Újabb lebukások az EU korrupciós botrányában
Kiderült, hogy Andrea Cozzolinon, Eva Kailin és Marc Tarabellán kívül két további személy lehet érintett a brüsszeli korrupciós botrányban: Susanna Camusso, a CGIL, az Olasz Általános Munkaszövetség, azaz szakszervezet korábbi főtitkára, valamint a Forza Italia jelenlegi európai parlamenti képviselője, Lara Comi.
2023. március 14. 09:08

A bűntanya: az Európai Parlament – europa.eu

Nincs megállás a brüsszeli baloldali korrupciós botárnyban: folyamatosan derülnek ki újabb és újabb fontos részletek. Mint ismert tavaly decemberben robbant ki az elképesztő baloldali korrupciós botrány, amikor az Európai Parlament egyik alelnökének, Eva Kailinak lakásán 600 millió forintnak megfelelő mennyiségű eurót találtak. Azóta több jelenlegi, és volt baloldali EP-képviselőt letartóztattak. Azóta az is kiderült, hogy Eva Kaili elképesztő luxusban élt vélhetően a Közel-Keletről kapott korrupciós pénzekből. Nem meglepő módon az is napvilágot látott, hogy Gyurcsányné, Ujhelyi István és Gurmai Zita is jó kapcsolatot ápolt a korrupciós botrány főszereplőjével.

Tovább gyűrűzik a brüsszeli baloldali korrupciós botrány. Nemrégiben derült ki,hogy a világ legnagyobb szakszervezeti szövetségének vezetője volt az egyik első személy, akit őrizetbe vettek a belga hatóságok a decemberben kirobbant vesztegetési ügyben.

Nincs megállás: folyamatosan derülnek ki újabb részletek a brüsszeli baloldali korrupciós botrányban – ORIGO

Luca Visentini elismerte, hogy mintegy 50 ezer eurót fogadott el az ITUC vezetői kampányához Pier Antonio Panzeri volt európai parlamenti (EP-) képviselőtől, a Fight Impunity nevű NGO alapítójától. Ám a főtitkár úgy nyilatkozott, nem tudott semmilyen illegális tevékenységről ennek hátterében. Nem egészen ezt támasztja alá, hogy Visentini és elődje, Sharan Burrow pozitív nyilatkozatokat tettek a 2022-es katari világbajnokság előtt a közel-keleti ország munkaügyi reformjairól. Az olasz főtitkárt a belga hatóságok december 11-én szabadlábra helyezték, szigorú utazási korlátozások mellett. Az ITUC december 21-én felfüggesztette a vezetőt állásából, majd pedig végleg elbocsátották.

Újabb nevek

Időközben az is kiderült,hogy Antonio Panzeri, a Demokrata Párt volt európai parlamenti képviselője vallomásaiból kiderül, hogy Andrea Cozzolinon, Eva Kailin és Marc Tarabellán kívül két további személy lehet érintett a brüsszeli korrupciós botrányban: Susanna Camusso, a CGIL, az Olasz Általános Munkaszövetség, azaz szakszervezet korábbi főtitkára.

Buongiorno Susanna! Ovvero, Camusso scopre la precarietà – ∫connessioni

Camusso – connessioniprecarie.org

Valamint a Forza Italia jelenlegi európai parlamenti képviselője, Lara Comi.

Comi – ilfoglio.it

A politikus először nyilatkozott arról, hogy fejenként 250 ezer eurót különítettek el Cozzolino, Kaili és Comi számára, hogy segítsék a 2019-es európai parlamenti választási kampányukat. A jegyzőkönyvből kiderül, hogy Panzeri öt év börtönt kaphat, és megtudhattuk azt is, hogy a korábbi európai parlamenti képviselő nemcsak Katar és Marokkó, hanem Mauritánia politikáját is segítette. A szövetségi ügyész elrendelte Francesco Giorgi, Panzeri volt asszisztense házi őrizetbe vételét. Rajta kívül jelenleg Kailit és Tarabellát egy belga börtönben tartják, míg Cozzolino Olaszországban van házi őrizetben.

Panzerit és asszisztensét Ali bin Samikh Al Marri, akkori Emberi Jogi Bizottság elnöke, jelenleg befolyásos munkaügyi miniszter hívta meg Katarba, és a bevételből egyenlő részben osztoztak. Abban állapodtak meg, hogy a „lobbimunkáért" 2018-ban és 2019-ben egymillió eurót, majd ezt követően 2020-2024 között évente fejenként 250 ezer eurót számolnak fel. A pénz egy része (250 ezer euró) egy török cégen keresztül érkezett a Panzeri könyvelője által létrehozott Equality céghez.


