Solti Termében a Zeneakadémia és a Képzőművészeti Egyetem közös koncertjén.

papageno.hu
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
MTI Hírfelhasználó