A román nacionalisták magyarellenes gyűlöletkeltése
2024. április 16. 20:54

A román szélsőségesen nacionalista pártok magyarellenes gyűlöletkeltésére hívta fel a június 9-i választásokat és az azt megelőző kampányt megfigyelő EBESZ Romániába érkezett küldöttségének figyelmét kedden az RMDSZ.

A nemzetközi szervezet emberi jogokkal foglalkozó hivatalának küldöttsége a bukaresti parlamentben külön-külön konzultált a frakciók küldöttségeivel. A találkozóról kiadott RMDSZ-közlemény szerint Hajdu Gábor Hargita megyei parlamenti képviselő, az EBESZ parlamenti közgyűlésének tagja a találkozón rámutatott: a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és Diana Sosoaca szenátor SOS Romania nevű pártja azok a politikai alakulatok, amelyek mindenhol, minden eszközzel a magyarokat támadják.
   
"Ők a magyar közösség ellenségei, akik támadják zászlóinkat, szimbólumainkat, anyanyelvünket, azon ügyködnek, hogy törvényen kívül helyezzék Székelyföldet, vagy hogy kitegyék a parlamentből az RMDSZ-t, a magyar közösség választott képviseletét" - idézte a közlemény a Hargita megyei képviselőt.
   
Hajdu Gábor leszögezte: az RMDSZ mindent megtesz azért, hogy a romániai magyar közösség ne váljon a szélsőséges pártok céltáblájává az idei választási évben, ezért minden nemzetközi fórumon felhívja a figyelmet erre a jelenségre.
   
A magyar közmédiának nyilatkozva a politikus kifejtette: a román szélsőséges pártok által szított magyarellenes gyűlölet már nem csak politikai téren nyilvánul meg, fennáll a veszélye, hogy a közbeszédből egyre inkább átszűrődik társadalmi szintre, a mindennapokba. Elmondta: növekszik a magyar közösség tagjaival szemben elkövetett, etnikai indíttatású incidensek száma.
   
Az RMDSZ a jelenség térnyerését meg akarja előzni és nemcsak belpolitikai téren, hanem külpolitikai eszközökkel is fel akarja venni ellene a harcot: ezért fontos, hogy képviselői ott legyenek minden nemzetközi intézményben. Hajdu Gábor szerint régi tapasztalat, hogy amikor problémák vannak a magyar közösség jogainak betartásával, akkor be kell vonni a nemzetközi szervezeteket, hiszen Románia meg kell feleljen egy sor nemzetközi egyezmény előírásainak és a bukaresti vezetés számára diplomáciai szempontból is fontos az ország nemzetközi megítélése.
   
Úgy értékelte: a szélsőségesen nacionalista pártok romániai térnyerése a magyar közösség megszerzett jogait veszélyezteti.
 
"Ez a június 9-i választás tétje is: ott kell lennünk minden olyan intézményben, ahol rólunk döntenek, hiszen csak mi tudjuk felvenni velük a harcot, mert másnak ez nem fontos. Ne legyen kétségünk: az AUR és társai csak még hangosabbak és vehemensebbek lesznek az Európai Parlamentben és az önkormányzatokban" - hangsúlyozta Hajdu Gábor, az EBESZ parlamenti közgyűlésének RMDSZ-es tagja.
   
Az EBESZ emberjogi testületének tagjai április 16-18. között tartózkodnak Romániában a választási kampányt megelőző időszak megfigyelése céljából, majd a hivatalos kampány idején és a választások napján is megfigyelőként jelen lesznek több településen az országban.
 

mti
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Közösségalkotó erő a teremtésvédelem
    Az erdők megtisztításakor, a természet rejtett szépségei felfedezésnek közösségalkotó ereje órási, mert ezzel nem csak a természet csodás értékeit védjük, hanem magát az embert, a nagybetűs Embert is! Mindez arra is rávilágít, hogy nem a pénz és nem a fogyasztás számít, hanem az, hogy jobban felfedezzük a magunk és a másik ember Istenarcúságát!
  • Több mint 20 ezer háztartásnak nyújt majd segítséget az új otthonfelújítási program
    Péntektől lehet véleményezni az új otthonfelújítási program feltételeit. A részletszabályok közé több fontos újdonság is bekerülhet, így például az, hogy épületnek ne kelljen a vezetékes földgázhálózatra csatlakoznia. A program a tervek szerint júniusban indul.
  • Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök
    Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
MTI Hírfelhasználó