„Önvizsgálat"

Kiderült az is, hogy saját magát vizsgálta a brüsszeli korrupciógyanús ügyben az Európai Bizottság közlekedési főigazgatója, aki mindent rendben talált. A bizottság szóvivője szerint nincs abban semmi különös, hogy Henrik Hololei a saját összeférhetetlenségét vizsgálta, hiszen ez a szokásos eljárás.

„Nem merült fel összeférhetetlenség azzal kapcsolatban, hogy a közlekedési osztály főigazgatója ingyenrepülőutakat fogadott el Katartól" – közölte az Európai Bizottság szóvivője, aki megerősítette: a vizsgálatot valóban saját maga ellen folytatta le Henrik Hololei. Brüsszel szerint azonban nincs ezzel semmi probléma, mert hivatalosan ő volt jogosult eljárni az ügyben, még akkor is, ha személyesen érintett. Dana Spinant ugyanakkor mégis azt mondta, szigorítanak az utazási szabályokon.

Egymásra mutogatnak a képviselők

Az EP korrupciós botránya ráégni látszik a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségére (S&D). Amióta a vesztegetési ügyek napvilágot láttak, egyre-másra kerülnek gyanúba a szocialista képviselők.

Az Európai Parlament második legnagyobb frakcióján belül többek között a régóta fennálló földrajzi megosztottság táplálja a bizalmatlanságot és a viszályt. A 26 uniós országból származó tagokkal rendelkező szocialista csoportnak át kell hidalnia a korrupció kezelésével kapcsolatos kulturális és földrajzi különbségeket, ami felszínre hozta az észak–déli törésvonalat is – írta korábban a hirado.hu.De ez csak az egyik törésvonal. A képviselők közötti legkomolyabb vita arról szól, hogy milyen elszántsággal védjék meg gyanúba keveredett kollégáikat.

Egyesek azt is sérelmezik, hogy a képviselőcsoport vezetése hogyan kezelte az Eva Kailival kapcsolatos, hónapok óta tartó aggodalmakat, akit most őrizetben tartanak a bírósági tárgyalásig.

Elképesztő luxusban élt Kaili

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a brüsszeli korrupciós ügybe keveredett, és előzetes letartóztatásban ülő Eva Kaili volt EP-alelnök hivatalos Facebook-oldalt működtetett. Az Instagramja ugyanakkor teljesen nyilvános, és tele van Kaili luxuxéletét bemutató fotókkal. A görög ex-EP-alelnök szinte bejárta a világot: New Yorkon át Párizs, London, Olaszország és Brazília is az úti céljai között szerepelt, de egy luxusszigeten is nyaralt, ami teljes egészében Sir Richard Branson, a Virgin Group elnökének tulajdona, és a Virgin Limited Edition luxusingatlanok portfóliájának része. Egy éjszaka közel 40 millió forintnak megfelelő dollárba is kerülhet.

Kaili járt többek között New Yorkban, Svájcban, Cipruson, Marokkóban és az Egyesült Arab Emirátusokban is, amely helyeken főként a mesterséges intelligenciával és a kriptovalutákkal kapcsolatos konferenciákon vett részt, miközben előszeretettel posztolt a közösségi médiában arról, milyen a kilátás a hotelszobájából, a repülőgépe ablakából vagy egy luxusbárból.

origo.hu
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Le kell váltani a brüsszeli vezetőséget
    Az Európai Unió biztonsága és versenyképessége sokat romlott az utóbbi öt évben, a helyzet rosszabb, mint a ciklus elején, ezért Magyarország nem támogatja a jelenlegi brüsszeli vezetők újraválasztását.
  • Orbán-Zelenszkij tárgyalás
    Orbán Viktor megerősítette, hogy Magyarország kész hozzájárulni minden olyan kezdeményezéshez és erőfeszítéshez, amely elvezet a békéhez.
  • Brüsszel hamisít a migrációs paktum ügyében
    Azzal kapcsolatban, hogy egy friss statisztika szerint csupán minden ötödik kiutasítottat sikerült visszatoloncolni, figyelmeztetett: ezek csak azok a számok, amelyek dokumentáltak, nem tudni, mennyien vannak, akik bejutottak és "illegalitásba húzódtak".
MTI Hírfelhasználó