Rétvári Bence: Európa legnagyobb migránsgettóját akarják ránk kényszeríteni
Az Európai Unió legnagyobb migránsgettóját kellene felállítani Magyarországon a migránskvóta brüsszeli elfogadása esetén – jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.
2023. július 18. 13:50

A kötelező migránskvóták brüsszeli elfogadása esetén hazánkban kellene felépíteni Európa legnagyobb migránsgettóját − közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna keddi műsorában. Rétvári Bence kifejtette: a tervezet szerint ugyanis az Európai Unió területére érkező migránsok 28,3 százalékának a menekültkérelmét Magyarországon kellene elbírálni, ami több mint harmincezer migráns egyidejű elhelyezését tenné szükségessé.

Eközben Görögországnak 5,5, Bulgáriának 2, Franciaországnak 2, Németországnak 1,4, Belgiumnak 0,3, Ausztriának és Svédországnak pedig csupán 0,2 százaléknyi migránst kellene befogadnia a kérelmük elbírálása idejére. Rétvári Bence hangsúlyozta: a magyar kormány elvi szinten ellenzi, hogy kivegyék a kezéből a migrációs politika jogosítványát. Annál is inkább, mert az erről szóló referendum alkalmával 3,3 millió magyar ember szavazott arról, hogy mi dönthessük el, kik élhetnek velünk és kik nem.

A kereszténydemokrata politikus szerint a hét éve napirenden tartott intézkedést azért erőlteti újra Brüsszel, mert „őrségváltás történt a Soros-birodalomban”: Soros Györgytől a fia, Alex Soros vette át az irányítást, és a „trónörökös erős belépőt akart”. Ugyanakkor látható, hogy Nyugat-Európában, például Franciaországban hova vezetett a migránsok befogadása. Vagyis mi nem szeretnénk arra ébredni, hogy az utcánkban az összes autót felgyújtották − fogalmazott az államtitkár. Hozzátéve: az unió azzal, hogy a saját területén bírálja el a menekültkérelmeket, „elvesztette a csatát”, mert az elmúlt évtized tapasztalatai azt mutatják: aki bejött, az itt is marad.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című keddi műsorában is beszélt a migránsgettókról. Puccsszerű trükknek nevezte, hogy Brüsszelben nem konszenzussal, hanem minősített többséggel akarják elfogadni a kötelező kvóták bevezetését. Emlékeztetett arra, hogy az EU az alapító okiratnak megfelelően szuverén államok közössége, amelyekre nem lehet ráerőltetni az akaratuk ellenére egy intézkedést. − A közösség alapvetően a béke megőrzésére és konszenzussal meghozott döntésekre épül.

Ezzel szemben most azt látjuk, hogy az EU az ukrajnai háború egyik legnagyobb finanszírozója, illetve a migránskvóta kapcsán figyelmen kívül próbálja hagyni annak a hat országnak a döntését, amely elutasította a migránskvótát, illetve tartózkodott a szavazáskor − fogalmazott Rétvári Bence. Kifejtette: azért Magyarországon bírálnák el a legtöbb kérelmet, mert itt adminisztrálják a legbecsületesebben az illegális határátlépési kísérleteket. Ugyanis a statisztikák szerint az unió teljes területén 330 ezer illegális belépési kísérletet regisztráltak az elmúlt évben, míg Magyarországon 271 ezret. Vagyis Magyarországot éppen azért büntetnék, mert betartja a jogszabályokat és megvédi az Európai Unió külső határait − jelentette ki a Belügyminisztérium politikai államtitkára.

MTI
 • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
  Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • A magyar tenger nemes hagyománya
  Napos, gyengén szeles idő és - ahogy a balatoni hajósok mondják - "kivasalt", vagyis teljesen sima víz fogadta a Balaton-átúszás résztvevőit. A tó vize 26-27 fokos és később sem várható jelentős szélerősödés.
 • Ezért tört ki az orosz-ukrán háború
  Jeffrey Sachs világhírű professzor Tucker Carlson műsorában részletesen levezette, hogyan provokálta ki az Egyesült Államok, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát.
 • Norris vezérletével mclarenes első sor a Körmagyaron
  "A csapat szempontjából ez egy nagyon jó eredmény, és boldog vagyok a pole pozícióm miatt is. Érdekes körülmények voltak, holnap viszont sokkal melegebb lesz. De van esélyünk a győzelemre, és sok pontot gyűjthetünk, úgyhogy bízhatunk egy jó versenyben, már csak a közelmúltban elért eredményeink miatt is" - összegzett Norris az időmérőt követő sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó