Hajótörések
2024. március 18. 19:26

A Földközi-tengeren történő hajótragédiák a bizonyítékai annak, hogy az illegális migrációt a kiindulásnál kell megállítani - hangoztatta Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter a Líbia partjainál történt újabb hajótörésre utalva hétfőn.

Matteo Piantedosi | Festival Economia Trento 2024

Piantedosi – festival dell'economia

"Az illegális bevándorlást a kiindulási ponton kell megállítani, az ilyen tragédiák bizonyítják, hogy nem így kell kezelni a migrációt" - hangoztatta a miniszter, aki kijelentette, hogy minden egyes hajótörést fájdalommal fogad.
   
A belügyminiszter a hétvégén történt hajószerencsétlenségre utalt: Líbia partjainál veszett tengerbe mintegy hatvan ember. Túlélő társaiknak az Ocean Viking civilhajó nyújtott segítséget. Ezzel egy időben Lampedusanál a parti őrség emberei siettek segítségére egy hétméteres csónaknak, melyben 49-en szorongtak, és az átkelés során két ember életét veszítette.
   
Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) líbiai irodájának hétfőn közölt adatai szerint év eleje óta 323-an vesztek a tengerbe.
   
Matteo Piantedosi hangsúlyozta, hogy március az egymást követő hatodik hónap, melyben az olaszországi partokra érkező migránsok száma csökkent a tavaly év hasonló időszakához képest, összességében az akkor regisztrált húszezernek a töredékére.
   
Év eleje óta majdnem nullára csökkent a Tunéziából érkező személyek száma - tette hozzá Matteo Piantedosi, aki ezt a tavaly nyáron az észak-afrikai országgal aláírt megállapodásnak tulajdonította.
   
A miniszter kijelentéseivel egy időben Lampedusa és a szicíliai Pozzallo migránsközpontja is teltházat jelentett. A tavaszi jó idő visszatértével az afrikai partokról újraindultak az emberekkel teli bárkák Olaszország fele.
   
A belügyminisztérium adatai szerint 2023 január elseje és idén március 14. között huszonhat bevándorlót tartóztattak le nemzetbiztonsági okokból, további kilencvenöt személyt utasítottak ki az országból, több mint felüket tavaly október 7-e óta.
   
Két kiutasított marokkóit hétfőn szállítottak vissza hazájukba, mivel veszélyes dzsihadistáként szerepeltek a nemzetközi körözési listákon - közölte Piantedosi.

MTi
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Több mint 20 ezer háztartásnak nyújt majd segítséget az új otthonfelújítási program
    Péntektől lehet véleményezni az új otthonfelújítási program feltételeit. A részletszabályok közé több fontos újdonság is bekerülhet, így például az, hogy épületnek ne kelljen a vezetékes földgázhálózatra csatlakoznia. A program a tervek szerint júniusban indul.
  • Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök
    Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
  • Külföldi befolyásszerzési kísérlet zajlik
    "Külföldi befolyásszerzési kísérlet zajlik ismét, aminek a célja nem egy ember felépítése, aki bosszúból csak a saját pecsenyéjét sütögetve politizál, hanem sebet ejteni a magyar kormányon, hogy előbb-utóbb, de inkább mielőbb fel tudjanak állítani egy háborúpárti baloldali kormányt Magyarországon" - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.
MTI Hírfelhasználó