A migrációs paktum dinamit, amely Európa közepén fog felrobbanni
2024. április 16. 20:52

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

A volt lengyel kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel és Fabrice Leggerivel, az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex korábbi vezetőjével, a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párt EP-listavezetőjével az Európai Parlamentben tartott nyilvános beszélgetést.
   
Morawieczki rámutatott: ma Európában három fő célkitűzés van, a biztonság, a jóléti állam fenntartása a gazdaság erőteljes növekedésével, valamint a "költséges" klímapolitika. Mint mondta, migrációs tényező nagyon fontos a kontinens biztonsága és védelme, és a jóléti állam fenntartása szempontjából.
   
"Ebben az összefüggésben világos, hogy az új migrációs csomag nem fog működni. Hatalmas turbulenciákat okoz majd, tulajdonképpen a willkommenskultur második verziójáról van szó" - fogalmazott.
   
Morawieczki hangsúlyozta: Lengyelország nem akarta elfogadni az ukrán oligarcháktól a mezőgazdasági terményeket, mert destabilizálják a belső lengyel agrárpiacot. Rámutatott, hogy ez azért is volt fontos, mert fenn akarták tartani a közvélemény támogatását az ukrán ügy mellett.
   
"Úgy vélem, hogy ez egy nagyon értékes ágazat, és ezt az Európai Unió területén belül kell fenntartanunk. A mezőgazdasági ágazat önmagában többletértéket hoz, nemcsak gazdasági értéket, hanem valami sokkal fontosabbat" - hangoztatta.
   
Az uniós zöldpolitikáról szólva elmondta, hogy a közelmúltban bevezetett szabályozások az alacsonyabb vagy átlagos jövedelmű tagállamok és lakosságuk, és a versenyképesség szempontjából is veszélyesek.
   
"Európában a teljes károsanyag-kibocsátás nyolc vagy kilenc százalékáért vagyunk felelősek. Tehát ha tíz százalékkal csökkentjük a kibocsátást, akkor Kínában ugyanabban az időben szénbányákat nyitnak, és ugyanoda dobja vissza az összes erőfeszítést"- mutatott rá.
   
Szerinte Európa számára ez egy "negatív összegű játszma", mert az ipar versenyképességét vesztheti.
   
"A közelgő európai választások tehát több szempontból is kritikusan fontosak, de abból a szempontból is, hogy megállítsuk ezt az őrületet, mert nem lehetünk a brüsszeli tisztségviselők ideológiai képzelgéseinek foglyai" - húzta alá Morawieczki.
   
Fabrice Leggeri, a Frontex korábbi vezetője, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) listavezetője a beszélgetésen arra mutatott rá, hogy az Európai Bizottság egyfajta "trójai falóvá" alakította át az ügynökséget, hogy megfigyeljék, mit tesznek a tagállamok és a nemzeti hatóságok az illegális migráció megfékezésére, és hogy ellensúlyozzák azokat az intézkedéseket, amelyeket a tagállamok a határok védelme érdekében akarnak meghozni. Azt is hozzátette, hogy a migránsok jogait védő civil szervezetek azzal a "hamis narratívával" működnek, miszerint "törvénybe ütköző a migránsok illegális határátlépésének megakadályozása".
   
Véleménye szerint az új migrációs paktum "természetesnek veszi annak elfogadását, hogy a migránsok partra szálljanak Európában."
   
Felidézte, hogy a Frontex ügyvezető igazgatójaként a tengerből kimentett migránsok harmadik országokban történő partra szállását akarta előirányozni, de ez heves ellenállásba ütközött Brüsszel részéről. "Reputációs kérdést csináltak ebből, a migránsokat Európába kellett vinni, annak ellenére, hogy az észak-afrikai partok közelében mentették ki őket a tengerből" - jelentette ki.
   
Leggeri szimbolikus párhuzamot vont az uniós mezőgazdaság és a migráció kérdése között.
   
"Európai Bizottság azt mondja a migrációról, hogy nincs ok az aggodalomra, megteremtjük a szabad mozgást az EU-n belül, de van külső határunk. Ugyanezt mondják a kereskedelemmel vagy a mezőgazdasággal kapcsolatban is. Viszont azt az úgynevezett külső határt a bizottság fokozatosan lebontja" - mondta Fabrice Leggeri.
 

mti
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Közösségalkotó erő a teremtésvédelem
    Az erdők megtisztításakor, a természet rejtett szépségei felfedezésnek közösségalkotó ereje órási, mert ezzel nem csak a természet csodás értékeit védjük, hanem magát az embert, a nagybetűs Embert is! Mindez arra is rávilágít, hogy nem a pénz és nem a fogyasztás számít, hanem az, hogy jobban felfedezzük a magunk és a másik ember Istenarcúságát!
  • Több mint 20 ezer háztartásnak nyújt majd segítséget az új otthonfelújítási program
    Péntektől lehet véleményezni az új otthonfelújítási program feltételeit. A részletszabályok közé több fontos újdonság is bekerülhet, így például az, hogy épületnek ne kelljen a vezetékes földgázhálózatra csatlakoznia. A program a tervek szerint júniusban indul.
  • Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök
    Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
MTI Hírfelhasználó