Az atomfelhő lebegtetése az információs térben marad
Nem véletlen, hogy az igazán komoly szereplők nem dobálóznak az atommal, éles helyzetben pedig mind az amerikai, mind pedig az orosz oldalon visszafogottan, felelősségteljesen viselkedtek – rögzíti Stier Gábor.
2023. augusztus 1. 00:09

A korábbi orosz elnök – youtube

A Guardian arról ír, hogy ismét atomfegyver bevetésével fenyegetőzött az egykori orosz elnök, Dmitrij Medvegyev. Stier Gábort, a moszkvater.com főszerkesztőjét kérdezte a Gondola.

– Főszerkesztő úr, az atomfelhő meglebegtetése mennyiben lehet a nyugati információs háború része, s mennyiben villan fel mögüle valóság?

- Az atomfegyver bevetésével a leggyakrabban a volt orosz elnök fenyegetőzik. Így van ez jelen esetben is, a nyugati sajtó pedig mint mindig, leüti a feladott labdát. Orosz részről a cél az elrettentés, a figyelmeztetés, míg a nyugati oldalon Moszkva lejáratása, a veszély felnagyítása. Pedig mindenki tisztában van azzal, hogy Dmitrij Medvegyev kirohanásait azért nem kell véresen komolyan venni. Az ő feladata a közvélemény tesztelése, de ebbe a szerepbe mintha túlságosan is beleélné magát, és nem egyszer túljátssza a szerepét. Nem véletlen, hogy az igazán komoly szereplők nem dobálóznak az atommal, éles helyzetben pedig mind az amerikai, mind pedig az orosz oldalon visszafogottan, felelősségteljesen viselkedtek. Sőt, mint a napokban kiderült, a helyzet eszkalálódásának elkerülésére működik a szaktárcák és szakmai szervek közötti forró drót, az egyeztetés is. De hogy ne kerüljem meg a kérdést, a téma felturbózása egyelőre csupán az információs háború része. Olyannyira, hogy az atomfenyegetés lassan már kezdi elveszíteni eredeti célját. Nem kellene, de már megszoktuk. Azért akár csak néhány éve sem mondtunk volna ilyet. Sőt, elképzelni sem nagyon tudtuk, hogy a mindennapjaink részévé válik az atomfenyegetés.

– Ukrajna egyre erősebb, a háború fokozatosan visszatér Oroszország területére, jelképes központjaira és katonai bázisaira – fenyegetőzött kijevi bunkeréből Zelenszkij azon a napon, amikor hazánkba több mint 18 ezer, az eddigi legtöbb ukrajnai menekült érkezett. Milyen tekintetben erősödhetett meg a pénzügyileg már több mint egy éve nem létező Ukrajna?

- Ukrajnának nem nagyon marad már más fegyvere, mint a retorika. Az ilyen típusú fenyegetőzésnek pedig nagymestere ukrán oldalon az elnök Volodimir Zelenszkij. Azért felhívnám a figyelmet arra, hogy orosz részről erre a szerepre legalább egy volt államfőt használnak, és nem koptatják el ilyen olcsó kiszólásokkal az aktuális vezetőt. Egyébként pedig senki sem képzelhette, hogy Oroszországot közvetlenül ez a háború nem fogja érinteni. Érinti, és ezek a dróntámadások, diverzáns akciók általában akkor erősödnek fel, amikor a fronton rosszul áll az ukránok szénája, és legalább az információs térben fel kell valamit mutatni, egyben elterelve a sikertelenségről a figyelmet. Ezek a típusú támadások és fenyegetőzések tehát valahol a gyengeség, a kétségbeesés jeleként is értékelhetők. Elsődleges céljuk, hogy megpróbálják elbizonytalanítani – eddig nem túl nagy sikerrel - az orosz társadalmat, és e szimbolikus célpontokat érő, így nagyobb média figyelmet kapó támadásokkal is fenntartsák a Nyugat elkötelezettségét, tűzben tartsák a támogatókat. Ezek az akciók azonban a háború menetére ezen kívül nincsenek komoly hatással.

Stier Gábor: Ukrajna vesztésre áll

Stier Gábor – KárpátHÍR

– A Daily Express úgy tudja, több mint kétezer katona érkezett egy távoli helyre Dartmoorban, hogy speciális gyakorlaton vegyen részt. Egyes források szerint „ők alkotják majd a lándzsa hegyét egy invázióban”, miközben két másik haderő egyidejűleg támad a Krímben. Mennyire fokozódik annak kockázata, hogy az oroszellenes katonákat kiképező Nagy-Britannia egyszer csak közvetlenül szembe találja magát következményekkel?

- Semennyire. Ezeket a hangzatos kijelentéseket az orosz fél is a helyén kezeli. Egy Krím elleni támadásnak egyelőre nincs komoly esélye. Ahhoz komoly erő kellene. Kétezer különleges műveletekre jól kiképzett katonával inkább csak diverzáns akciókat lehet végrehajtani. Lehet, hogy éppen ez a cél, ha már átfogó támadásnak nincs esélye. S egyébként is, eddig a nyugati országokban zajló kiképzés inkább az információs térben tűnt veszélyesnek, és nem a fronton. Ahogy a háború elején azt láttuk, hogy az orosz haderő nem volt felkészülve egy kiterjedt szárazföldi tömegháborúra, úgy most azzal szembesülünk, hogy a NATO kiképzői is csak a tankönyvekben olvastak ilyenről, és most tesztelik ezt az elméleti tudást a gyakorlatban. A médiában nagy garral beharangozott ukrán ellentámadás alakulásából egyelőre azt látjuk, hogy az oroszok gyorsabban alkalmazkodnak a körülményekhez. Úgy is fogalmazhatnék, hogy gyorsabban tanulnak, mint a NATO kiképzői.

Molnár Pál

  

gondola
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Győztünk!
    Következett a hirtelen halál, ebben Bálizs fejjel védett, majd Erdély Csanád lövése csattant a kapuvason, végül pedig ismét Bálizs pillanatai következtek. A záró támadásnál Hári szolgálta ki Varga Balázst, aki közelről nem hibázott.
  • Csempészhálózat felszámolását sürgeti a főtanácsadó
    Az embercsempészet nem magányos tevékenység, vannak felderítők, pihentetők, okmányhamisítók, járműbeszerzők és futárok is, de akik az egésznek a hasznát lefölözik, azok soha nem mennek a határ közelébe. Az ENSZ egyik jelentése szerint Európában az embercsempészek és a migránsok nagy része afgán.
  • 125 éves a Ferencvárosi Torna Club
    "Dr. Springer Ferenc 1899. május 3-án alapította meg az FTC-t. Az első elnök volt, aki a legnehezebb, egyben legszebb feladatot vállalta, az újonnan megalapított egyesületet arra a pályára állítani, amely fennmaradását biztosítja.
MTI Hírfelhasználó