Pro Cultura Minoritatum Hungariae
2023. május 19. 14:31

Bán Mária és Bán Anna ruszin nemzetiségi népdalénekesek átveszik a Pro Cultura Minoritatum Hungariae Díjat Soltész Miklóstól, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkártól 2023. május 19-én. MTI/Kovács Tamás

A gazdasági nehézségek ellenére a kormány folytatja a nemzetiségi önkormányzatokkal és szervezetekkel 12 éve elkezdett munkát - közölte Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Pro Cultura Minoritatum Hungariae Díjak átadásán.

Az elismerésben tizenhárom olyan, Magyarországon elismert nemzetiséghez tartozó, kiemelkedő tevékenységet végző személyiség, illetve szervezet részesült, aki vagy amely munkásságával hozzájárul a Kárpát-medence népeinek együttéléséhez.
   
A Bolgár Művelődési Házban tartott ünnepségen Soltész Miklós köszöntőjében hangsúlyozta: folytatódnak a megkezdett beruházások, csaknem száz intézmény kapott segítséget, az energetikai, intézményfenntartói célokra kiírt pályázattal megközelítőleg 300 jelentkezőt támogatnak.
   
A kormány segíti továbbá a civil szervezetek közösségépítő munkáját, kulturális tevékenységét, anyaországi táboroztatását - tette hozzá.
   
Soltész Miklós kiemelte: nagyon fontos a fiatalok, a fiatal közösségek támogatása, mert ők lesznek azok, aki a jövő kisebbségi közösségeit vezetik majd.
   
Az idén díjat kapott Kusev Nikola, a Bolgár Országos Önkormányzat képviselője, a Csávolyi Bunyevác Horvát Kultúrkör, Pászt Patrícia, a Krakkói Magyar Centrum megalapítója és igazgatója, Czehmann István zenész, a Stefans Kapelle formáció megalapítója, Kovács Bálint, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Armenológiai Tanszékének alapítója és vezetője, Petrusán György, a szegedi egyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolája Román Nyelv és Irodalom Tanszékének volt vezetője.
   
Ugyancsak elismerést vehetett át egy testvérpár, Bán Mária és Bán Anna a ruszin nemzetiségi hagyományokat bemutató előadói tevékenységéért, Osztoics Péter a szerb ortodox építészet és kultúra érdekében vállalt munkájáért, Szabóné Tóth Katalin Zsuzsánna a szlovák nyelv és néptánc oktatásában, színházszervezésben vállalt szerepéért, a Magyarországi Szlovének Szövetsége Szentgotthárdi Kamarakórusa, Szofilkanics Judit ukrán nyelvtanár, tankönyvszerző, valamint Soósné Bada Márta a roma nemzetiséget bemutató képeivel elért sikereiért.
   
Díjban részült továbbá a roma hagyományok és könnyűzene népszerűsítéséért Grófo-Kozák László, aki édesapja mellett 2006-ban kezdett el énekelni; sikerét mutatja, hogy a Nézését meg a járását című dal 11 nyelven dupla platinalemez lett - írták a méltatásban.
 

MTI
  • A médiumok sodrása: aki győz, az „populista"
    Nem az a lényeges, hogy a holland polgárok hogyan szavaznak. Hanem az, hogy az úgynevezett brüsszeli politikusok elégedettek-e a demokrácia megnyilvánulásával. Ez önmagában mutatja, hogy bohózattá züllött az Európai Unió. Ugyan nem küldtek tankokat tagállamokba, mint a Kreml tette 1956-ban és 68-ban – még. De zavarja őket a nép, a lakosság.
  • „Halogén” ünnep
    A magyar kultúra kimeríthetetlen kincsesbánya. Egy emberi életpálya kevés ahhoz, hogy a legfényesebb kincseket is fölfedezzük, és hagyjuk, hogy hassanak ránk, hogy valódi, nemes élményeket adjanak, melyek gazdagítanak, erősítenek, szépségekkel töltenek fel bennünket.
MTI Hírfelhasználó