Parlamenti hétfő - Rengeteg kérdése lesz az ellenzéknek
Az Országgyűlés plenáris ülése hétfőn délelőtt 11 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Határozathozatalok ezúttal nem lesznek, kérdések és azonnali kérdések azonban igen.
2024. március 4. 09:25

A Fidesz–KDNP-sek a többi között a magyar uniós elnökségről és a Gondosóra programról szeretnének többet megtudni. Az ellenzék egyebek mellett a lakáshelyzetről, az állami gondozottak zsebpénzéről, a csecsemők ingyenes SMA-szűréséről, a koronavírus-járványból visszamaradt lélegeztetőgépek értékesítéséről, a gyermekszegénységről, a speciális nevelési igényű gyermekek utazási támogatásáról, a termőföldek védelméről, a kegyelmi botrányról, az akkumulátorgyárakról, a HÉV-ek felújításáról, a kisiskolák sorsáról és a méhészek problémáiról faggatja a kormányt. Utóbbiról azóta vitatkoznak sokat, mióta a kormány újra engedélyezte az ukrán méz behozatalát.

„Az ukrán méz letöri a felvásárlási árakat, melyek következtében azok a termelési költség alá kerülnek, és így már eladni sem éri meg az első osztályú magyar mézet” – sérelmezte korábbi parlamenti felszólalásában Dócs Dávid, a Mi Hazánk képviselője. A kormány szerint a problémát nem az ukrán, hanem a kínai méz okozza – mondta Nagy István agrárminiszter. „A karácsonyi ünnepi főszezonban is tartottuk a tilalmat, a méhészeti ágazattól februárban azonban olyan jelzéseket kaptunk, hogy a vegyes méz elfogyott, illetve az adott piaci áron nem eladó. A tilalmi intézkedést azért vontuk vissza, hogy a mézágazat ne omoljon össze” – magyarázta.

Néhány parlamenti bizottságnak is akad dolga a héten

Az igazságügyi bizottság kedden 28 ellenzéki indítványt tárgyal meg, amelyek egyebek mellett a közvetlen államfőválasztásról, a köztársasági elnök kegyelmi döntéseinek nyilvánosságáról, a végrehajtói tevékenységről, a méltóságteljes életvégi döntésekről és a gyermekvédelmi rendszer megreformálásáról szólnak.

A népjóléti bizottság keddi napirendjén egyebek mellett az ápolási díjjal, a szociális ellátással, a tömeges kihűlések megelőzésével, a kórházi fertőzések visszaszorításával, a lakhatási válsággal, a véradással, a családi pótlékkal, a menstruációs szegénységgel és a gyermekvédelemmel összefüggő előterjesztések szerepelnek. A honvédelmi és rendészeti bizottság szerdán a tűzoltókat, a lőfegyvertartókat és a kéményseprőket érintő javaslatokat tárgyal meg.

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Külföldi befolyásszerzési kísérlet zajlik
    "Külföldi befolyásszerzési kísérlet zajlik ismét, aminek a célja nem egy ember felépítése, aki bosszúból csak a saját pecsenyéjét sütögetve politizál, hanem sebet ejteni a magyar kormányon, hogy előbb-utóbb, de inkább mielőbb fel tudjanak állítani egy háborúpárti baloldali kormányt Magyarországon" - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.
  • A kormány kiáll Európa keresztény alapjai mellett
    Varga Mihály kiemelte: miközben tőlünk nyugatra templomok tűnnek el, Magyarországon és a külhonban 3000 templom építését vagy felújítását támogatta a kormány az elmúlt évtizedben.
  • 18. századi orgonák a Pannonhalmi Főapátságban
    Az Orgonák éjszakáján Homolya Dávid orgonaművész és nemzetközi orgonaszakértő, valamint Vadász Attila orgonaművész kezei alatt kelnek életre a hangszerek.
MTI Hírfelhasználó