A magyar, a lengyel, a bolgár, a felvidéki és a román kormányfő írt levelet
2023. március 31. 17:15

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti: Közös levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság (EB) elnökének a magyar, a lengyel, a bolgár, a szlovák és a román miniszterelnök; a varsói kormányfői hivatal honlapján pénteken közzétett dokumentumban Brüsszel intézkedéseit kérik az Európába beáramló ukrán gabona ügyében.

A Rumen Radev bolgár, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar, Nicolae Ciuca román és Eduard Heger szlovák miniszterelnök által jegyzett levélben újabb - a tervezett rendhagyó intézkedéseken túlmenő - uniós pénzügyi eszközök mozgósítását kérik a veszteséget szenvedett mezőgazdasági termelők támogatására.
   
A miniszterelnökök az országaikban raktározott ukrán gabonatöbblet humanitárius célokra szánt felvásárlását kérik, hogy az ne az Európai Unió (EU) belső piacára, hanem az afrikai és közel-keleti rászorulókhoz jusson el. Javasolják automatikus támogatási mechanizmus bevezetését azokban a régiókban és ágazatokban, amelyeket a leginkább érint az Ukrajnából érkező gabonaimport.
   
A levél aláírói vámok és kvóták bevezetését is szorgalmazzák az Ukrajnából származó behozatalra, amennyiben más intézkedések révén nem lehetne kiküszöbölni a gazdáknak károkat okozó piaci zavarokat.
   
A levél kapcsán Morawiecki a Facebook közösségi honlapján megírta: az EU-n belüli "közös érdekekért folytatott küzdelemhez következetességre, koordinációra és jóakaratra van szükség". Hozzátette: "lehetnek köztük különbségek, de a belső - nemzeti és uniós szintű - agrárpiac védelmének kérdésében Lengyelország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Magyarország és Románia összefogott".
   
Ukrajnát támogatni kell, de "ezt bölcsen kell tenni", és előtérbe kell helyezni a nemzeti érdeket - húzta alá Morawiecki.

MTI
Címkék:
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Számháborúzó ütközetek Kijev és Moszkva között
    Nagyotmondás helyett most kicsitmondásról beszélhetünk: semmi értelme nem volt Zelenszkij hazugságának. Leglelkesebb hívei sem vették komolyan, amit mondott. Akkor miért mondhatta?
  • Nagycsütörtök
    A Dicsőségre minden templomban megszólalnak a harangok, a csengők, az orgona, majd a Glória után elnémulnak és csak nagyszombat este szólalnak meg újra. A mély gyász jeléül ezután csak a kereplők szólnak. A harangok ilyenkor - a hagyomány szerint - Rómába mennek, és megjelennek a szomorúság, a fájdalom jelei.
  • A Völner-Schadl ügy
    Fürcht Pál beszámolt arról, hogy szerdán a Fővárosi Nyomozó Ügyészség tanúként hallgatta ki Varga Judit korábbi igazságügyi minisztert. Az általa elmondottakról azonban a folyamatban lévő nyomozás érdekeire hivatkozva nem adott tájékoztatást.
  • Szoboszlai közönségtalálkozót szervez az Eb előtt
    A rendezvényen a Liverpool magyar válogatott futballistája, a nemzeti csapat kapitánya élő beszélgetés keretében ad interjút, a színpadon ott lesz a teljes magyar válogatott és meglepetésvendégekre is lehet számítani.
MTI Hírfelhasználó