Edzője vallott színt Milák Kristóf helyett
Öt arany- és egy ezüstéremmel zárta Milák Kristóf az országos úszóbajnokságot. Az olimpiai bajnok a sikerek után sem nyilatkozott a média képviselőinek, edzője azonban megtette ezt. Virth Balázs szerint a Duna Arénában a vártnál sokkal jobban teljesített a 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója, de az állóképességi munkát el kell végezni a sikeres párizsi szerepléshez.
2024. április 15. 16:24
A közönség és a szakma nagy meglepetésére kiváló időeredményekkel öt arany- és egy ezüstéremmel zárt a múlt heti úszó országos bajnokságon Milák Kristóf. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó edzője az InfoRádióban elmondta, az úszásmentes időszakban Milák végig kondizott, erőfejlesztést végzett Zala György irányításával, amikor pedig megkezdte az uszodai edzéseket, ezzel párhuzamosan "tornázott" is.

"Az eredményeket tekintve látszott is: 50 méteren egyéni csúcs, 100-on egy-másfél másodperc az egyéni csúcstól, 200-on pedig 3-4 másodperc. Ez nagyjából visszaadja azt a képet, hogy ami munkát végzett az erőfejlesztés terén, azáltal a rövidebb számok mennek, amiben pedig kevesebb munka történt – állóképesség –, az a része még pótolandó. Ennek ellenére sokkal-sokkal jobban úszott, mintha ugyanezt bármely más úszóval próbáltuk volna ki ennyi kihagyás után. Ez így nekem is meglepő, de biztató is" – öntött tiszta vizet a pohárba Virth Balázs. Nem volt titok az elmúlt években, hogy Milák Kristóf sokkal inkább versenymenő, mint edzésben jó; erről sokat beszélt az edző az olimpiai bajnok korábbi trénerével, Selmeci Attilával, és arra jutottak, hogy Milák technikája sokat el tud takarni az edzéskihagyásból.

"De ahhoz, hogy a 200 pillangót háromszor elbírja egymás után, nyilvánvalóan több állóképességi edzés kell" – szögezte le. Az ob-n hat számban úszott, de például 50 gyorson olimpiai szintidőt repesztett, vagyis jobb volt, mint a három évvel ezelőtti tokiói olimpia döntős úszói közül a nyolcadik helyezett. Ennek ellenére azt most még Virth Balázs sem tudja megmondani, mely számokat vállalhatja Párizsban Milák Kristóf. Ez az Eb-n és néhány közbeeső verseny eredményein, a formafelépítésen és Milák Kristóf döntésén is múlik. A Virth-csoport belső hangulatával kapcsolatban az edző elmondta, hogy "ez a sportág annyira speciális felkészülést igényel, hogy ez nem mindenkinél fér bele", nem ajánlja senkinek, hogy ennyit kihagyjon a medencés munkából, de az sem véletlen szerinte, hogy ennyien zseninek tartják Milák Kristófot, a csapattársak pedig kedvelik őt, a tenerifei edzőtáborban a közös munkát kifejezetten izgatottan várták vele.

Infostart
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Közösségalkotó erő a teremtésvédelem
    Az erdők megtisztításakor, a természet rejtett szépségei felfedezésnek közösségalkotó ereje órási, mert ezzel nem csak a természet csodás értékeit védjük, hanem magát az embert, a nagybetűs Embert is! Mindez arra is rávilágít, hogy nem a pénz és nem a fogyasztás számít, hanem az, hogy jobban felfedezzük a magunk és a másik ember Istenarcúságát!
  • Több mint 20 ezer háztartásnak nyújt majd segítséget az új otthonfelújítási program
    Péntektől lehet véleményezni az új otthonfelújítási program feltételeit. A részletszabályok közé több fontos újdonság is bekerülhet, így például az, hogy épületnek ne kelljen a vezetékes földgázhálózatra csatlakoznia. A program a tervek szerint júniusban indul.
  • Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök
    Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
MTI Hírfelhasználó